Γαλλία: Πούλησαν πίνακα του Καραβάτζο πριν από τη δημοπρασία του.

Ο πίνακας «Ιουδήθ και Ολοφέρνης», που οι ειδικοί αποδίδουν στον Καραβάτζο και επρόκειτο να βγει στο σφυρί την Πέμπτη (27.6.2019) στη Γαλλία, δόθηκε σε ξένο αγοραστή, ανακοίνωσε ο οίκος δημοπρασιών Labarbe.

Ο πίνακας, του οποίου η αξία «εκτιμάτο στα 100 με 150 εκατομμύρια ευρώ, θα εγκαταλείψει το γαλλικό έδαφος», διευκρίνισε η ανακοίνωση του οίκου δημοπρασιών της Τουλούζης στη νοτιοδυτική Γαλλία.

Η συμφωνία «καλύπτεται από μια δέσμευση απορρήτου όσον αφορά την τιμή πώλησης και την ταυτότητα του αγοραστή», διευκρίνισε ο οίκος, που είχε ανακαλύψει τον πίνακα μέσα σε μια σοφίτα στην Τουλούζη το 2014. Καραβάτζο: «Εθνική περιουσία»!

«Γίναμε αποδέκτες μιας προσφοράς για την οποία ήταν αδύνατον να μην ενημερωθούν οι ιδιοκτήτες του πίνακα. Το γεγονός ότι αυτή η προσφορά προέρχεται από έναν συλλέκτη που συνδέεται με ένα μεγάλο μουσείο έπεισε αυτόν που τον πουλούσε να την δεχτεί», υπογράμμισε σε ανακοίνωση ο ειδικός στους πίνακες Ερίκ Τυρκίν, από τον οποίο ζητήθηκε να αξιολογήσει το έργο μερικές ημέρες μετά την ανακάλυψή του.

«Είναι καθήκον μας να δεχτούμε την απόφαση του πωλητή – πελάτη μας», πρόσθεσε ο δημοπράτης Μαρκ Λαμπάρμπ.

Μετά την ανακάλυψή του, το γαλλικό κράτος κατέταξε το 2016 τον πίνακα στην κατηγορία του «εθνικού θησαυρού» εμποδίζοντας την πώλησή του στο εξωτερικό έως τον Νοέμβριο του 2018. Ωστόσο το κράτος άφησε τελικά να εκπνεύσει η προθεσμία κατά την οποία μπορούσε το ίδιο να αποκτήσει το έργο.

Η έλλειψη βεβαιότητας για τη γνησιότητά του συνέβαλε κυρίως στην απόφασή του να μην καταστεί αγοραστής. Το θέμα της γνησιότητας του πίνακα δίχασε τους διεθνείς ειδικούς. Αν και οι περισσότεροι διέκριναν σε αυτόν το χέρι του Καραβάτζο, του μεγάλου μετρ του κιαροσκούρο, άλλοι εξέφρασαν αμφιβολίες γιατί θεωρούσαν τον συγκεκριμένο πίνακα αντίγραφο του Φλαμανδού ζωγράφου Λουί Φινσόν (1580 – 1617) που φιλοτέχνησε αρκετούς πίνακες στο στιλ του Καραβάτζο.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ