Μυρίζει μπαρούτι στη Μεσόγειο: Φόβοι για συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την ΑΟΖ


Για συμφωνία Άγκυρας – Τρίπολης όσον αφορά της οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης των δυο χωρών κάνει λόγο η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Χαμπέρ Τουρκ.

Την ίδια ώρα, μέσω πλατφόρμας που παρακολουθεί την κυκλοφορία στρατιωτικών αεροσκαφών αποκαλύπτεται ότι οι Τούρκοι έχουν ξεκινήσει περιπολίες αεροσκαφών προκειμένου να συλλέξουν πληροφορίες ανοιχτά της Λιβύης, ενώ παράλληλα ελλοχεύει ο κίνδυνος για να ξεσπάσει εμφύλιος στη χώρα. Το τελευταίο αεροπλάνο πέταξε στη θαλάσσια περιοχή της Λιβύης ήταν ένα Boeing E-767. Πρόκεται για ένα αεροσκάφος έγκαιρης προειδοποίησης και ελέγχου (AWACS).

«Ενώ από τη μία πλευρά το δεύτερο γεωτρύπανο ετοιμάζεται να κατέβει στη Μεσόγειο, από την άλλη η Άγκυρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει την ΑΟΖ της ή να υπογράψει συμφωνία με τη Λιβύη για την ΑΟΖ. Αυτό τουλάχιστον λέει η πολιτική ρητορική» αναφέρει χαρακτηριστικά η τουρκική εφημερίδα.

«Οι δύο χώρες έχουν καταρχήν συμφωνήσει στο ότι το επιθυμούν (σ.σ συμφωνία) και γι’ αυτό οι διαπραγματεύσεις με τη Λιβύη είναι συνεχείς» επισημαίνεται.

Στο πλαίσιο των σχεδίων της Άγκυρας για την Ανατολική Μεσόγειο, είναι και η υπογραφή συμφωνίας για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με τη Λιβύη, περιορίζοντας τα ελληνικά δικαιώματα.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην Τρίπολη, με τις οποίες βρίσκεται σε συνομιλίες η Άγκυρα, ελέγχει το δυτικό τμήμα της χώρας, ενώ ο στρατηγός του Λιβυκού Εθνικού Στρατού, Χαλίφα Χαφτάρ το ανατολικό, και ασκεί έντονεςπιέσεις στρατιωτικά στην Τρίποληπροκειμένου να καταλάβει όλη τη χώρα. Ο Χαφτάρ φέρεται να μη διάκειται φιλικά στους Τούρκους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ