Οργή στην Βρετανία για την χλιδάτη ζωή του Χάρι και της Μέγκαν


Όχι μόνο τα ταμπλόιντ αλλά και ο διεθνής Τύπος ασχολούνται με τα χρήματα που έχουν ξοδέψει χωρίς αιδώ ο Πρίγκιπας Χάρι και η Μέγκαν Μαρκλ τόσο για το σπίτι τους που ανακαίνισαν όσο και για την καθημερινότητά τους σε βάρος των Βρετανών φορολογούμενων.

Η μετατροπή του εξοχικού Frogmore σε βασιλική κατοικία για τον Δούκα και την Δούκισσα του Σάσεξ, Χάρι και Μέγκαν κόστισε ένα σκασμό λεφτά στους Βρετανούς φορολογούμενους και ακόμα δεν έχει τελειώσει. Μέχρι στιγμής έχει κοστίσει 2,4 εκατομμύρια λίρες και σύμφωνα με τους υπολογισμούς των βρετανικών ΜΜΕ έχει κοστίσει 10 φορές πάνω από την ανακαίνιση μιας κατοικίας ενός μέσου βρετανού.

Σύμφωνα με το Παλάτι του Μπάκινγχαμ, το κόστος αναμένεται να ανέβει και άλλο αφού πρέπει να γίνουν και άλλες εργασίες στο εξωτερικό των κτιρίων. Οι υπολογισμοί και οι συγκρίσεις δεν σταματούν εδώ. Το κόστος του νέου σπιτιού της Μέγκαν και του Χάρι δεν περιλαμβάνει τα έπιπλα που διάλεξε το ζεύγος.

«Οι παλιές υποδομές αντικαταστάθηκαν για να εξασφαλιστεί το μακροπρόθεσμο μέλλον της ιδιοκτησίας» που χρονολογείται από τις αρχές του 19ου αιώνα, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο Μάικλ Στίβενς, αρμόδιος για τη διαχείριση των βασιλικών λογαριασμών. Οι έξι μήνες ανακαίνισης επέτρεψαν κυρίως να ενωθούν σε μια μόνο κατοικία οι πέντε ενότητες που αποτελούσαν το αγρόκτημα του Φρόγκμορ, το οποίο βρίσκεται στις εκτάσεις του Πύργου του Ουίνσδορ, 40 χλμ. δυτικά του Λονδίνου.

Συνολικά, η μοναρχία της «γηραιάς Αλβιόνας» δαπάνησε 67 εκατομμύρια στερλίνες (74,9 εκατ. ευρώ) από τα 82 εκατ. στερλίνες (91,9 εκατ. ευρώ) που έλαβε από το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών. Σύμφωνα με τον Μάικλ Στίβενς, τα 15 εκατ. στερλίνες (17 εκατ. ευρώ) που δεν ξοδεύτηκαν φέτος μπήκαν την άκρη για μελλοντικές εργασίες μέσα στα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ, η ανακαίνιση του οποίου άρχισε το 2018 και αναμένεται να διαρκέσει δέκα χρόνια.

Τα έσοδα που αποφέρει η κληρονομιά του Στέμματος, το «Crown Estate» –το οποίο επενδύει τα διαχειρίζεται τα περιουσιακά στοιχεία της βασιλικής οικογένειας– εκχωρούνται στο βρετανικό υπουργείο Οικονομικών, έπειτα από σχετική συμφωνία του 1760. Το 2018-2019 τα έσοδα ανήλθαν στα 345,5 εκατ. στερλίνες (386 εκατ. ευρώ).

Σε αντάλλαγμα, το υπουργείο Οικονομικών καταβάλλει κύρια επιχορήγηση, που ονομάζεται «Sovereign Grant», για την κάλυψη των ετήσιων δαπανών της βασίλισσας, η οποία αντιπροσωπεύει το 15% των εσόδων. Από το 2018, η βασιλική οικογένεια λαμβάνει επιπλέον 10% για την κάλυψη των εργασιών ανακαίνισης των Ανακτόρων του Μπάκιγχαμ.
Στο σύνολο των δαπανών, 23 εκατ. στερλίνες (25 εκατ. ευρώ) χρησιμοποιήθηκαν για την καταβολή μισθών του προσωπικού, ενώ 2,3 εκατ. (2,6 εκατ. ευρώ) δόθηκαν για την υποδοχή σχεδόν 160.000 καλεσμένων, με 1,7 εκατ. στερλίνες (1,9 εκατ. ευρώ) να δαπανώνται σε τρόφιμα και ποτά.

Τα έξοδα της επίσημης επίσκεψης στις αρχές Ιουνίου του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ θα υπολογιστούν στον προσεχή ετήσιο απολογισμό. Το 2017-2018, το υπουργείο Οικονομικών είχε δώσει 76 εκατομμύρια στερλίνες (84 εκατ. ευρώ) στη βασιλική οικογένεια.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ