Σύνοδος Κορυφής: Η ΕΕ είναι έτοιμη να ανταποκριθεί κατάλληλα με πλήρη αλληλεγγύη κατά της Τουρκίας


Το κείμενο που θα βγει αργότερα θα είναι πιο σκληρό κατά της γειτονικής χώρας σε σχέση με αυτό που αναμενόταν

Ηχηρή απάντηση στην Τουρκία δίνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το οποίο έκανε ένα βήμα πιο μπροστά από την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο θέμα των παράνομων δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, καθώς στο κείμενο που εγκρίθηκε, υιοθετήθηκε σε επίπεδο ηγετών η εν λόγω απόφαση και επιπλέον γίνεται λόγος και για “στοχευμένα μέτρα”, πέραν της καταδίκης της Τουρκίας και της υποστήριξης της πρόσκλησης για την επιβολή “κατάλληλων μέτρων” και κατά προσώπων, όπως αναφέρουν διπλωματικές πηγές.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδικάζει τις συνεχιζόμενες παράνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο, εκφράζει την ανησυχία του για τη μη ανταπόκριση της Αγκυρας στα μηνύματα να σταματήσει αυτές τις δραστηριότητες, επισημαίνει τις άμεσες αρνητικές επιπτώσεις που θα έχουν αυτές στις ευρωτουρκικές και καλεί την Τουρκία να δείξει αυτοσυγκράτηση και να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου.

Λίγο νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με την Ύπατη Εκπρόσωπο σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι στο προσυνέδριο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα προς την Τουρκία και να αποφασιστούν στοχευμένα μέτρα αν δεν σταματήσουν άμεσα οι προκλήσεις.

Οι δυο τους συζήτησαν ποια θα μπορούσαν να είναι τα πιο αποτελεσματικά μέτρα, αφού η ομάδα της Φεντερίκα Μογκερίνι θα είναι εκείνη που θα επεξεργαστεί τις προτάσεις προς το Συμβούλιο. Η ύπατη εκπρόσωπος είναι άλλωστε επικεφαλής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης που έχει αναλάβει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τις πρόσφατες παράνομες ενέργειες στην ΑΟΖ της Κύπρου.

Η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες ξεκίνησε λίγο πριν από τις 5 ώρα Ελλάδας. Οι ηγέτες ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αλλά και τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα. Οι δυο τους άλλωστε συναντήθηκαν πριν από την έναρξη της Συνόδου προκειμένου να καθορίσουν την κοινή στρατηγική τους.

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ