Εκλογές 2019: Αναβολή του debate ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω… Συνόδου Κορυφής

Άγνωστο ακόμα αν θα γίνει την 1η Ιουλίου το debate των πολιτικών αρχηγών ενόψει εκλογών.
Η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την εκλογή του διαδόχου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ περιπλέκει τα πράγματα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε ήδη αναβολή αλλά τα άλλα κόμματα δεν έχουν δεχτεί.
Τσίπρας: Μπορεί να βγώ με Skype από τις Βρυξέλλες.

Debate εδώ, debate εκεί αλλά μάλλον πάει… περίπατο το debate της 1ης Ιουλίου. Αν και τα κόμματα, ενόψει των εκλογών της 7ης Ιουλίου, είχαν συμφωνήσει στη συγκεκριμένη ημερομηνία, η αδυναμία των 28 ηγετών των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποιος θα είναι ο διάδοχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

 

Μετά από μια μαραθώνια διαπραγμάτευση, τα ξημερώματα της Παρασκευής (21.06.2019), οι 28 δεν κατάφεραν να βρουν κοινή λύση και έτσι αποφασίστηκε να γίνει νέα Σύνοδος Κορυφής στις 30 Ιουνίου. Και εδώ ακριβώς έρχεται η… εμπλοκή στο ελληνικό debate. Στις 30 Ιουνίου, όπως είπε και ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο στις Βρυξέλλες, εκείνη την ημέρα θα πρέπει να βγει λευκός καπνός.

Μοιραία, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε την αναβολή του debate που ήταν προγραμματισμένο για την 1η Ιουλίου και τη μετάθεσή του σε άλλη μέρα, με δεδομένο ότι οι διαπραγματεύσεις για τον νέο πρόεδρο της Κομισιόν και τα άλλα πρόσωπα σε θέσεις κλειδιά της Ε.Ε. (σ.σ. πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ύπατος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική) θα κρατήσουν έως την… 1η Ιουλίου. Μοιραία, καθίσταται αδύνατη η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στο debate με τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς.

Η επικρατέστερη ημερομηνία για το debate είναι η 26η Ιουνίου, χωρίς, ωστόσο, έως αυτή τη στιγμή να έχουν συμφωνήσει όλα τα κόμματα.Τσίπρας: «Μπορεί να βγω με Skype»

Ο Αλέξης Τσίπρας ρωτήθηκε σχετικά με το debate αλλά δεν θέλησε να απαντήσει σαφώς στο αν η τηλεμαχία θα αναβληθεί ή όχι. «Μπορεί να βγω με Skype από τις Βρυξέλλες» είπε ο πρωθυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη θέση του πως το debate θα είναι παράλληλοι μονόλογοι, γιατί οι αντίπαλοί του δεν θέλουν τον διάλογο.

Ωστόσο, σημείωσε πως οι όποιες αποφάσεις ληφθούν, θα ληφθούν από τη διακομματική Επιτροπή, αφού εκείνη θα κληθεί να λύσει το γόρδιο δεσμό. Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι οι διαπραγματεύσεις στη Σύνοδο της 30ης Ιουνίου θα κρατήσουν πολύ αφού δεν θα υπάρχει άλλος χρόνος για να αποφασιστούν τα νέα πρόσωπα στην ηγεσία της Ε.Ε.Οι προτάσεις της Αχτσιόγλου

Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, στο μεταξύ, κατέθεσε κάποιες προτάσεις για το debate και ζήτησε να είναι πιο χαλαρός ο διάλογος ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς.

Η κα Αχτσιόγλου κατέθεσε τρεις προτάσεις, οι οποίες είναι:

1: να υπάρχει follow up από τους δημοσιογράφους στα θέματα τα οποία θεωρούν ότι χρήζουν περαιτέρω διευκρινίσεων

2: να μπορεί να γίνει απευθείας ερώτηση από αρχηγό σε αρχηγό

3: να υπάρχουν κάρτες παρέμβασης, δηλαδή ο κάθε αρχηγός να μπορεί να σηκώσει μια κάρτα προκειμένου να παρέμβει σε ένα θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ζητήσει να κάνει διακαναλική συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας την τελευταία εβδομάδα πριν από τις εκλογές. Εκεί δημοσιογράφοι απ’ όλα τα κανάλια θα μπορούν να ρωτήσουν τον πρωθυπουργό για όλα τα θέματα σε μια ελεύθερη συζήτηση.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΕΝΗ ΚΑΛΟΓΕΡΟΠΟΥΛΟΥ

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ