Εκλογές Κωνσταντινούπολη: Η νίκη Ιμάμογλου, αρχή του τέλους για τον Ερντογάν;

Ηχηρό «χαστούκι» στον Ερντογάν ο θρίαμβος του Ιμάμογλου στην Κωνσταντινούπολη
Πλήρωσε την… αλαζονεία του ο «σουλτάνος», συσπείρωσε την αντιπολίτευση με τις επαναληπτικές εκλογές.
Εκτός από την Κωνσταντινούπολη (μετά από 25 χρόνια) δεν ελέγχει ούτε την πρωτεύουσα Άγκυρα ενώ η οικονομία παραπαίει.
Σε ποιες περιοχές της πόλης σάρωσε ο Ιμάμογλου με ποσοστά έως 80%!

«Όποιος κερδίζει στην Κωνσταντινούπολη, κερδίζει στην Τουρκία». Είναι μια από τις αγαπημένες φράσεις του Ερντογάν. Μια φράση που μετά τις εκλογές της Κυριακής (23.06.2019) και τον θρίαμβο του Εκρέμ Ιμάμογλου επί του Μπιναλί Γιλντιρίμ, γυρίζει (;) μπούμερανγκ στον «σουλτάνο» και γίνεται ο εφιάλτης του. Ιμάμογλου: «Ευχαριστώ» στους Έλληνες και αυστηρό μήνυμα στον Ερντογάν

Γιατί μετά από 25 χρόνια κυριαρχίας του AKP (του κόμματός του), ο Ερντογάν που έχει συνδέσει την πολιτική του σταδιοδρομία με την Κωνσταντινούπολη, έχασε την πόλη του. Εκεί όπου έχτισε το αυτοκρατορικό αεροδρόμιο, έφτιαξε γέφυρες και δρόμους. Και δεν έχει χάσει μόνο αυτή. Δεν ελέγχει, μετά τις δημοτικές εκλογές του περασμένου Μαρτίου, ούτε την πρωτεύουσα Άγκυρα. Αλλά εκείνη δεν τον ενδιέφερε για να ζητήσει επαναληπτικές εκλογές. Μέσα σε οικονομική κρίση και την οικονομία της Τουρκίας να παραπαίει, ο «σουλτάνος» βλέπει τη δύναμή του να μειώνεται. Και αυτό μάλλον δεν θα το αφήσει να περάσει έτσι.

Δεκάδες οπαδοί του AKP συγκεντρώθηκαν μετά τη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων μπροστά στην έδρα του κόμματος στην Κωνσταντινούπολη, ορισμένοι με δάκρυα στα μάτια

Με την απαίτηση να ξαναγίνουν οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, με την αλαζονεία πως στο τέλος θα γίνει ό,τι ήθελε εκείνος, ο Ερντογάν κατάφερε να ενώσει την αντιπολίτευση γύρω από τον Ιμάμογλου. Όσοι δεν ήταν υπέρ του Ερντογάν, ήταν υπέρ του Ιμάμογλου. Και ο «σουλτάνος» έχασε. Έχασε ηχηρά, έχασε καθαρά. Με το ποσοστό της καταμέτρησης στο 99,37%, ο Ιμάμογλου έχει 54,03% και ο Γιλντιρίμ, ο πιστός του Ερντογάν, 45,09%.

Οπαδοί του Ιμάμογλου γιορτάζουν το θρίαμβο – Φωτογραφία Reuters

Η διαφορά στις ψήφους, που ήταν μόλις 13.000 στις 31 Μαρτίου, εκτοξεύτηκε πάνω από 777.000. Η νίκη του Ιμάμογλου φάνηκε από πολύ νωρίς. Το παραδέχτηκε μόλις 10 λεπτά μετά τα πρώτα ανεπίσημα αποτελέσματα ο Γιλντιρίμ. Τα συγχαρητήρια του Ερντογάν ήταν… συνέπεια του χαρακτήρα του. Δεν ήθελε να δεχτεί την ήττα. Μίλησε για ανεπίσημα αποτελέσματα. Δεν ήταν. Ο Ιμάμογλου τον κάλεσε να συνεργαστούν, θα το κάνει;

Click4more: Από την Τραπεζούντα στην Κωνσταντινούπολη – Ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης, ο άνθρωπος που ο Ερντογάν έβγαλε με το… ζόρι από το γραφείο του δημάρχου, σάρωσε στις περισσότερες περιοχές της Κωνσταντινούπολης. Κέρδισε με ποσοστό πάνω από 70% στο Ανταλάρ, το Μπακίρκιοϊ και το Σίσλι, με ποσοστό πάνω από 80% στο Μπεσίκτας και το Καντίκιοϊ. Μια κολοσσιαία ήττα για τον Ερντογάν

Εκτός από το να συσπειρώσει την αντιπολίτευση, ο Ερντογάν με τη στάση του και την άρνησή του να δεχτεί τη νίκη το Ιμάμογλου στις πρώτες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη, έδωσε χαρακτήρα δημοψηφίσματος στη διαδικασία. Δημοψηφίσματος για τη δημοκρατία στην Τουρκία. Και αυτό το δημοψήφισμα δεν ήταν ίδιο με εκείνο που του έδωσε εξουσίες «σουλτάνου».

«Πρόκειται για μία κολοσσιαία ήττα για τον Γιλντιρίμ, αλλά επίσης για τον Ερντογάν», δήλωσε ο Μπερκ Εσένα, καθηγητής του πανεπιστημίου Bilkent της Άγκυρας. «Το στοίχημά του στράφηκε εναντίον του».

Φωτογραφία Reuters

Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αποτελούν ένα τεστ για την δημοτικότητα του Ερντογάν και του κόμματός του με δεδομένη την κακή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Τουρκία με τον πληθωρισμό στο 20%, την κατάρρευση της τουρκικής λίρας και την αύξηση της ανεργίας.

Ο «σουλτάνος», μαζί με το κόμμα του, είχε κερδίσει όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις από την ανάληψη της εξουσίας από το AKP το 2002. Για τον Ταγίπ Ερντογάν, το στοίχημα ήταν να διατηρήσει τον έλεγχο της μεγαλούπολης των 15 εκατομμυρίων κατοίκων, οικονομικής πρωτεύουσας της χώρας, στην οποία κυριαρχούσε εδώ και 25 χρόνια.Κύριος ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενωτικός ο Ιμάμογλου

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, παραδέχθηκε την ήττα του στις δημοτικές εκλογές της Κωνσταντινούπολης μόλις δόθηκαν τα πρώτα αποτελέσματα. «Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, ο αντίπαλός μου Εκρέμ Ιμάμογλου προηγείται. Τον συγχαίρω και του εύχομαι καλή τύχη. Ελπίζω ότι θα υπηρετήσει καλά την Κωνσταντινούπολη», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Φωτογραφία Reuters

Λίγη ώρα αργότερα, ο Εκρέμ Ιμάμογλου δήλωνε ότι η νίκη του σηματοδοτεί «μία νέα αρχή για την Τουρκία». «Η εκλογή αυτή σημαίνει ότι ανοίγει μια νέα σελίδα. Σηματοδοτεί μία νέα αρχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο θριαμβευτής των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη.

Ο δύο φορές νικητής των δημοτικών εκλογών τόνισε ότι θέλει να συνεργασθεί αρμονικά με τον Ερντογάν, στον οποίο «ανυπομονεί να παρουσιάσει τον οδικό του χάρτη» για την πόλη και τον κάλεσε «να εργαστούν μαζί για να υπηρετήσουν την Κωνσταντινούπολη».

«Κύριε πρόεδρε, είμαι έτοιμος να συνεργαστώ αρμονικά μαζί σας», είπε, που ευχαρίστησε όλους όσους τον ψήφισαν, είτε αυτοί είναι Έλληνες, είτε Τούρκοι είτε… Κούρδοι. «Θέλω να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους 16 εκατ. κατοίκους της Κωνσταντινούπολης, είτε είναι ψηφοφόροι του HDP, του MHP, του AKP, του BBP, είτε είναι Τούρκοι, είτε Σύροι, είτε Έλληνες, στα παιδιά, στις μητέρες, στους νέους…», είπε ο νέος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ