18 Ιουνίου 1992: Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς! Αθάνατος


Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς: Ο ήρωας που αναχαιτίζοντας τουρκικά μαχητικά κατέπεσε νότια του Άη Στράτη με το Mirage του στις 18 Ιουνίου 1992

Υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς: Ο ήρωας που αναχαιτίζοντας τουρκικά μαχητικά κατέπεσε νότια του Άη Στράτη με το Mirage του στις 18 Ιουνίου 1992, βάζοντας το όνομά του στις χρυσές σελίδες των ελλήνων ηρώων που έφυγαν μαχόμενοι εν καιρό ειρήνης .

Ο Υποσμηναγός Νίκος Σιαλμάς απογειώθηκε το πρωί της 18ης Ιουνίου 1992 από την 342 Μοίρα Παντός Καιρού της 114 Πτέρυγας Μάχης στην Τανάγρα, μαζί με ένα δεύτερο Mirage F1CG του σχηματισμού,  και πήρε πορεία προς το βόρειο Αιγαίο.

Σε περιοχή κοντά στον Άγιο Ευστράτιο , το ζευγάρι των Ελληνικών μαχητικών πήρε επαφή με τουρκικά μαχητικά ( δύο F-16 ) και ακολούθησε εμπλοκή !

Ο Σιαλμάς κατόρθωσε να «πάρει την ουρά» ( να βρεθεί στην ώρα έξι ) ενός από τα δύο τουρκικά αεροπλάνα, παρότι διέθετε τυπικά υποδεέστερο αεροσκάφος.

Ο Τούρκος χειριστής προσπαθώντας να αποφύγει τον εγκλωβισμό, βύθισε μετά από μία σειρά ελιγμών από το επίπεδο των 8.000 ποδών, περίπου, προφανώς με στόχο να αναπτύξει ταχύτητα άμεσα και να κατορθώσει να διαφύγει.

Ο Σιαλμάς τον ακολούθησε στην βύθιση από την οποία όμως δεν κατάφερε να βγει ποτέ.

Εικάζεται ότι ο Σιαλμάς κατά την κάθοδο προς τη θάλασσα γύρισε να κοιτάξει πίσω του για χρονικό διάστημα ίσως και πιο μικρό του δευτερολέπτου.

Για να βεβαιωθεί ότι δεν τον ακολουθούσε το δεύτερο τουρκικό F-16, ή για να εντοπίσει τη θέση του συναδέλφου του κατά πάγια τακτική. Το χρονικό αυτό διάστημα ίσως έκανε και τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου.

Χάθηκε στα νερά του Αιγαίου κοντά στον Άη Στράτη αντιμετωπίζοντας με το Mirage F1CG τουρκικά F-16, πιστός και μέχρις εσχάτων υπερασπιστής της εθνικής μας κυριαρχίας αλλά κυρίως της εθνικής μας αξιοπρέπειας.

Μερικά χρόνια αργότερα η Πολεμική Αεροπορία έφτιαξε στο ομώνυμο όπως ονομάστηκε Ακρωτήρι Νίκος Σιαλμάς (πρώην Τρυπητή), στον Άγιο Ευστράτιο, κοντά στο σημείο που έπεσε ο Νίκος, ένα μνημείο.

Μια Σπαρτιάτικη ασπίδα με ένα δόρυ και από κάτω το »Μολών Λαβέ». Το σήμα της Μοίρας στην οποία ανήκε της 342 Μ.Π.Κ.

Το μέγεθος τέτοιο που να φαίνεται από ψηλά…

Πηγή: www.newsone.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ