Ουγγαρία: Απορρίφθηκε η έκδοση του Νίκολα Γκρούεφσκι στη Βόρεια Μακεδονία


Ουγγρικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα πρωτόδικα την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού της τότε ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Γκρούεφσκι είχε διαφύγει από την χώρο του τον περασμένο Νοέμβριο για να αποφύγει να βρεθεί στη φυλακή και να εκτίσει ποινή φυλάκισης που του είχε επιβληθεί για κατάχρηση εξουσίας στα χρόνια τους ως πρωθυπουργός.

«Δεν υφίστανται οι συνθήκες για να εκδοθεί βάσει του διεθνούς εντάλματος σύλληψης και του αιτήματος έκδοσης» που έχει υποβάλει η Βόρεια Μακεδονία, ανέφερε η δικαστής Έβα Βαρέγκι έπειτα από μια σύντομη ακροαματική συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών στη Βουδαπέστη.

Ο 48χρονος Γκρούεφσκι , φορώντας γυαλιά ηλίου και κασκέτο, αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης έφυγε ελεύθερος από το δικαστήριο, όπως έκαναν γνωστό οι δημοσιογράφοι.

Ο Νίκολα Γκρούεφσκι είχε διατελέσει πρωθυπουργός της πρώην ΠΓΔΜ για δέκα ολόκληρα χρόνια, από το 2006 μέχρι και το 2016, και διέφυγε στα μέσα Νοεμβρίου στην Ουγγαρία για να μην εκτίσει ποινή φυλάκισης δυο χρόνων, καθώς είχε αποκτήσει μια Mercedes αξίας 600.000 ευρώ με δημόσια κεφάλαια.

Η Βόρεια Μακεδονία δεν έχει σταματήσει να ζητά την έκδοση του πρώην πρωθυπουργού καθώς κατηγορείται και για άλλες υποθέσεις διαφθοράς, τηλεφωνικών υποκλοπών και κατάχρησης εξουσίας.

Στην Ουγγαρία ο συντηρητικός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ο οποίος είναι και προσωπικός φίλος του Γκρούεφσκι του χορήγησε άσυλο τον Νοέμβριο καθώς θεώρησε πως η ζωή του θα κινδύνευε στις φυλακές της Βόρειας Μακεδονίας.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ