Ιράκ: Νέα προγράμματα για την διάσωση πολιτιστικής κληρονομιάς σε εμπόλεμες ζώνες


Η Διεθνής Συμμαχία για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς στις εμπόλεμες ζώνες ανακοίνωσε ότι έχει εξασφαλίσει 14 νέα προγράμματα, από τα οποία αρκετά στο Ιράκ, κυρίως στη Μοσούλη.

Αυτή η συμμαχία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς συστάθηκε με πρωτοβουλία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Γαλλίας, και αποδέσμευσε ένα ποσό της τάξης των 6,3 εκατομμυρίων δολαρίου όπου θα πάει στην αποκατάσταση του μουσείου της Μοσούλης στο Ιράκ, το οποίο υπέστη μεγάλες ζημιές από το Ισλαμικό Κράτος το 2015.

Η εκτίμηση των ζημιών ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2018 από το Λούβρο, το Smithsonian Institution και το Εθνικό Ιρακινό Συμβούλιο πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων, και χρηματοδοτείται με 500.000 δολάρια (439.000 ευρώ) από την ALIPH και θα ολοκληρωθεί το φθινόπωρο.

Η Διεθνής Συμμαχία σύμφωνα με τον ΑΜΝΑ υποστηρίζει την πρωτοβουλία «Μωσαϊκό της Μοσούλης», στόχος της οποίας είναι η αποκατάσταση έξι χώρων λατρείας και ιστορικών τόπων της παλιάς πόλης, τα οποία υπέστησαν μεγάλες ζημιές μεταξύ 2014 και 2017.

Το Ίδρυμα θα στηρίξει επίσης, με σχεδόν 900.000 δολάρια (790.000 ευρώ) την αποκατάσταση και την ψηφιοποίηση της γραπτής πολιτιστικής κληρονομιάς του Ιράκ, κυρίως τα σπάνια χειρόγραφα βιβλιοθήκης Συροχαλδαίων στο βόρειο Ιράκ και δύο μεγάλων βιβλιοθηκών της Μοσούλης.

Στη Συρία, το Ίδρυμα θα χρηματοδοτήσει την εικονική ανοικοδόμηση του ναού του Βάαλ της Παλμύρας που καταστράφηκε ολοσχερώς τον Αύγουστο του 2015 και αρχίζει την αποκατάσταση του μουσείου της Ράκας, της πόλης όπου το ΙΚ είχε το αρχηγείο του.

Στο Αφγανιστάν η Διεθνής Συμμαχία θα χρηματοδοτήσει με 2 εκατομμύρια δολάρια (1,8 εκατομμύρια ευρώ) την προστασία του Μιναρέ της Τζαμ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ