Οι ΗΠΑ θέλουν να αποφύγουν τον πόλεμο με το Ιράν

Ο υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Μαρκ Έσπερ δήλωσε σήμερα στους συμμάχους στο ΝΑΤΟ πως η Ουάσινγκτον δεν θέλει να πάει σε πόλεμο με το Ιράν. Ωστόσο δεν μπορεί να ανεχθεί άλλα περιστατικά, σύμφωνα με όσα μετέφεραν διπλωμάτες της συμμαχίας που ήταν παρόντες.

Μιλώντας στους υπουργούς Άμυνας των χωρών μελών του ΝΑΤΟ σε μια κεκλεισμένων των θυρών σύνοδο, ο Έσπερ είπε πως οι ΗΠΑ θεωρούν πως το Ιράν φέρει την ευθύνη για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν αλλά δεν επιθυμούν την κλιμάκωση της κατάστασης.

«Τα πρώτα του λόγια ήταν: δεν θέλουμε να πάμε σε πόλεμο με το Ιράν», είπε ένας διπλωμάτης. «Ο Έσπερ κατέστησε επίσης σαφές ότι αυτό είναι περίπου το όριο (αυτού που οι Ηνωμένες Πολιτείες θα ανεχθούν από το Ιράν), ότι τίποτε άλλο δεν πρέπει να συμβεί τώρα», δήλωσε ένα δεύτερος διπλωμάτης.

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της συνόδου: «Ένα σημαντικό μήνυμα είναι πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν δηλώσει με τέτοια σαφήνεια ότι δεν θέλουν πόλεμο. Είπαν πράγματι πως είναι έτοιμοι να μιλήσουν με το Ιράν χωρίς προϋποθέσεις».

Μία εβδομάδα αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ακύρωσε την τελευταία στιγμή αεροπορικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, οι Ευρωπαίοι υπουργοί Άμυνας υπό την ηγεσία της Γαλλίας θέλησαν να χρησιμοποιήσουν την πρώτη επίσημη συνάντηση του ΝΑΤΟ με τον Έσπερ προκειμένου να μετριάσουν την αντιπαράθεση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη, δήλωσαν διπλωμάτες.

Κάπου πέντε χώρες του ΝΑΤΟ έλαβαν τον λόγο μετά τον Έσπερ στη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί είπε στον Έσπερ να μην εμπλέξει τη συμμαχία του ΝΑΤΟ σε οποιαδήποτε στρατιωτική αποστολή στον Κόλπο. Μαζί με τη Γερμανία και άλλους Ευρωπαίους συμμάχους, η Γαλλία απηύθυνε επίσης έκκληση για διατήρηση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με το Ιράν.

Η Τουρκία είπε στον Έσπερ ότι ο «διάλογος είναι καλύτερος από τις κυρώσεις» με το Ιράν, και άλλοι υπουργοί Άμυνας, περιλαμβανομένου εκείνου της Γερμανίας, είπαν πως θα κάνουν ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να αποφευχθεί μια κλιμάκωση.

«Οι Γάλλοι ήταν πολύ σαφείς και πολύ περιεκτικοί: Ναι, είδαμε τι συνέβη, είπαν. Αλλά διεμήνυσαν επίσης ότι είναι ευθύνη των δύο πλευρών η αποκλιμάκωση», είπε ο διπλωμάτης.

Ο Έσπερ δεν παρουσίασε οποιαδήποτε νέα στοιχεία των υπηρεσιών πληροφοριών κατά τη σύνοδο. Ωστόσο χώρες του ΝΑΤΟ διαθέτουν τώρα από κοινού πληροφορίες από υπηρεσίες πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες είναι πολύ πιθανό οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια να πραγματοποιήθηκαν από το Ιράν ή από παραστρατιωτικούς που συνδέονται με την Τεχεράνη, είπαν διπλωμάτες.Ο «σύντομος πόλεμος» μεταξύ Ιράν και ΗΠΑ αποτελεί «πλάνη, λέει ο ΥΠΕΞ Ζαρίφ

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν χαρακτήρισε «πλάνη» την άποψη του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι ένας πόλεμος με την Τεχεράνη θα ήταν «σύντομος», ενώ προειδοποίησε ότι η απειλή που εξαπέλυσε περί «αφανισμού» ισοδυναμεί με απειλή γενοκτονίας.

Η ιδέα ενός «σύντομου πολέμου» με το Ιράν αποτελεί πλάνη, έγραψε ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ στο Twitter.

Την Τετάρτη ο Τραμπ διευκρίνισε ότι δεν εξετάζει το ενδεχόμενο χερσαίας επιχείρησης στην περίπτωση που αποφασίσει να αναλάβει στρατιωτική δράση εναντίον του Ιράν. «Απλώς λέω ότι αν συμβεί κάτι, δεν θα κρατήσει πολύ», είπε. Απείλησε επίσης ότι θα αφανίσει τμήματα του Ιράν αν «οτιδήποτε αμερικανικό» δεχτεί επίθεση.

Ο Ζαρίφ, παραπέμποντας σε αυτές τις δηλώσεις που, όπως υποστηρίζει, «απειλούν την ειρήνη», ανάρτησε μια σειρά αφορισμών στο Twitter. «Οι κυρώσεις δεν είναι εναλλακτική λύση αντί του πολέμου, ΕΙΝΑΙ πόλεμος», έγραψε και συνέχισε: «Αφανισμός = Γενοκτονία = Έγκλημα πολέμου». «΄Αυτός που ξεκινά έναν πόλεμο δεν είναι και εκείνος που θα τον τελειώσει» και «Δεν μπορούμε να διαπραγματευόμαστε και να απειλούμε ταυτόχρονα».

Η κρίση στις σχέσεις των ΗΠΑ με το Ιράν εδώ και 40 χρόνια έχει κορυφωθεί τους δύο τελευταίους μήνες, με φόντο την κλιμάκωση της έντασης στον Κόλπο και ιδίως μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους στις 20 Ιουνίου από την Τεχεράνη.

Πηγή: www.newsit.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here