Αλ. Τσίπρας στο CNN Greece: Δεν θα επιτρέψουμε τουρκική γεώτρηση στην ελληνική ΑΟΖ


«Κερδίσαμε μία απόφαση ξεκάθαρη, αυστηρή, αποφασιστική και όχι μόνο σε ρητορικό επίπεδο. Η μεγάλη τομή της χθεσινής απόφασης είναι ότι περνάμε από τοπ επίπεδο της ρητορικής καταδίκης στην προαναγγελία αυστηρών και στοχευμένων μέτρων έναντι της Τουρκίας αν συνεχίσει την προκλητική της συμπεριφορά», τόνισε αναφορικά με την στάση των Ευρωπαίων μετά τις τουρκικές προκλήσεις ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο CNN Greece και τους δημοσιογράφους Αδάμο Ζαχαριάδη και Κώστα Τσιτούνα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το τι του είπε ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι δύο τους έχουν συζητήσει αρκετές φορές για την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή και υπογράμμισε ότι με δεδομένο πως στις έρευνες συμμετέχουν πολυεθνικές εταιρείες ιταλικών, γαλλικών και αμερικανικών συμφερόντων η αλληλεγγύη δεν είναι μόνο ηθικού χαρακτήρα.

«Όταν ο κ. Μακρόν γνωρίζει ότι η Total κάνει έρευνες και εξορύξεις στην περιοχή και έρχεται, από την άλλη πλευρά, μονομερώς μια κρατική εταιρεία της Τουρκίας και ενδεχομένως υπάρχει και το υπονοούμενο ότι μπορεί να εμποδιστούν οι προγραμματισμένες δραστηριότητες, δεν πρόκειται ούτε η Γαλλία, ούτε καμιά άλλη χώρα να το αφήσει έτσι», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι Ελλάδα και Κύπρος έχουν καταφέρει να αναδείξουν ότι οι διαφορές με την Τουρκία αφορούν άμεσα την Ευρώπη καθώς τόσο η κυπριακή ΑΟΖ όσο και η ελληνική υφαλοκρηπίδα είναι στην ουσία ευρωπαϊκές. Χαρακτήρισε την προκλητικότητα της Άγκυρας ένδειξη αδυναμίας και όχι ισχύος και εκτίμησε ότι η Τουρκία δεν επιθυμεί να γίνει ένα θερμό επεισόδιο. Ωστόσο, υπογράμμισε ότι οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις έχουν σχέδια. «Δεν θα φτάσουν ως εκεί γιατί θα τους αποτρέψουμε. Η Ελλάδα είναι μια κυρίαρχη χώρα που έχει τη δυνατότητα να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα», είπε ο Πρωθυπουργός σε ερώτηση για το τι θα πράξει η Ελλάδα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να φτάσει μέχρι το Καστελόριζο.

«Δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των στρατευμάτων και εγγυήσεων»

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει λύση του Κυπριακού με παραμονή των κατοχικών στρατευμάτων στο νησί και με διατήρηση του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων».

Ερωτηθείς με αφορμή άρθρο του κ. Σημίτη, είπε ότι «ο κ. Σημίτης και ο κ. Βενιζέλος που μίλησε για συνολικό αναστοχασμό της εξωτερικής πολιτικής στις σχέσεις με την Τουρκία δίνουν κάποια μηνύματα», όχι στον ίδιο, «αλλά προφανώς στον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σφυρίζει κλέφτικα δεν απαντά». «Είναι μηνύματα να αρχίσει να σκέφτεται λογικές οδυνηρών συμβιβασμών στο Αιγαίο και την Κύπρο», προσέθεσε ο κ. Τσίπρας για να τονίσει πως «η στρατηγική που ακολουθούμε εμείς είναι στρατηγική που διαρκώς ενισχύει τη θέση της χώρας και δεν ανοίγει κανένα παράθυρο υποχωρητικότητας σε θέματα εθνικής κυριαρχίας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο».

Ανέφερε ότι «η στρατηγική της Ελλάδας τα τελευταία 4,5 χρόνια έχει δυναμώσει όσο ποτέ το κύρος και την αξιοπιστία της χώρας, είναι στρατηγική ξεκάθαρη σε ό,τι αφορά το ουσιαστικό, το μεγάλο μέτωπο στα εθνικά μας θέματα που είναι η Τουρκία και όχι η Αλβανία ή η Βόρεια Μακεδονία». Προσέθεσε ότι «ακόμα και με την επίλυση του ονοματολογικού που πίκρανε κάποιους, δυναμώσαμε τη διπλωματική ισχύ της Ελλάδας απέναντι στον διεθνή παράγοντα και την Ευρώπη για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε πολύ πιο αποτελεσματικά τις πραγματικές προκλήσεις στα εθνικά μας θέματα». Επισήμανε ότι τα ελληνικά αεροπλάνα της Πολεμικής Αεροπορίας είναι αυτά που επιτηρούν τον εναέριο χώρο της Βόρειας Μακεδονίας και όχι τούρκικα F16.

Δείτε το βίντεο


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ