ΕΦΚΑ: Για τεχνικούς λόγους η μη αύξηση των συντάξεων χηρείας

ΕΦΚΑ: Τεχνικά θέματα επικαλείται το υπουργείο Εργασίας για τις καθυστερήσεις στο να εφαρμοστεί στην πράξη η βελτιωμένη ρύθμιση για τις συντάξεις χηρείας, την οποία ψήφισε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας, σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτόν το μήνα για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού)», όπως ανέφερε η διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε.

Υπενθυμίζεται πως με τη νέα ρύθμιση καταργείται το ηλικιακό όριο για συνέχιση χορήγησης της σύνταξης μετά την πρώτη τριετία και επαναφέρεται το ποσοστό του επιζώντος συζύγου στο 70% της σύνταξης του θανόντος.

Συγκεκριμένα, με τις νέες διατάξεις η σύνταξη χηρείας από το 50% πηγαίνει στο 70% της σύνταξης του θανόντος, καταργούνται τα ηλικιακά όρια, άρα οι χήρες και οι χήροι θα λαμβάνουν τη σύνταξη για πάντα, ενώ ο επανυπολογισμός της σύνταξης του θανόντος θα λαμβάνεται υπόψη μόνο αν από αυτόν προκύπτει αύξηση για τον δικαιούχο, άρα ο επανυπολογισμός λειτουργεί μόνο θετικά.

Ακόμη, με το νέο πλαίσιο τα ελάχιστα έτη γάμου προκειμένου κανείς να λάβει σύνταξη χηρείας από πέντε έγιναν τρία.

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ