Προσοχή! Συναγερμός για πυρκαγιά – Ποιες περιοχές κινδυνεύουν

Υψηλός παραμένει ο κίνδυνος πυρκαγιάς για αύριο Δευτέρα 01 Ιουλίου 2019.

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη (www.civilprotection.gr), για αύριο προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Κυθήρων)

Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (Βοιωτία, Εύβοια, Σκύρος)

Περιφέρεια Πελοποννήσου

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (Αχαΐα, Ηλεία)

Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (Μυτιλήνη, Χίος)

Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr) του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Δείτε τον χάρτη:

Προειδοποιεί και η Περιφέρεια

Με επιστολής της και προς τους προς τους εμπλεκόμενους φορείς (υπουργεία Εσωτερικών, Περιβάλλοντος και Προστασίας του Πολίτη, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, Αρχηγείο Πυροσβεστικού Σώματος και Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής) η Περιφέρεια Αττικής εφιστά την προσοχή των δήμων για την απομάκρυνση των βιοαποβλήτων, κλαδεμάτων και λοιπής καύσιμης ύλης εγκαταλελειμμένης σε αστικές ή μη περιοχές, προκειμένου να αποτραπεί κατά το δυνατόν η εκδήλωση πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος, Νάσου Αναγνωστόπουλου, τονίζεται η ανάγκη να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στη δουλειά που τους αναλογεί, οι δύο βαθμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την αποτροπή πυρκαγιάς. Σημειώνεται ότι από την πλευρά της η Περιφέρεια Αττικής έχει προχωρήσει σε όλες τις εκ του νόμου επιβαλλόμενες ενέργειες, στις οποίες όμως, όπως τονίζεται σε σχετική επιστολή του δεν περιλαμβάνεται η συλλογή κλαδεμάτων, η οποία είναι αποκλειστικά ευθύνη των δήμων. «Ο κίνδυνος που προκύπτει από την αδιαφορία αυτή είναι μεγάλος, όπως φάνηκε και από την πρόσφατη πυρκαγιά στο Λαύριο».

Επίσης υπογραμμίζεται ο αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιών εξαιτίας μεγάλης σώρευσης βιοαποβλήτων από κλαδέματα ή καθαρισμούς σε οικόπεδα και άλλες εκτάσεις, πλησίον ή εντός δασών και δασικών εκτάσεων, εξαιτίας της αδιαφορίας των δήμων που έχουν την ευθύνη συλλογής τους και ζητείται από τις κατά τον νόμο αρμόδιες υπηρεσίες – δήμους, δασαρχεία, Πυροσβεστικό Σώμα – να προχωρήσουν στα επιβαλλόμενα, προληπτικά μέτρα «προκειμένου να αποφευχθεί εκδήλωση και εξάπλωση πυρκαγιών σε περιοχές της Αττικής».

Στην ίδια επιστολή ο αντιπεριφερειάρχης σημειώνει ότι «υπάρχουν και διάφοροι χώροι ανεξέλεγκτης απόρριψης αποβλήτων, οι οποίοι έχουν καταγραφεί και για τους οποίους έχουν ενημερωθεί αρμοδίως οι δήμοι…» επισυνάπτοντας παράλληλα και το σχετικό έγγραφο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής με τις Εκθέσεις Ελέγχου των αρμόδιων επιτροπών.

Τέλος, η επιστολή της Περιφέρειας Αττικής θέτει και το «θέμα του μη καθαρισμού από ξηρή βλάστηση ακάλυπτων οικοπεδικών εκτάσεων σε διάφορες περιοχές της Αττικής, δεδομένο που εγκυμονεί περαιτέρω κινδύνους».

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ