Βενεζουέλα: Απελάθηκαν 50 Κολομβιανοί μετά από τρία χρόνια “ομηρίας” σύμφωνα με τον ΟΗΕ


Η κυβέρνηση στη Βενεζουέλα απέλασε το Σάββατο 50 Κολομβιανούς οι οποίοι κρατούνταν στη χώρα έπειτα από «αυθαίρετη» σύλληψή τους πριν από σχεδόν τρία χρόνια.

Αυτό ανακοίνωσε η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επικροτώντας την κίνηση αυτή ως ένα «θετικό σημάδι» από την κυβέρνηση στην Κολομβία.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Κολομβίας είχε ζητήσει την παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών για τη διαπραγμάτευση απελευθέρωσης όσων συνελήφθησαν τον Σεπτέμβριο του 2016 στη Βενεζουέλα από την κυβέρνηση Μαδούρο με την κατηγορία πως ήταν παραστρατιωτικοί.

Το κολομβιανό ΥΠΕΞ είχε καταγγείλει πως οι αρχές στη Βενεζουέλα κρατούσαν τους Κολομβιανούς σε κακές συνθήκες και πως δεν ακολουθήθηκαν οι σωστές νομικές διαδικασίες.

«Αυτοί οι 59 συμπατριώτες επέστρεψαν στη χώρα μας και θα πάνε στα σπίτια τους», δήλωσε ο Κολομβιανός πρόεδρος Ιβάν Ντούκε σε μια εκδήλωση στην ανατολική επαρχία Βιτσάντα.

Ο σύμβουλος του Ντούκε για τα ανθρώπινα δικαιώματα, Φραντσίσκο Μπαρμπόσα με tweet νωρίτερα το Σάββατο ανέφερε ότι θα υποδεχόταν στη συνοριακή πόλη Κουκούτα τους «59 πολίτες που κρατούνταν αυθαίρετα από τη δικτατορία του Νικολάς Μαδούρο».

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα με ανάρτηση στο twitter «επικρότησε την απελευθέρωσή τους».

«Είναι ένα θετικό σημάδι ότι η Βενεζουέλα συμμορφώνεται με τις δεσμεύσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έκανε κατά τη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψης της Ύπατης Αρμοστού του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μισέλ Μπατσελέτ. Αναμένουμε αποφυλακίσεις περισσότερων ανθρώπων τις επόμενες ημέρες», υπογράμμισε η υπηρεσία του ΟΗΕ.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ