Αυτά είναι τα 10 πιο ξηρά μέρη στην Γη, και υπάρχει έκπληξη στην κορυφή!


Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά της ερημοποίησης και της ξηρασίας τη Δευτέρα, παρακάτω θα δείτε μέρη όπου σπανίως πέφτει βροχή και σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχει βρέξει εδώ κι εκατομμύρια χρόνια. Σύμφωνα με το Livesciense, σε αυτά τα ξηρά μέρη είναι δύσκολο να φυτρώσει το οτιδήποτε επειδή η συνεχής εξάτμιση και διαπνοή που επικρατεί εκεί δεν αφήνει το νερό να μείνει έτσι ώστε να απορροφηθεί από τα φυτά ή να το χρησιμοποιήσουν οι άνθρωποι.

10. Άουλεφ, Αλγερία

Aoulef, Algeria

Μέση βροχόπτωση: 12,19 χιλιοστά το χρόνο

Αυτή η μικρή πόλη στην κεντρική Αλγερία βρίσκεται στο πιο ξηρό μέρος σε μία ήδη ξηρή χώρα. Και σαν να μην ήταν αυτό αρκετό, εκτός από την μεγάλη ξηρασία, επικρατεί και πολλή ζέστη. Μερικοί φοίνικες χωρίζουν την πόλη από την έρημο που την περιτριγυρίζει.

9. Σημείο Pelican, Ναμίμπια

Pelican Point, Namibia

Μέση βροχόπτωση: 8,13 χιλιοστά το χρόνο

Το σημείο Pelican είναι μια μικροσκοπική προβλήτα στην αμμώδη Αφρικανική χώρα της Ναμίμπιας αλλά ακόμη και για μια χώρα γνωστή για την ξηρασία της, αυτή είναι μια ειδική περίπτωση. Παρά την ξηρασία του, θεωρείται ένα από τα πιο αξιέπαινα σημεία για σερφινγκ όπου οι σερφερς θα υπομείνουν τα πάντα για το τέλειο κύμα.

8. Ικίκε, Χιλή

Iquique, Chile

Μέση Βροχόπτωση:5,08 χιλιοστά το χρόνο

Αυτή η πόλη-λιμάνι βρίσκεται στην κορυφή της μακριάς ισχνής χώρας της Χιλής και πιο συγκεκριμένα τοποθετείται δυτικά της γνωστής ερήμου Ατακάμα. H έρημος που περιβάλλει την περιοχή εξορύσσεται για νιτρικό άλας που λειτουργεί σαν φυσικό λίπασμα και η πόλη διαθέτει παραλίες που αποφεύγουν τον ξερό αέρα. Αν βρέξει, τότε αυτό γίνεται Ιανουάριο ή Φεβρουάριο.

7. Βάντι Χάλφα, Σουδάν

Wadi Halfa, Sudan

Μέση Βροχόπτωση: 2,45 χιλιοστά το χρόνο

Στο κέντρο της Σαχάρας, το Βάντι Χάλφα είναι μια γραφική πόλη της ερήμου. Ο «κατηφορικός» ξηρός αέρας του υποτροπικού κλίματος της περιοχής έχει μια δυνατή επιρροή στην γύρω περιοχή που παράγει μια ξηρή και θερμή έρημο.

6. Ίκα, Περού

Ica, Peru

Μέση Βροχόπτωση: 2,29 χιλιοστά το χρόνο

Στην νότια πλευρά της Λίμα, που συνορεύει την έρημο της Ατακάμα, βρίσκεται η Ίκα. Αυτή η ξηρή σκονισμένη περιοχή δεν ήταν πάντα έτσι. Το 2007, οι επιστήμονες βρήκαν απολιθώματα από είδος πιγκουίνου με 1,2 μέτρα ύψος, που ζούσε στην περιοχή. Ο ξηρός αέρας της περιοχής διατηρεί τις προ-Κολομβιανές μούμιες άθικτες καθώς τα ανθρώπινα υπολείμματα δεν αποσυντίθεται χωρίς υγρασία. Το κλίμα της πόλης επίσης προσελκύει άτομα με άσθμα οι οποίοι δηλώνουν ότι τα συμπτώματα τους είναι πολύ καλύτερα στον ξηρό αέρα.

5. Λούξορ, Αίγυπτος

Luxor, Egypt

Μέση Βροχόπτωση: 0,862 χιλιοστά το χρόνο

Το Λούξορ είναι σπίτι σε αρκετές από τις αρχαιότητες του κόσμου και επίσης είναι μέρος που δεν έχει πολλή υγρασία. Κατά την διάρκεια της «κρύας» εποχής της πόλης, ένας ζεστός άνεμος που είναι γνωστός ως «khamsin» μερικές φορές πνέει μέσω της κοντινής Δυτικής Ερήμου και ίσως φέρει αμμοθύελλα μαζί του. Οι αμμοθύελλες μπορεί να κρατήσουν 2 μέρες και να ανεβάσουν την θερμοκρασία πολλούς βαθμούς. Αν πέσουν σταγόνες βροχής αυτή την περίοδο θα εξατμιστούν αμέσως σε ζεστό αέρα.

4. Ασουάν, Αίγυπτος

Aswan, Egypt

Μέση Βροχόπτωση: 0,861 χιλιοστά το χρόνο

Το Ασουάν είναι ένα όνομα που είναι καλύτερα γνωστό για το φράγμα του, αλλά την περισσότερη ώρα η πόλη αυτή έχει έλλειψη από υγρασία. Ενώ κάποια άλλα μέρη της Αιγύπτου παίρνουν αεράκι από τον ωκεανό, το Ασουάν παραμένει ζεστό και αφυδατωμένο όλο το χρόνο. Η εγγύτητα της πόλης με τον Τροπικό του Καρκίνου συμβάλλει επίσης στις υψηλές θερμοκρασίες και τον ξηρό καιρό. Οι άνεμοι που προκαλούν έκρηξη άμμου στα 161 χλμ. / ώρα είναι συνηθισμένοι και οι πέτρες που χρησιμοποιήθηκαν στις πυραμίδες της Γκίζας προέρχονταν αρχικά από τις ξηρές κοιλάδες του Ασουάν.

3. Αλ-Κοφρά, Λιβύη

Al-Kufrah, Libya

Μέση Βροχόπτωση: 0,860 χιλιοστά το χρόνο

Το πιο ξηρό σημείο στην Αφρική, το Αλ-Κοφρά έχει μια σειρά από οάσεις γύρω από τις οποίες οι φυσικές υπόγειες πηγές τροφοδοτούν πληθυσμούς ανθρώπων και ζώων. Οι κύριες καλλιέργειες που καλλιεργούνται είναι τα ροδάκινα, οι χουρμάδες και τα βερίκοκα. Σε κοντινή απόσταση, η έρημος είναι χαμηλή και καλύπτεται από αμμόλοφους ύψους έως 980 ποδιών (300 μ.).

2. Αρίκα-Χιλή

Arica, Chile

Μέση Βροχόπτωση: 0,761 χιλιοστά το χρόνο

Η Αρίκα είναι η πιο ξηρή πόλη του πλανήτη, αν και δεν είναι το πιο ξηρό μέρος. Είναι μια πόλη λιμάνι και παρά την έλλειψη υγρών από τον ουρανό, η Αρίκα έχει υψηλό επίπεδο υγρασίας και κάλυψη σύννεφων. Ενώ ο αέρας είναι υγρός, η υγρασία δεν φτάνει μέχρι το έδαφος. Η γύρω έρημος Atacama βρίσκεται σε μια σκιά βροχής που πιέζει την υγρασία από τα βουνά και μεταφέρει μόνο τον ξηρό αέρα στην έρημο. Kάποια μέρη στην έρημο δεν έχουν δεχτεί βροχή εδώ και περισσότερα από 500 χρόνια!

1. Ξηρές Κοιλάδες, Ανταρκτική

Dry Valleys, Antarctica

Μέση Βροχόπτωση:0

Παρόλο που η Ανταρκτική είναι γεμάτη χιόνι, οι ξηρές Κοιλάδες είναι στην πραγματικότητα το πιο ξηρό σημείο του κόσμου. Οι κοιλάδες έχουν εξαιρετικά χαμηλή υγρασία και σχεδόν κανένας πάγος ή χιόνι δεν καλύπτει τη μεγαλύτερη περιοχή στην ήπειρο, η οποία είναι χωρίς πάγο. Τα κοντινά βουνά είναι αρκετά υψηλά ώστε να εμποδίζουν τη ροή του πάγου από τη θάλασσα να φτάσει στις κοιλάδες. Οι μοναδικές συνθήκες προκαλούνται εν μέρει από ισχυρούς «καταβατικούς» ανέμους που συμβαίνουν όταν ψυχρός, πυκνός αέρας τραβιέται προς τα κάτω από τη δύναμη της βαρύτητας. Οι άνεμοι μπορούν να φτάσουν τεράστιες ταχύτητες, να θερμαίνουν καθώς κατεβαίνουν και να εξατμίζουν όλο το νερό, τον πάγο και το χιόνι. Οι κοιλάδες θεωρούνται το πλησιέστερο σε οποιοδήποτε από τα περιβάλλοντα της Γης στον πλανήτη Άρη και οι επιστήμονες μελετούν το οικοσύστημα για να καταλάβουν καλύτερα την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ