Μητσοτάκης: Οι Πρέσπες πλήγωσαν τους Έλληνες – Αφιέρωμα από την Telegraph με έμφαση στο οικονομικό πρόγραμμα της ΝΔ


Νέο μήνυμα συστράτευσης και ενότητας έστειλε από τη Βόρεια Ελλάδα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος σήμερα ολοκληρώνει την τριήμερη περιοδεία του σε Θράκη και Μακεδονία.

Από το Κιλκίς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι η πολιτική απάντηση που θα δώσουν οι πολίτες στις 7 Ιουλίου δεν θα είναι μόνο επιβράβευση του προγράμματος της ΝΔ, αλλά κι ένα μήνυμα απέναντι στο διχασμό, την πόλωση και τα ψέματα των τελευταίων ετών. Κάνοντας δε ειδική αναφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι πλήγωσε τους Έλληνες.

Την ίδια στιγμή, ένα ακόμη μεγάλο αφιέρωμα του διεθνούς Τύπου για τον κ. Μητσοτάκη και τη ΝΔ φιλοξενεί η βρετανική εφημερίδα Telegraph, εκτιμώντας ότι με βάση το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις μπορεί να πετύχει την αυτοδυναμία την επόμενη Κυριακή. Εστιάζει συγκεκριμένα στο σχέδιό του για να μπει τέλος στην ύφεση της ελληνικής οικονομίας, τονίζοντας πως η ΝΔ «θα εγκαταλείψει την εθνικιστική πολιτική που κυριαρχεί στη συζήτηση σε άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά προσφέρει μια φιλελεύθερη, μετριοπαθή ατζέντα που μπορεί να ενώσει τα συμφέροντα τόσο των αγορών όσο και των Ελλήνων για πρώτη φορά από τότε που η χώρα βυθίστηκε σε βαθιά ανελέητη κρίση».

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στο δημοσίευμα για τα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς και την εξοικονόμηση από τα ενοίκια που φτάνει τα 90.000 ευρώ ετησίως, ενώ ως βασικό στόχο του κ. Μητσοτάκη ορίζει τις επενδύσεις και την αποκατάσταση της στενής σχέσης της Ελλάδας με τις αγορές. «Τον περασμένο Δεκέμβριο, είπε σε ακροατήριο που περιλάμβανε ξένους επενδυτές πως η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει είναι ο τρόπος αύξησης των επενδύσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ, προσελκύοντας παράλληλα χρηματοδότηση από το εξωτερικό και δεσμευόμενος ότι θα ελευθερώσει την Ελλάδα από φόρους που τιμωρούν την επιτυχία», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, με εκτενή αναφορά να γίνεται στις μειώσεις φόρων, στις μεταρρυθμίσεις για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στην προσέλκυση επενδύσεων από το εξωτερικό που βάζει ως στόχο στο πρόγραμμά της η ΝΔ.«Πρώην τραπεζίτης με φιλελεύθερο οικονομικό πρόγραμμα, ο Μητσοτάκης μπορεί να μοιάζει με μια επιστροφή στην προ κρίσης περίοδο, αλλά οι Έλληνες θέλουν να ζήσουν κανονικά μετά από οδυνηρά χρόνια κάτω από τη ριζοσπαστική αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και αυστηρούς όρους διάσωσης», αναφέρεται μεταξύ άλλων στο δημοσίευμα, όπου επίσης τονίζεται πως ο κ. Μητσοτάκης σχεδιάζει με μεταρρυθμίσεις να κερδίσει την εμπιστοσύνη των δανειστών της Ελλάδας και στη συνέχεια να διεκδικήσει δημοσιονομικό χώρο για να ανασάνουν οι Έλληνες, υπονοώντας έτσι την αναθεώρηση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα.

«Οι φορολογικές περικοπές για τα μεσαία εισοδήματα, τα προγράμματα ιδιωτικοποίησης και η ανάπτυξη του παλιού αεροδρομίου της Αθήνας θα πρέπει να έχουν πολύ καλές επιπτώσεις όσον αφορά την ανάπτυξη», αναφέρει σε δηλώσεις του στην Telegraph ο καθηγητής Kevin Featherstone από το London School of Economics.

Οι φόροι για τις εταιρίες θα μειωθούν από το 28% στο 20% παράλληλα με τις μειώσεις φόρων σε ακίνητα και τις ασφαλιστικές εισφορές, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη το σχέδιο της ΝΔ. «Η χρηματοδότηση αυτών των σχεδίων θα προέλθει από περικοπές δαπανών ύψους 1,5 δισ. ευρώ εντός των πρώτων δύο ετών της θητείας της κυβέρνησης. Η λογική της χαμηλότερης φορολογίας που μειώνει το κίνητρο για φοροδιαφυγή βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο των δημοσιονομικών ελπίδων της ΝΔ, εμποδίζοντας τον κύκλο εργασιών από το να κρύβεται κάτω από το χαλί της μαύρης οικονομίας, δηλώνει επίσης στην Telegraph η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Σοφία Ζαχαράκη.

«Στόχος μας είναι να επιτύχουμε ετήσια ανάπτυξη 4% και να δημιουργήσουμε εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας τα επόμενα χρόνια. Μόλις καταστεί σαφές ότι εννοούμε όσα λέμε, θα απευθυνθούμε στους εταίρους μας για να επαναδιαπραγματευτούμε τους δημοσιονομικούς στόχους μετά το 2020, χρησιμοποιώντας τη συντριπτική πλειοψηφία για να μειώσουμε περαιτέρω τους φόρους», προσθέτει ή ίδια.«Με ελάχιστο δημοσιονομικό περιθώριο ελιγμών, το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του Μητσοτάκη θα μπορούσε να είναι η φήμη του στους επενδυτές», καταλήγει η Telegraph, τονίζοντας πως ήδη το κλίμα στην αγορά έχει αρχίσει να αλλάζει, αφού η απόδοση των 10ετών ομολόγων στην Ελλάδα έχει υποχωρήσει σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και θα μπορούσε να βυθιστεί κάτω από την απόδοση των ομολόγων αναφοράς της Ιταλίας. Έτσι, τα κόστη δανεισμού για την κυβέρνηση είναι σχεδόν εννέα φορές χαμηλότερα από ό,τι στα υψηλότερα επίπεδα κατά τη διάρκεια της ταραχώδους εκκίνησης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ