«Δολοφονία στον παράδεισο»: Ντοκιμαντέρ για τον «μυστηριώδη» θάνατο 53χρονης Σκωτσέζας στην Κρήτη


Δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της Σκωτσέζας Jean Hanlon ένα ντοκιμαντέρ του βρετανικού καναλιού Channel 5 επιχειρεί να φωτίσει διάφορες πλευρές της υπόθεσης. Το άψυχο σώμα της 53χρονης είχε βρεθεί να επιπλέει στη θάλασσα στο Ηράκλειο τον Μάρτιο του 2009.

Στις 9 Μαρτίου 2009, η Jean Hanlon εξαφανίστηκε χωρίς να αφήσει πίσω της κανένα ίχνος από το Ηράκλειο όπου ζούσε. Τρεις ημέρες αργότερα, το πτώμα της 53χρονης ξεβράστηκε σε μια ακτή του λιμανιού γεμάτο με μώλωπες και τραύματα και σε προχωρημένη αποσύνθεση με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η αναγνώριση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα «The Sun», παρά το γεγονός πως τα στοιχεία υποδήλωναν ότι είχε δολοφονηθεί -συμπεριλαμβανομένων των ημερολογίων της που ανέφερε συχνά έναν άνδρα με το όνομα Νίκος- οι ελληνικές Αρχές αποφάνθηκαν πως ο θάνατός της ήταν ατύχημα και έκλεισαν την υπόθεση.

«Δολοφονία στον Παράδεισο»

Δέκα χρόνια αργότερα, το μυστήριο που περιβάλλει τον θάνατο της Jean Hanlon και οι ερωτήσεις που προκύπτουν σχετικά με τις τελευταίες της κινήσεις, παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ του Channel 5 με τίτλο «Δολοφονία στον Παράδεισο».

Οι γιοι της, Michael, Robert και David πιστεύουν ακράδαντα πως ο θάνατος της μητέρας τους είναι ύποπτος. «Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με όσα είδαμε και όσα γνωρίζουμε για τις τελευταίες της κινήσεις. Δεν μπορεί απλά να πνίγηκε σε ένα ατύχημα», δήλωσε ο Michael στην «The Sun».

Ο Jean Hanlon είχε μετακομίσει στην Κρήτη το 2005, εργαζόμενη σε μια ταξιδιωτική εταιρεία για τρία συναπτά καλοκαίρια προτού αποφασίσει να μετακομίσει εκεί για πάντα. Τον Νοέμβριο του 2008 έμεινε στο νησί για τα πρώτα της Χριστούγεννα.

12-7.jpg
H 53χρονη Jean Hanlonthesun.co.uk

«Πήγε εκεί για να περάσει λίγο χρόνο μόνη της», λέει ο γιος της Robert στο ντοκιμαντέρ. «Ήταν πολύ χαρούμενη και είχε έναν τεράστιο κύκλο φίλων τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Αγγλία», σημειώνει.

Αλλά λίγους μήνες αργότερα, στις 11 Μαρτίου 2009, τα πάντα άλλαξαν, όταν η αστυνομία τηλεφώνησε στον Robert και του είπε πως η μητέρα του αγνοείται εδώ και δύο ημέρες. «Αμέσως, είχα την αίσθηση πως κάτι δεν πήγαινε καλά» λέει ο David. «Δεν ήταν κάτι που θα το έκανε ποτέ η μητέρα μου. Ήταν απαίσιο και ήμουν τόσο μακριά για να βοηθήσω».

Το… ταξίδι στο Ηράκλειο

Όπως έκανε κάθε μέρα, η Jean Hanlon έγραψε στο ημερολόγιό της το πρωί της 9ης Μαρτίου 2009, μια καταχώρηση που θα αποδεικνυόταν η τελευταία της. Στην συνέχεια, επισκέφθηκε τα μαγαζιά και συνομίλησε με μία συμπατριώτισσα, όπου της είπε ότι ένα πράσινο αυτοκίνητο την ακολουθούσε όλη την ημέρα.

«Κάθισε για ένα ποτήρι κρασί μαζί μου» λέει το αφεντικό της αναφορικά με τις κινήσεις της 53χρονης εκείνη την ημέρα. «Αλλά μέσα σε 10 λεπτά έφυγε, με άγχος, σαν να την περίμενε κάποιος. Είπε ότι θα πήγαινε ένα ταξίδι στο Ηράκλειο». Δεν επιβεβαιώθηκε ποτέ αν η Jean πήγε τελικά στο Ηράκλειο, καθώς δεν οδηγούσε.

Τα τηλεφωνικά αρχεία της 53χρονης δείχνουν ότι τηλεφώνησε σε έναν φίλο εκείνο το βράδυ από την περιοχή του Ηρακλείου. Είπε στον φίλο της ότι βρισκόταν σε ένα μπαρ με έναν άγνωστο άνδρα, ο οποίος μιλούσε ελληνικά, αλλά όχι σαν να ήταν η μητρική του γλώσσα. Λίγα λεπτά αργότερα, η Jean έστειλε ένα μήνυμα στον ίδιο φίλο με τον οποία είχε μιλήσει, γράφοντας «Βοήθεια». Ο φίλος την κάλεσε πίσω, αλλά η εκείνη τον διαβεβαίωσε πως ήταν όλα εντάξει. Κι όταν η 53χρονη του τηλεφώνησε μία ώρα αργότερα, κοιμόταν και δεν απάντησε.

«Αυτός ήταν ο τελευταίος που την άκουσε ή την είδε» προσθέτει ο Michael. «Κι όταν δεν απάντησε την άλλη μέρα το πρωί, άρχισαν οι υποψίες αλλά η αστυνομία δεν μπορούσε να κάνει τίποτα για 48 ώρες».

«Βρέθηκε χωρίς μαλλιά και μάτια»

«Κατάλαβα αμέσως πως κάτι είχε συμβεί» λέει ο γιος της David, σκεπτόμενος την στιγμή που του είπε η αστυνομία πως η μητέρα του είχε εξαφανιστεί εδώ και δύο ημέρες. Οι τρεις γιοι της 53χρονης πέταξαν αμέσως για Κρήτη για να βοηθήσουν στις έρευνες.

Δύο ημέρες μετά την άφιξή τους στην Ελλάδα, στις 13 Μαρτίου 2009, ένα σώμα βρέθηκε στα νερά του λιμανιού του Ηρακλείου. Τα αδέρφια ήταν αισιόδοξα, καθώς οι αναφορές του ιατροδικαστή ανέφεραν πως το πτώμα ήταν ηλικίας 20 με 40 ετών, και πως ήταν τόσο άσχημα αποσυντεθειμένο που πιθανότατα είχε πεθάνει πριν από 20 ημέρες.

Οι γιοι της 53χρονηςthesun.co.uk

Όμως, τα πτώματα είναι γνωστό πως αποσυντίθενται πιο γρήγορα σε θερμά νερά πάνω από τους 7 βαθμούς Κελσίου, και το Κρητικό πέλαγος φτάνει πάνω από τους 16 βαθμούς τον Μάρτιο. Οι ειδικοί ισχυρίστηκαν πως το πτώμα μπορεί να είχε αποσυντεθεί από τη θαλάσσια ζωή.

Όταν τα δύο αδέρφια είδαν το πτώμα στο νεκροτομείο, αποκαλύφθηκε η τραγική αλήθεια. «Μας έδειξαν ένα τραπέζι με τα ρούχα που φορούσε και κατάλαβα αμέσως πως ήταν της μητέρας μας», θυμάται ο Michael. «Τα πάντα μας έλεγαν πως ήταν η μητέρα μας, αλλά μόλις την αντίκρισα δεν ήταν αυτή. Δεν είχε μαλλιά, δεν είχε μάτια, είχε χάσει την μύτη της, έδειχνε με ένα κέλυφος κοχυλιού», πρόσθεσε ο Robert.

Το όνομα Νίκος στο ημερολόγιο

Η υπόθεση έκλεισε, αλλά καθώς δεν ήταν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα, ο Michael και ο David άρχισαν να ψάχνουν το ημερολόγιο της μητέρας τους για στοιχεία κι εκεί βρήκαν πληροφορίες σχετικά με έναν άνδρα που διατηρούσε σχέσεις η μητέρα τους. Οι αναφορές για έναν άνδρα με το όνομα Νίκος άρχισαν να εμφανίζονται στα ημερολόγια της Jean λίγες εβδομάδες πριν από το θάνατό της – συμπεριλαμβανομένης και μίας αναφοράς μόλις δύο ημέρες πριν την εξαφάνισή της.

«Ο Νίκος με κάλεσε για δείπνο αλλά του είπα όχι» έγραφε σε κάποιο σημείο, με ένα άλλο να αναφέρει: «Ο Νίκος μου τηλεφώνησε για να έρθει από εδώ απόψε, αλλά του είπα όχι».

Οι ανακρίσεις

Μετά την ανακάλυψη αυτή, η αστυνομία δημοσίευσε περισσότερες λεπτομέρειες από την αναφορά του ιατροδικαστή σχετικά με τον θάνατο της Jean Hanlon, σημειώνοντας πως υπήρχαν τραυματισμοί στην κόκκυγα, στο κάτω μέρος της πλάτης, στον λαιμό και στο κεφάλι σαν να είχε πέσει προς τα πίσω. Με βάση τα νέα στοιχεία, ασκήθηκε πίεση στην αστυνομία για την επίλυση της υπόθεσης, και περίπου έναν χρόνο μετά τον θάνατό της, δύο ύποπτοι οδηγήθηκαν για ανάκριση.

Oι ελπίδες του Robert, του Michael και του David να ανακαλύψουν τι συνέβη στην μητέρα τους έπεσαν στο κενό όταν οι ύποπτοι αφέθηκαν ελεύθεροι και η υπόθεση έκλεισε.

Ο γιος της Michael πιστεύει ότι υπάρχουν «τεράστιες ανακρίβειες» και «υποψίες» που δεν έχουν ερευνηθεί. «Αυτός ο άνδρας, ο Νίκος, ποτέ δεν βρέθηκε ή δεν βγήκε να μιλήσει. Γιατί δεν μιλάει; Υπάρχουν τόσα πολλά ερωτήματα που θα μπορούσε να απαντήσει και να λυθούν», είπε στην «The Sun».

Δέκα χρόνια μετά…

Τώρα, δέκα χρόνια μετά τον θάνατο της Jean Halson, οι γιοι της συνεχίζουν να προσπαθούν να μάθουν την αλήθεια γύρω από το θάνατό της καθώς πιστεύουν ότι «κάποιος εκεί έξω γνωρίζει την αλήθεια».

«Πολλοί μας λένε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τις ζωές μας. Αλλά η μητέρα μας ήταν η ζωή μας, είναι η ζωή μας δεν είναι απλά ένας διακόπτης που αποφασίζεις να τον σβήσεις», αναφέρει ο Michael.

«Αυτό δεν είναι απλά μια ιστορία για εμάς, αυτή είναι η ζωή μας» κατέληξε ο Michael. «Έχουν περάσει δέκα χρόνια και θέλουμε να μάθουμε τι συνέβη για να μπορέσουμε να θρηνήσουμε για την μητέρα μας».

Με πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό από τη «The Sun»


Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ