Γαύρος τηγανητός στον φούρνο με πάπρικες


Συνταγή: Νένα Ισμυρνόγλου

Υλικά

700 γρ. γαύρος φρέσκος, καθαρισμένος και φιλεταρισμένος
60 ml ελαιόλαδο
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καυτερή
1 κουτ. γλυκού πάπρικα καπνιστή
1 κουτ. γλυκού ξερή ρίγανη
2 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Για το σερβίρισμα

ξύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
προζυμένιο ψωμί

Διαδικασία

Στρώνουμε χαρτί κουζίνας σε μια πιατέλα, απλώνουμε τον γαύρο, τον αλατίζουμε και τον βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C στον αέρα. Καλύπτουμε με λαδόκολλα το ταψί του φούρνου και αδειάζουμε τα φιλέτα σε ένα βουναλάκι, στο κέντρο του ταψιού. Τα περιχύνουμε με το ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με τις πάπρικες, τη ρίγανη, το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε πολύ καλά. Απλώνουμε τα φιλέτα σε μονή στρώση, σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Ψήνουμε στον καυτό φούρνο για 4-6 λεπτά, ανάλογα με το μέγεθος. Δεν τα γυρίζουμε. Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο, σκορπίζουμε το ξύσμα, περιχύνουμε με τον χυμό και σερβίρουμε με ζεστό ψωμί. Αντί ψωμιού, μπορούμε να αλείψουμε ζεστές αραβικές πίτες με ταραμοσαλάτα, να προσθέσουμε ντοματίνια, φετάκια κρεμμυδιού, κάππαρη, μαϊντανό, ελαιόλαδο, γαύρο, ξύσμα και χυμό λεμονιού και να τυλίξουμε την πίτα σε ρολό.

Στο ποτήρι μας: Μια κομψή ρετσίνα από Ασύρτικο.

Πώς τον φιλετάρουμε; Με ένα ψαλίδι κόβουμε λίγο (όχι εντελώς) το κεφάλι στη βάση του και το τραβάμε παρασύροντας και τα εντόσθια. Ανοίγουμε με το ψαλίδι την κοιλιά του γαύρου. Πιέζουμε με τα δάχτυλα ώστε να ανοίξει το ψαράκι στα δύο καλά, ανασηκώνουμε λίγο με τα δάχτυλο το κεντρικό κόκαλο και το τραβάμε να ξεκολλήσει όλο από το ψαχνό (βλ. στο κανάλι μας στο You Tube το βίντεο: «Φτιάχνουμε γαύρο μαρινάτο σε 1½ ώρα»).

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ