Συντάξεις χηρείας: Πότε θα δοθούν οι αυξήσεις

Συντάξεις: Απογοητευμένοι είναι εκείνοι που περίμεναν να πιστωθούν αυτό τον μήνα στις συντάξεις χηρείας, οι αυξήσεις που τους αναλογούν, μετά τις νέες ρυθμίσεις.

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ, αποδίδει τη μεγάλη καθυστέρηση σε τεχνικό πρόβλημα, ενώ πληροφορίες της εφημερίδας “Εθνος” αναφέρουν ότι γίνεται προσπάθεια να καταβληθούν με τις συντάξεις Σεπτεμβρίου, δηλαδή στα τέλη Αυγούστου.

Η ανακοίνωση του ΕΦΚΑ

Σε τεχνικούς λόγους αποδίδει την καθυστέρηση ο ΕΦΚΑ.

«Η Διοίκηση του ΕΦΚΑ ενημερώνει ότι η διαδικασία αύξησης των συντάξεων χηρείας σε εφαρμογή του ν. 4611/2019, δεν είναι εφικτό να ολοκληρωθεί αυτό το μήνα, για τεχνικούς λόγους (πληθώρα περιπτώσεων, υπολογισμός του ευνοϊκότερου για τους δικαιούχους τρόπου υπολογισμού).

Σε κάθε περίπτωση, οι αυξήσεις για όλες ανεξαιρέτως τις κατηγορίες των δικαιούχων, θα ενσωµατωθούν στο σύστηµα πληρωµών των συντάξεων και θα καταβληθούν με αναδρομική ισχύ, δηλαδή από τη δημοσίευση του σχετικού νόμου στο ΦΕΚ (Παρασκευή 17 Μαΐου 2019)».

Οι αλλαγές

Με τις νέες ρυθμίσεις του νόμου 4611/2019, ο οποίος ψηφίστηκε τον περασμένο Μάιο, καταργείται το ηλικιακό όριο των 55 ετών και οι συντάξεις λόγω θανάτου του συνταξιούχου ή ασφαλισμένου θα χορηγούνται στο εξής στους επιζώντες συζύγους ανεξάρτητα από την ηλικία τους, ακόμα και εάν έχουν περάσει τρία χρόνια από την ημερομηνία θανάτου.

Αυξάνεται το ποσοστό σύνταξης χηρείας από το 50% (επί της σύνταξης του θανόντος) που ισχύει μέχρι σήμερα σε ποσοστό 70%. Αυτή η αύξηση αφορά όλες τις συντάξεις που εκδόθηκαν με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, αλλά δεν προβλέπεται η καταβολή αναδρομικών ποσών.

Μετά την πάροδο της τριετίας από τον θάνατο, εάν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή λαμβάνει σύνταξη από οποιαδήποτε πηγή, τότε καταβάλλεται το 50% της σύνταξης, η οποία όμως δεν μπορεί να υπολείπεται από τα κατώτατα όρια των 364 έως 384 ευρώ που αντιστοιχούν σε διάστημα ασφάλισης από 15 έτη έως και 20 έτη.

Σε περίπτωση που ο θάνατος του συνταξιούχου επήλθε μετά τις 13 Μαΐου 2016, η σύνταξή του επανυπολογίζεται και αποδίδεται στον επιζώντα σύζυγο το ποσοστό που δικαιούται χωρίς προσωπική διαφορά. Επίσης, διατηρείται η σύνταξη λόγω θανάτου που δικαιούνται τα άγαμα παιδιά μέχρι την ηλικία των 24 ετών.

Πηγή

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here