Η ενοχλητική ασθένεια που μπορεί να μεταδοθεί από το μπάνιο στην πισίνα – Δεν είναι αυτή που νομίζεις


Αν ο νους σου πάει στην κολπίτιδα, σκέψου ξανά…

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, κάτι που σημαίνει ότι όποτε έχουμε την ευκαιρία αναζητούμε μια διέξοδο προς τις παραλίες. Eπίσης, υπάρχουν και πολλοί που επιλέγουν τη λύση της πισίνας είτε σε ένα ξενοδοχείο είτε σε ένα σπίτι.

Ωστόσο όσοι κάνουν αυτή τη δεύτερη επιλογή, θα πρέπει να έχουν κατά νου μια ασθένεια που μπορεί να εξαπλωθεί μέσω του μολυσμένου νερού. Η ασθένεια ονομάζεται κρυπτοσποριδίωση και μπορεί κανείς να προσβληθεί κολυμπώντας σε μια πισίνα μολυσμένη από κάποιον που είχε πρόσφατα διάρροια. Στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη ασθένεια βρίσκεται σε έξαρση και μάλιστα εκδόθηκε πρόσφατα και προειδοποιητική οδηγία από το Αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Μεταδοτικών Ασθενειών (CDC).

Το health.com ρώτησε έναν εμπειρογνώμονα για το τι μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τον εαυτό σου και τα παιδιά σου από την κρυπτοσποριδίωση τους καλοκαιρινούς μήνες και τι πρέπει να κάνεις για να αποτρέψεις την εξάπλωση της ασθένειας που προκαλείται από παράσιτα.

Τι είναι η κρυπτοσποριδίωση;

Η κρυπτοσποριδίωση προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται κρυπτοσπορίδιο. Ο τρόπος με τον οποίο ένα άτομο μπορεί να προσβληθεί από κρυπτοσποριδίωση είναι αρκετά… αηδιαστικός. «Είναι ουσιαστικά η μετάδοση από τα κόπρανα στο στόμα. Τα κόπρανα που έχουν πρόσβαση στο στόμα είναι η νούμερο ένα αιτία», λέει στο health η Waleed Javaid,, διευθύντρια πρόληψης και ελέγχου των λοιμώξεων στο Mount Sinai Downtown, της Νέας Υόρκης.

Έτσι, αν κάποιος που είχε διάρροια τις τελευταίες μέρες βουτήξει σε μια πισίνα, τα υπόλοιπα της διάρροιας θα μπορούσαν να επιπλέουν στην πισίνα και να μολύνουν άλλους κολυμβητές.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που προσβάλλονται από κρυπτοσποριδίωση, περνάνε μόνο μια ήπια μορφή της ασθένειας. Τα συμπτώματά τους μπορεί να περιλαμβάνουν διάρροια και κάποια δυσφορία στην κοιλιά. Αλλά μερικοί άνθρωποι θα αναπτύξουν μια πιο σοβαρή μορφή κρυπτοσποριδίωσης, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα (τεχνικά αποκαλούνται «ανοσοκατεσταλμένοι»). Θα βιώσουν διάρροια για περισσότερο χρόνο από εκείνους που είναι γενικώς υγιείς. Το CDC λέει ότι η διάρροια που προκαλείται από κρυπτοσποριδίωση μπορεί να διαρκέσει τρεις εβδομάδες για τους ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους.

Επίσης, εκτός από το να κολλήσεις κρυπτοσποριδίωση σε μια πισίνα, μπορείς να κολλήσεις την ασθένεια και από βοοειδή που φέρουν το παράσιτο.

Τι λέει, όμως, η νέα οδηγία του CDC;

«Το CDC ανακοίνωσε σήμερα ότι από το 2007 έως το 2017, υπήρξαν 444 εξάρσεις κρυπτοσποριδίωσης. Αυτές προκάλεσαν 7.465 περιπτώσεις κρυπτοσποριδίωσης, που καταγράφηκαν σε 40 πολιτείες και στο Πουέρτο Ρίκο».

Επιπλέον, ο αριθμός των περιπτώσεων κρυπτοσποριδίωσης αυξάνεται στις ΗΠΑ. Ο αριθμός των εστιών αυξήθηκε κατά περίπου 13% ετησίως από το 2007 έως το 2017, σύμφωνα με την οδηγία. Ωστόσο, το CDC αναφέρει ότι η άνοδος θα μπορούσε να οφείλεται στις σημερινές πιο εξελιγμένες μεθόδους δοκιμών που δεν κατέγραψαν το ίδιο ποσοστό κρυπτοσποριδιώσης το 2007.

Τι μπορείς να κάνεις για να προστατευθείς από την κρυπτοσποριδίωση;

Βεβαιώσου ότι οι εγκαταστάσεις που κολυμπάς εσύ και η οικογένεια σου διατηρούνται καθαρές. «Πήγαινε σε μέρη που γνωρίζεις ότι έχουν υψηλά πρότυπα υγιεινής και είναι γνωστές οι διαδικασίες και οι πολιτικές τους», προτείνει η Dr. Javaid. Αυτό είναι σημαντικό για όλους, αλλά ειδικά για εκείνους που είναι πιο ευαίσθητοι σε ασθένειες. «Οι άνθρωποι που έχουν ανοσοκατασταλεί πρέπει να επαγρυπνούν για αυτά τα πράγματα», λέει η Δρ Javaid.

Επίσης, να είσαι προσεκτική εάν κολυμπάς σε μια πισίνα όπου βοοειδή ή άλλα ζώα βρίσκονται σε άμεση γειτνίαση, καθώς το παράσιτο μπορεί να μεταφερθεί από ζώα σε ανθρώπους.

Εκτός από την αποφυγή των πισινών συνολικά, αυτή είναι η μόνη επιλογή σου. Αλλά θα πρέπει επίσης να δείξεις και εσύ υπευθυνότητα και να είσαι βέβαιη ότι εσύ και τα παιδιά σου δεν θα κολυμπάς σε πισίνες μετά από συμπτώματα διάρροιας.

Η Δρ Javaid λέει ότι ο κάθε ένας που είχε διάρροια τις τελευταίες ημέρες δεν θα πρέπει να βουτήξει σε πισίνα, καθώς αυτό θα μπορούσε να μεταδώσει την ασθένεια σε κάποιον του οποίου το σώμα δεν έχει την κατάλληλη άμυνα για να την καταπολεμήσει.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ