Δημοσκόπηση: Ολοταχώς για αυτοδυναμία – Από 9% ως 11% η διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ


Προεκλογική περίοδος γαρ (έστω και υποτονική εν μέσω θέρους) και οι δημοσκοπήσεις δεν ήταν δυνατόν να λείψουν. Δυο νέες έρευνες είδαν το φως της δημοσιότητας και καταγράφουν το εδραιωμένο προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ. Η μια δημοσκόπηση δίνει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και αυτοδυναμία.

Η δημοσκόπηση της Metron Analysis που δημοσιεύει το Βήμα της Κυριακής καταγράφει διαφορά εννέα μονάδων ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα, βάσει των ευρημάτων, η ΝΔ φαίνεται να εξασφαλίζει άνετη πλειοψηφία ακόμη και στην περίπτωση που η Βουλή που θα προκύψει από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου είναι οκτακομματική.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, λοιπόν, η Νέα Δημοκρατία λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 38,5% και ο ΣΥΡΙΖΑ 29,5%. Στην παράσταση νίκης, δε, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης λαμβάνει 82%, ενώ μόλις το 7% των ερωτηθέντων πιστεύει πως… το παιχνίδι γυρίζει και μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι πρώτο κόμμα. Δημοσκόπηση: Στις εννιά μονάδες η διαφορά της ΝΔ από τον ΣΥΡΙΖΑ

Με τη ΝΔ πρώτη και τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, στην πρόθεση ψήφου ακολουθεί το ΚΙΝΑΛ με 8%, τέταρτο είναι το ΚΚΕ με 5,2%, ενώ η Χρυσή Αυγή, και σε αυτή τη δημοσκόπηση, είναι πέμπτο κόμμα με ποσοστό 3,5%. Κοντά στο όριο (3%) για την είσοδο στη Βουλή είναι η Ελληνική Λύση με 2,8%, το ΜέΡΑ25 με 2,5% και η Ένωση Κεντρώων με 2,5%.

Με βάση την ίδια δημοσκόπηση, η Νέα Δημοκρατία οδεύει ολοταχώς για την αυτοδυναμία καθώς το βασικό σενάριο είναι πως θα κερδίσει 164 έδρες, ο ΣΥΡΙΖΑ 87, το ΚΙΝΑΛ 24, το ΚΚΕ 15 και η Χρυσή Αυγή 10.

Η πλειοψηφία των πολιτών θέλει κυβέρνηση συνεργασίας (51%), ενώ αυτοδύναμη κυβέρνηση θέλει το 44%. Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης με 45% θετικές γνώμες, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με 34%, δυο μονάδες πάνω από τη Φώφη Γεννηματά (32%) και τέσσερις από τον Δημήτρη Κουτσούμπα (30%). 28% θετικές γνώμες συγκεντρώνει ο Γιάννης Βαρουφάκης. Στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται του Αλέξη Τσίπρα (28% έναντι 23%) αλλά ισοψηφεί με τον… «κανέναν».Δημοσκόπηση Νο2

Υπάρχει και μια δεύτερη δημοσκόπηση, αυτή από την εταιρία Prorata για το Newpost.gr. Σε αυτή την έρευνα το προβάδισμα της ΝΔ είναι στο 11%, αφού στην πρόθεση ψήφου συγκεντρώσει 35% και το ΣΥΡΙΖΑ 24%.

Τρίτο κόμμα είναι το ΚΙΝΑΛ με 6,5%, ακολουθεί το ΚΚΕ με 4,5%, η Χρυσή Αυγή με 3,5%, ενώ το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη, ΜέΡΑ25 «πιάνει» το 3% για την είσοδο στη Βουλή. Αντίθετα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση εκτός μένουν Ελληνική Λύση και Ένωση Κεντρώων.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ