Γιατί είναι απαραίτητο ένα Πλάνο Προσωπικής Ανάπτυξης;


Ένα πλάνο προσωπικής ανάπτυξης, επηρεάζει την πρόοδο σε ατομικό, αλλά και σε συλλογικό επίπεδο, στη ζωή του ανθρώπου που επιλέγει να το κάνει.

Ο λόγος είναι το γεγονός πως όταν ένας άνθρωπος επιδιώκει τους σκοπούς και τις επιθυμίες του, γνωρίζει ακριβώς γιατί και πως να το πράξει αυτό και τελικά τα καταφέρνει, είναι περισσότερο πλήρης και κατ’ επέκταση αποδοτικότερος στις όποιες συναναστροφές του.

Είτε πρόκειται για επαγγελματική εξέλιξη και ευημερία, είτε για βελτίωση της συμπεριφοράς κατά τις κοινωνικές συναναστροφές, είτε απλά για καλυτέρευση της ποιότητας ζωής, το βέβαιο είναι πως οι ενδιαφερόμενοι αρχίζουν να υλοποιούν τα σχέδιά τους, να μετατρέπουν δηλαδή τις ιδέες τους σε κάτι απτό. Έτσι, τα ερωτηματικά μειώνονται και τα σχέδια δράσης αυξάνονται.

Αυτή η άτυπη διαδικασία, που μέχρι πρότινος μπορούσε να γίνει σε ατομικό επίπεδο, μέσα από την συστηματική καταγραφή και ανατροφοδότηση, έχει γίνει στις μέρες μας περισσότερο πολυσύνθετη. Οι ρυθμοί ζωής έχουν επιταχύνει και η πίεση έχει αυξηθεί, όπως και οι πηγές του άγχους.

Επομένως, αν εργαζόμαστε 24 ώρες το 24ωρο, ή αν εν ολίγοις αφιερώνουμε όλο μας τον χρόνο και την ενέργεια στις δραστηριότητες και στις δεξιότητες που δεν μάς καλύπτουν, δεν περισσεύει ούτε αντοχή, ούτε κουράγιο για αυτοκριτική και διάλογο με τον εαυτό.

Για αυτό υπάρχουν οι Σύμβουλοι Προσωπικής Ανάπτυξης. Είναι εξειδικευμένοι επαγγελματίες, οι οποίοι μπορούν να συμβάλλουν στην βέλτιστη ανασυγκρότηση του ατόμου και στην μετέπειτα κατάκτηση των στόχων του. Ωθούν ουσιαστικά όποιον/α ενδιαφέρεται να αλλάξει τη ζωή του/της αλλά και τον τρόπο δράσης του/της και να πλησιάζει μέρα με τη μέρα όσα είχε οραματιστεί για τον εαυτό του και την πορεία του.

Άλλοι αποζητούν μια ποιοτική καθημερινότητα, άλλοι μια λαμπρή καριέρα, άλλοι μια επαρκή ερωτική ζωή και η λίστα είναι ατελείωτη. Τελικός σκοπός όμως όλων των παραπάνω είναι η αυτό- εκπλήρωση και η πληρότητα. Ένα αίσθημα πως τελικά, μέσω μεθοδευμένης προσπάθειας όλα πήγαν καλά και θα συνεχίσουν να πηγαίνουν, γιατί ο άνθρωπος κινεί πια τα νήματα της ζωής του με λεπτομερή σχεδιασμό.

Τα βήματα για να συγκροτήσει κανείς ένα Προσωπικό Πλάνο Ανάπτυξης είναι τα εξής:

Αξιολόγηση εαυτού: Ποια είναι τα προτερήματα και ποια τα ελαττώματά μου; Τί θέλω να βελτιώσω και πώς μπορώ να το κάνω αυτό;
Προβληματισμός: Καταγραφή τρόπων δράσης και χρονικού περιθωρίου, ανάλογα με το μέγεθος του πλάνου.
Στοχοθεσία: Τί στόχους έχω και τί επιλογές έχω για να τους πετύχω; Πώς μπορώ να συνδυάσω τα σχέδιά μου με τις διαθέσιμες επιλογές; Τί θα κάνω για να κατακτήσω βήμα- βήμα τις επόμενες διαθέσιμες επιλογές;
Τρόποι υλοποίησης στόχων: Οι εναλλακτικές στρατηγικές που μπορεί κανείς να ακολουθήσει και οι διαφορετικοί τρόποι που μπορεί να διαχειριστεί ορισμένες καταστάσεις και προκλήσεις.
Χρονικό διάστημα επίτευξης επιμέρους σκοπών.
Χρονικό διάστημα διεκπεραίωσης τελικού στόχου.
Τακτική αυτο- αξιολόγηση.
Το να ελέγχουμε τα θετικά και τα αρνητικά στοιχεία αναφορικά με τον εαυτό μας, τους στόχους μας και την ποιότητα της ζωής μας, μας οδηγεί στην ανατροφοδότηση.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που οι εταιρείες κάνουν ένα πλάνο επαγγελματικής ανάπτυξης, έτσι ακριβώς και το επιμέρους άτομο σχεδιάζει, ανασυγκροτεί, αξιολογεί και ξαναπροσπαθεί, πάντα με ρεαλισμό, μεθοδικότητα και- γιατί όχι;- όραμα.

Η αυτοαξιολόγηση σύμφωνα με τους ειδικούς είναι καλό να γίνεται μετά το πέρας της κάθε μικρής προσπάθειας, ιδανικά κάθε τρεις με έξι μήνες. Φυσικά οι συνθήκες διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίπτωση, το ίδιο και το πλάνο η ο χρόνος αξιολόγησης.

Το σημαντικό είναι να γίνει συνειδητοποίηση των στόχων και να προκύψει κίνητρο για συστηματική προσπάθεια.

Τα οφέλη μιας τέτοιας κίνησης είναι πολλά, σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο:

Απόκτηση αυτοπεποίθησης
Ανθεκτικότητα για επιδιόρθωση λαθών
Επίλυση προβλημάτων με ρεαλισμό
Διαμόρφωση συνθηκών δράσης με ευκολία
Αξιοποίηση αποτελεσματικών στρατηγικών και τελικά
Δράση για μια ζωή πιο κοντά στους στόχους και τις επιδιώξεις του ατόμου, σε όλες τις πτυχές της ζωής του
Ο άνθρωπος, επαναλαμβάνοντας αυτή τη διαδικασία, γνωρίζει τελικά καλύτερα τον εαυτό του και τις ανάγκες του, μαθαίνει να θέτει προτεραιότητες, να αναγνωρίζει τις ευκαιρίες διακρίνοντας τις από τις απειλές και τους κινδύνους, να έχει στο στόχαστρο τον ρεαλισμό και τα όνειρα ταυτοχρόνως.

Έτσι, μέσα από την δράση και από την επικείμενη υποστήριξη, προκύπτουν σιγουριά, εμπιστοσύνη, καλύτερη διαχείριση των όποιων δυσκολιών, θετική διάθεση και νέα κίνητρα.

Το άτομο τελικά οδηγείται στην πρόοδο, όπως αυτό την έχει ορίσει και οι επιθυμίες του δεν καταπιέζονται από εξωτερικούς παράγοντες.

Μαθαίνει να αναδεικνύει τα καλά του σημεία και να διορθώνει όσα θεωρεί πως δεν είναι τα προτερήματά του- και όσα θέλει να διορθώσει, καθότι τον-την δυσκολεύουν. Έτσι, η ζωή γίνεται καλύτερη και σε προσωπικό και σε κοινωνικό επίπεδο, με επίκεντρο πάντα την πρόοδο και την ευημερία.

Εάν θέλετε να μάθετε στην πράξη πώς γίνεται ένα πλάνο προσωπικής ανάπτυξης το επόμενο σεμινάριο του Believe In You στις 28/06 είναι αφιερωμένο σε αυτό το θέμα. Για περισσότερες πληροφορίες δείτε στο λινκ που ακολουθεί

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ