Μύκητες νυχιών (ονυχομυκητίαση) και αντιμετώπιση

Η ονυχομυκητίαση (μύκητες νυχιών) είναι ένα κοινό πρόβλημα που γίνεται εντονότερο τους καλοκαιρινούς μήνες και μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε νύχι. Είναι μια συχνή πάθηση η οποία αρχικά παρουσιάζεται ως λευκή κηλίδα στην άκρη των νυχιών και μπορεί να προσβάλλει ένα ή περισσότερα νύχια, συνήθως των ποδιών.

Αν και η ονυχομυκητίαση δεν είναι άμεσα επικίνδυνη για τη ζωή, το νύχι που έχει προσβληθεί από μύκητα αποτελεί σημείο εισόδου μικροβίων στον οργανισμό. Η μόλυνση πρέπει να αντιμετωπιστεί γιατί μπορεί να εξαπλωθεί σε όλα τα νύχια και να προσβάλλει άλλους ανθρώπους.

Περίπου το 20% του ενήλικου πληθυσμού παρουσιάζει ονυχομυκητίαση τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της ζωής του. Οι ομάδες που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο είναι διαβητικοί, αθλητές, άτομα με κινητικά προβλήματα, με κυκλοφοριακές διαταραχές (αγγειοπάθεια), άτομα που ιδρώνουν έντονα και τέλος όσοι κάνουν χρήση κοινόχρηστων ντους στο γυμναστήριο ή στην πισίνα.

Συμπτώματα
Υπάρχουν κάποιες εμφανείς ενδείξεις της ονυχομυκητίασης τις οποίες μπορείτε να δείτε και μόνοι σας:

Τα νύχια σας χάνουν τη φυσική λάμψη τους
Αποχρωματισμός και πάχυνση του δέρματος κάτω από το νύχι
Λευκά ή κιτρινωπά σημεία στη μέση του νυχιού
Εύθραυστα, τραχιά νύχια
Παραμορφωμένα σε σχήμα νύχια
Πάχυνση νυχιών
Αποκόλληση του νυχιού από το υγιές δέρμα
Τι ευνοεί την ανάπτυξη των μυκήτων
Οι κατάλληλες συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη μυκήτων είναι η υγρασία και η υψηλή θερμοκρασία. Συγκεκριμένα, τα κλειστά παπούτσια κρατούν τα πόδια ζεστά και υγρά. Επίσης τα αποδυτήρια, οι πισίνες και οι ντουζιέρες ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων.

Αντιμετώπιση
Για την αντιμετώπιση της ονυχομυκητίασης, υπάρχουν διαφορετικές θεραπείες ακόμα και συνδυασμοί θεραπειών.

Προληπτικά και σε πιο ήπιες καταστάσεις ή σε περιπτώσεις που υπάρχει προδιάθεση για μόλυνση των νυχιών από μύκητες, συνιστάται θεραπεία νυχιών με το Scholl σύστημα αντιμετώπισης των μυκήτων των νυχιών. Είναι διακριτικό, εύκολο στη χρήση, ενώ χάρη στην ειδική του σύνθεση διεισδύσει στο νύχι, εξουδετερώνει το 99,9% των μυκήτων και εμποδίζει την εξάπλωση και την επανεμφάνισή τους.

Το προϊόν δημιουργεί δυσμενές περιβάλλον για την ανάπτυξη και την εξάπλωση του μύκητα, μειώνοντας την ισορροπία του PH του νυχιού. Λιμάρετε με τη λίμα που θα βρείτε μέσα στη συσκευασία την επιφάνεια των νυχιών και εφαρμόστε το διάλυμα στο προσβεβλημένο νύχι. Επαναλάβετε τη θεραπεία για 4 εβδομάδες. Μετά απο 9-12 μήνες (μέση διάρκεια πλήρους ανάπτυξης του νυχιού) ο δισχρωματισμός εξαφανίζεται και τα νύχια αποκτούν υγιή όψη.

Για πιο σοβαρές ονυχομυκητιάσεις θα πρέπει να συμβουλευτείτε έναν ειδικό, ο οποίος θα αποφασίσει για το είδος της θεραπείας που θα πρέπει να ακολουθήσετε (αντιμυκητιασικά χάπια, σε συνδυασμό με φάρμακα τοπικής χρήσης, χειρουργική επέμβαση για αφαίρεση του νυχιού ή χρήση laser ), ανάλογα με την βαρύτητα της λοίμωξης.

Πρέπει να τονίσουμε ότι κάποια αντιμυκητιασικά φάρμακα θα πρέπει να αποφεύγονται από άτομα που έχουν προβλήματα με το ήπαρ ή έχουν καρδιακή ανεπάρκεια. Είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζει ο θεράπων γιατρός, ώστε να αποφασίσει ποια θεραπεία θα ακολουθήσει. Σημασία έχει η έγκαιρη έναρξη της θεραπείας.

Γράφει ο Μανώλης Αρβανιτάκης, Ποδολόγος – Ποδίατρος

ΠΗΓΗ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here