Μακρόν σε Τσίπρα: Αν θέλεις, σου στέλνω φρεγάτες – video

Ο Εμανουέλ Μακρόν (που πρόσφατα βρέθηκε στο στόχαστρο του Ταγίπ Ερντογάν) ήταν ο πιο ένθερμος υποστηρικτής της σκληρής στάσης της Ε.Ε. προς την Τουρκία. Ο Γάλλος πρόεδρος μάλιστα έθεσε στη διάθεση του Αλέξη Τσίπρα τις… γαλλικές φρεγάτες.

Ο Εμανουέλ Μακρόν, σε διάλογό του με τον Αλέξη Τσίπρα, είπε στον Έλληνα πρωθυπουργό πως αν του το ζητήσει, μπορεί να στείλει γαλλικές φρεγάτες για περιπολίες στην ανατολική Μεσόγειο! Τουρκία: Με στοχευμένα μέτρα «απειλούν» η Ευρωπαίοι – «Παζάρι» στη Σύνοδο Κορυφής

Ο Γάλλος πρόεδρος είπε, σύμφωνα με πληροφορίες στον Έλληνα πρωθυπουργό: «Εγώ Αλέξη δεν έχω αντίρρηση. Ακόμα κι αν μου ζητήσεις φρεγάτες να έρθουν να περιπολούν την περιοχή θα το κάνω. Αλλά πρέπει όλοι να το γνωρίζουν ότι αποφασίζουμε κυρώσεις και πρέπει αφού το αποφασίζουμε να το υλοποιήσουμε».

Η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα ήταν ιδιαίτερα σκληρή προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τον πρωθυπουργό να επικρίνει την αδυναμία να αποφασιστεί η επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση παραβίασης της κυριαρχίας ενός κράτους μέλους.

«Αν δεν αποφασίζουμε κυρώσεις όταν παραβιάζεται η κυριαρχία ενός κράτους μέλους μας, δηλαδή η Ευρωπαϊκή κυριαρχία, πότε θα αποφασίζουμε; Μόνο για την Ουκρανία, τη Βενεζουέλα και το Ιράν;», απάντησε χαρακτηριστικά ο Τσίπρας.Οι… απέναντι

Η υιοθέτηση του σχεδίου για «στοχευμένα μέτρα» κατά της Τουρκίας πέρασε από… 40 κύματα, αφού Γερμανία και Ολλανδία προέβαλαν ενστάσεις ως προς τη διατύπωση.

Όπως αναφέρουν πληροφορίες του ΣΚΑΙ, ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας, Μαρκ Ρούτε, δεν έκρυψε τον… προβληματισμό του για τη διατύπωση «στοχευμένα μέτρα», ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της γιατί η ελληνοκυπριακή πρόταση δεν είχε κατατεθεί νωρίτερα και ζήτησε χρόνο για να «ζυγίσει» την κατάσταση.

Τελικά, πάντως, οι αντιδράσεις από Γερμανία και Ολλανδία «κάμφθηκαν».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here