Πάιατ: Σταθερή και με… ΝΔ η σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ


Βέβαιος πως οι σχέσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ δεν θα διαταραχθούν ακόμη κι αν στις εκλογές της επόμενης Κυριακής (07.07.2019) κερδίσει η Νέα Δημοκρατία εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ.

Θα διατηρήσουμε και θα συνεχίσουμε με πολύ δυναμικό τρόπο τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια είπε ο Τζέφρι Πάιατ μιλώντας στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό πρακτορείο στο περιθώριο της δεξίωσης για την 4η Ιουλίου, που έγινε το βράδυ της Δευτέρας (01.07.2019), στη Θεσσαλονίκη.

Ο Τζέφρι Πάιατ επανέλαβε τη στήριξη της Ουάσινγκτον στην Αθήνα σε ό,τι έχει να κάνει με την Τουρκία και τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ. Νέοι «κεραυνοί» ΗΠΑ κατά Τουρκίας – «Δεν μπορεί να έχει και S-400…

«Το μήνυμά μας είναι μήνυμα στήριξης στην Ελλάδα και τις ενέργειες που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση (σε σχέση με την Τουρκία) για τη μείωση της έντασης και την προώθηση του διαλόγου», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης. «Γνωρίζουμε πολύ καλά τις αβεβαιότητες που έρχονται από την Άγκυρα, αλλά εκτιμούμε πολύ τα βήματα που έχουν γίνει τόσο από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών όσο και από το υπουργείο Άμυνας, τις τελευταίες ημέρες, προκειμένου να συνεχιστεί ο διάλογος για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και άλλα σχετικά (μέτρα)», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε, δε, ότι «είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε ότι αυτή την πολιτική περίοδο στην Ελλάδα, με τις σε υψηλούς τόνους συζητήσεις και τις εθνικές εκλογές, η Τουρκία είναι ένα ζήτημα πάνω στο οποίο οι πολίτες μιλούν με μία φωνή. Κι αυτό είναι ένα σημαντικό σημάδι όχι μόνο από την πλευρά της κυβέρνησης, αλλά και της αντιπολίτευσης».

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της επικείμενης απόκτησης των S-400 από την Τουρκία, ο Αμερικανός πρέσβης σημείωσε ότι «παραμένουμε πολύ ανήσυχοι».

Κληθείς, δε, να σχολιάσει τα όσα συζητήθηκαν στην πρόσφατη συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της συνόδου της G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, ο Τζέφρει Πάιατ τόνισε: «Δεν θα κάνω εικασίες πάνω στις δηλώσεις του Προέδρου μου και θα αφήσω την τουρκική κυβέρνηση να μιλήσει για την ίδια. Αλλά νομίζω ότι είδατε μια σαφή επανάληψη από την πλευρά του Λευκού Οίκου, στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, σχετικά με τη μεγάλη ανησυχία μας για τη συναλλαγή σχετικά με τους S-400 και την ασυμβατότητα μεταξύ αυτού και της επιθυμίας της Τουρκίας να αποτελέσει τμήμα του προγράμματος F-35».«100% σταθερή η σχέση ΗΠΑ-Ελλάδας»

Σε ό,τι αφορά στη σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα, ο Αμερικανός πρέσβης υπογράμμισε ότι «είναι σταθερή 100%», διευκρινίζοντας πως «δεν είναι μια σχέση που αφορά προσωπικότητες ή μεμονωμένα πολιτικά κόμματα», αλλά «μια σχέση μεταξύ των δύο εθνών, των δύο λαών μας».

«Νομίζω πως το έχουμε καταδείξει ξεκάθαρα αυτό τα τελευταία χρόνια, και είμαι πεπεισμένος πως αν η αντιπολίτευση αναδειχθεί νικήτρια (στις εκλογές), αν οι Έλληνες πολίτες επιλέξουν τη Νέα Δημοκρατία θα μπορέσουμε να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε με πολύ δυναμικό τρόπο τη μεγάλη πρόοδο που έχει συντελεστεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ των δύο χωρών μας, συμπεριλαμβανομένου του στρατηγικού διαλόγου, που είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη βάση των κατευθυντήριων που δόθηκαν τον περασμένο Σεπτέμβριο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ.«Μεγάλο βήμα προόδου» η συμφωνία για τα ενεργειακά

Μιλώντας για τα ενεργειακά, ο Αμερικανός πρέσβης αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή των συμβάσεων μίσθωσης για την παραχώρηση δικαιώματος έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κρήτης, επισημαίνοντας πως πρόκειται για ένα «μεγάλο βήμα προόδου».

Στην ερώτηση, δε, εάν μπορεί η Ελλάδα να καταστεί μεγάλος ευρωπαϊκός ενεργειακός κόμβος στο άμεσο μέλλον, απάντησε πως «συμβαίνει ήδη», υπογραμμίζοντας την ιδιαίτερη θέση της Βόρειας Ελλάδας στην όλη προσπάθεια. «Η Βόρεια Ελλάδα είναι στο επίκεντρο αυτής της διαδικασίας με τον αγωγό TAP, τον IGB που ξεκινάει τώρα, την πρόοδο του FSRU (σ.σ. πλωτή μονάδα αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου) στην Αλεξανδρούπολη και τις ενεργειακές υποδομές διασύνδεσης μεταξύ της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Μακεδονίας. Βλέπετε πως η Βόρεια Ελλάδα τοποθετείται στο κέντρο αυτού του ευρύτερου οράματος να καταστεί η Ελλάδα βασικός εταίρος στην οικοδόμηση της ενεργειακής διαφοροποίησης και της ενεργειακής ασφάλειας κατά μήκος της Νοτιοανατολικής Ευρώπης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Τζέφρι Πάιατ.Πρώτη φορά… Χαλκιδική

Το περασμένο Σαββατοκύριακο ο Τζέρφι Πάιατ επισκέφθηκε τη Χαλκιδική, για πρώτη φορά στη διάρκεια της θητείας του στην Ελλάδα. Ο Αμερικανός πρέσβης και η σύζυγός του ενθουσιάστηκαν, όπως είπε, από την επίσκεψη αυτή, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα που τον ήθελαν να έχει συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, ο οποίος επίσης έκανε, όπως συνηθίζει, διακοπές στη Χαλκιδική.

«Είδα περισσότερα ψάρια (στη Χαλκιδική) απ’ όσα έχω δει σε οποιοδήποτε μέρος στην Ελλάδα, κάνοντας καταδύσεις με αναπνευστήρα», ανέφερε ο κ. Πάιατ, εκφράζοντας την επιθυμία του να επιστρέψει προκειμένου να περάσει περισσότερο χρόνο εκεί.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ