Γιατί η Ευρώπη κυριαρχεί στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο


Η Δυτική Ευρώπη έχει μόλις το 5% του παγκόσμιου πληθυσμού, αλλά κυριαρχεί στο Ποδόσφαιρο. Το 2009 ένα βιβλίο, το Soccernomics εκτιμούσε ότι αυτό θα αλλάξει. Εκανε λάθος. Χώρες της περιοχής κατέκτησαν τις 10 από τις 12 τρεις πρώτες θέσεις στα Παγκόσμια Πρωταθλήματα μετά το 2006.

Υπάρχουν πιθανοί λόγοι πίσω από αυτό. Η Ευρώπη συνιστά το πιο πυκνό διεθνές δίκτυο στον πλανήτη. Κάθε όμως χώρα σκέφτεται λίγο διαφορετικά από τις γειτονικές. Παράγουν ιδέες που μπορούν να ανταλλαγούν καθώς οι αποστάσεις είναι μικρές. Το είδαμε στην τεχνολογική επανάσταση τον 16ο και 17ο αιώνα, τώρα το βλέπουμε στο Champions League.

Το Gegenpressing, η τακτική να μαρκάρεις άμεσα τον αντίπαλο όταν χάνεις τη μπάλα ξεκίνησε από την Ολλανδία τη δεκαετία του 1970. Αργότερα η Γερμανία το ανέβασε σε άλλο επίπεδο. Οι Jurgen Klopp και Erik ten Hag το πήραν από τη Γερμανία και το μετέφεραν στη Λίβερπουλ και τον Αγιαξ. Και κερδίζουν αγώνες.

Εντός της Ευρώπης, όμως, η κυριαρχία αλλάζει διαρκώς. Αυτό δείχνει μια μέτρηση (Elo) της ποιότητας μιας ομάδας η οποία στηρίζεται στα αποτελέσματα με βάση την δυναμικότητα του αντιπάλου (περισσότεροι πόντοι δίνονται για νίκες έναντι ισχυρών ομάδων και περισσότεροι χάνονται μετά από ήττες από αδύναμες).

Τη δεκαετία του 1990 η μέτρηση αυτή έδειξε ότι ιταλικές ομάδες κυριαρχούσαν στην Ευρώπη. Πιο πρόσφατα Ρεαλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα πέρασαν μπροστά χάρις σε Κριστιάνο Ρονάλντο και Λεονέλ Μέσι.

Φέτος, όμως, ήταν η σειρά των αγγλικών ομάδων. Και το πιθανότερο είναι τα επόμενα χρόνια αυτό να συνεχιστεί, καθώς ήδη ο Ρονάλντο μετακόμισε από την Μαδρίτη, ενώ ο Μέσι έγινε 32 ετών. Αμφότεροι είναι αναντικατάστατοι…

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ