Τσίπρας: Κυρώσεις αν δεν σταματήσει η Τουρκία τις παραβιάσεις αμέσως – video


Να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία από τους Ευρωπαίους ηγέτες ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας.
Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα αν δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός των παραβιάσεων, θα ληφθούν μέτρα και κυρώσεις, είπε ο πρωθυπουργός.
Θα συναντήσει πριν από τη Σύνοδο Κορυφής τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, την Άνγκελα Μέρκελ και τον Εμανουέλ Μακρόν.
Πυρά εκ νέου στον Μάνφρεντ Βέμπερ: Να μην είναι επικεφαλής της Κομισιόν πολιτικός που διχάζει.

Η Τουρκία και ο Μάνφρεντ Βέμπερ βρέθηκαν στο επίκεντρο της δήλωσης που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Ο πρωθυπουργός ζήτησε μέτρα και κυρώσεις στην Τουρκία αν δεν σταματήσει άμεσα τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο Αλέξης Τσίπρας, φτάνοντας στη Σύνοδο Κορυφής, εξέφρασε την ελπίδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να πάρει δυο ξεκάθαρες αποφάσεις. Η μια για την Τουρκία και η δεύτερη για τον επόμενο πρόεδρο της Κομισιόν.

Πρώτον, τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφερόμενος στον Μάνφρεντ Βέμπερ (σ.σ. προερχόμενο από το ΕΛΚ), «να αποκλείσουμε την πιθανότητα να είναι για τα επόμενα 5 χρόνια επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ένας πολιτικός που δεν ενώνει αλλά διχάζει την Ευρώπη».

Δεύτερον, συνέχισε, «πρέπει να δοθεί ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει αμέσως την παραβίαση του διεθνούς δικαίου, τις παράνομες δραστηριότητες εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Θα εξετάσουμε κάθε πιθανότητα ώστε στον βαθμό που δεν υπάρξει άμεσος τερματισμός αυτών των παραβιάσεων να υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα και κυρώσεις».

Δείτε τη δήλωσή τουΤσίπρας υπέρ Τίμερμανς

Πριν από τη Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Στο πρώτο μέρος της Συνόδου συμμετείχαν αποκλειστικά οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε εκ νέου τη στήριξή του στην υποψηφιότητα του Φρανς Τίμερμανς για τη προεδρία της Κομισιόν.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός κατέστησε, εκ νέου, σαφές ότι δεν μπορεί να βρεθεί κανένα πλαίσιο συναίνεσης για την υποψηφιότητα του Μάνφερτ Βέμπερ, η οποία διχάζει αντί να ενώνει.

Όπως είπε, «δεν μπορεί να γίνει δεκτή από τους προοδευτικούς ηγέτες της ΕΕ ένας υποψήφιος που έχει εκφραστεί με ακραίο τρόπο εναντίον χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου αλλά και εναντίον των κοινών μας αξιών όπως η αλληλεγγύη και η κοινωνική σύγκλιση».

Ο Αλέξης Τσίπρας ευχαρίστησε τον Φρανς Τίμερμανς και το PES για τις δηλώσεις υποστήριξης της Κύπρου και ζήτησε τη συμπαράσταση των προοδευτικών ηγετών στη προσπάθειά του σήμερα να υπάρξει σαφής καταδίκη και ανάληψη συγκεκριμένων μέτρων από πλευράς ΕΕ εναντίον της παράνομης δραστηριότητας της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ