Ραντεβού τον Σεπτέμβριο δίνουν οι αγορές με την Ελλάδα


Οι αγορές περιμένουν πως και πως την Ελλάδα να βγει ξανά στις αγορές. Δεν είναι fake news αφού ακόμη και μετά την μεγάλη πτώση που έχουν σημειώσει οι αποδόσεις των ομολόγων το τελευταίο διάστημα, χθες υποχώρησαν και κάτω από το 2,7%, είναι μακράν οι πλέον ελκυστικές σε όλη την Ευρωζώνη και μία από τις καλύτερες στο πλανήτη σε αναπτυγμένη χώρα.

Προκειμένου να αντιληφθεί ο καθένας πόσο μεγάλη είναι η διαφορά αρκεί να επισημανθεί ότι στην Γερμανία οι αποδόσεις στα 10ετή ομόλογα είναι αρνητικές, ενώ στις υπόλοιπες χώρες η απόδοση είναι περίπου στο 0,5%. Η μεγαλύτερη απόδοση εντοπίζεται στην Κύπρο που ωστόσο δεν υπερβαίνει το 1%.

Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι οι επενδυτές που αναζητούν αποδόσεις βρίσκουν στην Ελλάδα μία ευκαιρία που δεν θα διαρκεί για πάντα.

Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιούλιου θα πρέπει να σταθμίσει τα δεδομένα και να προβεί άμεσα στις όποιες κινήσεις διότι τα «επενδυτικά καλοκαίρια» δεν διαρκούν για πάντα.

Σήμερα η κατάσταση στις αγορές είναι πάρα πολύ καλή, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μπορεί η κατάσταση να μεταβληθεί άμεσα. Γεωπολιτικά ζητήματα είναι ανοικτά, ενώ ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Κίνας κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τι κατάληξη θα έχει.

Στην χρηματιστηριακή αγορά της χώρας το momentum είναι θετικό και αυτό φαίνεται από την σταθερή βελτίωση του γενικού δείκτη. Χθες έκλεισε πάνω από τις 850 μονάδες και είναι μόλις 53 μονάδες χαμηλότερα από το υψηλό επί ΣΥΡΙΖΑ. Αναλυτές θεωρούν ότι εφόσον δεν υπάρξει κάποιος αρνητικός εξωγενής παράγοντας το ρεκόρ αυτό θα καταρριφθεί πριν από τις εκλογές.

Οι τράπεζες είναι ο πρωταγωνιστής με κέρδη που υπερβαίνουν ακόμη και το 70% λαμβάνοντας υπόψη το παράδειγμα της Τράπεζας Πειραιώς από τις ευρωεκλογές μέχρι και χθες.

Στην αγορά ομολόγων το ένα ρεκόρ διαδέχεται το άλλο. Χθες υποχώρησε και κάτω από το 2,7% το 10ετές ομόλογο, φθάνοντας το 2,669%. Στο 5ετές η απόδοση αγγίζει πλέον το 1,5%, ενώ έγραψε χθες χαμηλό 1,535%.Τα σχέδια της ΝΔ

Στην ΝΔ αρνούνται να αποκαλύψουν τα σχέδιά τους για την επόμενη ημέρα, θεωρώντας ότι προέχουν οι εκλογές. Ωστόσο οι πληροφορίες θέλουν να υπάρχουν σχεδιασμοί. Θα θελήσουν να εκμεταλλευτούν το θετικό timing και θα βγουν στις αγορές ίσως και μεγαλύτερης διάρκειας ομόλογο από το 10ετές. Με τον τρόπο αυτό θα θελήσουν να στείλουν ένα μήνυμα αποφασιστικότητας στις αγορές. Επίσης οι πληροφορίες θέλουν να βάζουν στις ράγες μέρος του σχεδίου για πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ που άφησε στην μέση η σημερινή κυβέρνηση. Το θεωρούν ως μία καλή εξέλιξη και ιδιαίτερα συμφέρουσα για την χώρα.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ