Επίσκεψη – μυστήριο Πομπέο στην Καμπούλ. Τι συζήτησε για τους Ταλιμπάν

Απρόσμενη επίσκεψη στην Καμπούλ, πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, πραγματοποίησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

 

 

Ο κ. Πομπέο συναντήθηκε με τον Αφγανό πρόεδρο Ασράφ Γάνι, για να συζητήσει για τις ειρηνευτικές συνομιλίες με το κίνημα των Ταλιμπάν όπως και την κατάσταση στο Αφγανιστάν ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών του Σεπτεμβρίου.

Ο Μάικ Πομπέο έκανε μια στάση στην Καμπούλ, στον δρόμο του προς το Νέο Δελχί, όπου θα έχει συνομιλίες με τον Ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι και άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους.

«Με τόσα πολλά που γίνονται στον κόσμο αυτή τη στιγμή, μερικές φορές είναι εύκολο να ξεχάσεις την δέσμευση της Αμερικής για το Αφγανιστάν, αλλά ο κόσμος πρέπει να γνωρίζει ότι η κυβέρνηση Τραμπ δεν ξεχνάει, ο αμερικανικός λαός δεν ξεχνάει», δήλωσε ο Πομπέο στην Καμπούλ.

Η επίσκεψη του στο Αφγανιστάν πραγματοποιείται ενόψει του έβδομου γύρου των ειρηνευτικών συνομιλιών, που θα διεξαχθεί μεταξύ των ηγετών των Ταλιμπάν και Αμερικανών αξιωματούχων, σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια πολιτική διευθέτηση ώστε να τερματισθεί ο συνεχιζόμενος επί 18 χρόνια πόλεμος στο Αφγανιστάν. Ο επόμενος γύρος των ειρηνευτικών συνομιλιών αναμένεται να ξεκινήσει στις 29 Ιουνίου στην Ντόχα.

«Ενώ έχουμε κάνει σαφές στους Ταλιμπάν ότι είμαστε έτοιμοι να αποσύρουμε τις δυνάμεις μας, θέλω να είμαι σαφής, ότι ακόμη δεν έχουμε συμφωνήσει στο χρονοδιάγραμμα» δήλωσε ο Πομπέο και συνέχισε λεγοντας οτι «συμφωνούμε ότι η ειρήνη είναι η ύψιστη προτεραιότητα μας και πως το Αφγανιστάν δεν θα πρέπει ποτέ ξανά να γίνει ένα ορμητήριο για την διεθνή τρομοκρατία».

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here