Απόφαση πλήγμα για Τραμπ: Οι μετανάστες που κρατούνται έχουν δικαίωμα δικαστικής ακρόασης


Οι μετανάστες που κρατούνται μετά την είσοδό τους στις ΗΠΑ έχουν δικαίωμα δικαστικής ακρόασης προς αποφυλάκιση, αποφάσισε μια ομοσπονδιακή δικαστής. Η εφαρμογή της απόφασης αναμένεται να αρχίσει σε δύο εβδομάδες.

Μία ομοσπονδιακή δικαστής στο Σιάτλ αποφάσισε κατά της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ ως προς την απαγόρευση του δικαιώματος δικαστικής ακρόασης προς αποφυλάκιση για τους μετανάστες που αιτούνται άσυλο στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το CNN.

Η δικαστής Μάρσα Πέτσμαν αποφάσισε ότι οι μετανάστες που κρατούνται μετά την είσοδό τους στις ΗΠΑ, ζητώντας την προστασία των αρχών έχουν δικαίωμα δικαστικής ακρόασης προς αποφυλάκιση (bond hearing), αλλά και μία επιλογή αποφυλάκισης, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από το Σύνταγμα των ΗΠΑ.

“Σύμφωνα με αυτό το δικαστήριο η άρνηση δικαστικής ακρόασης, είναι αντισυνταγματική, όταν οι αιτούντες αναμένουν την τελική απόφαση για το αίτημα της χορήγησης ασύλου,” έγραψε στο σκεπτικό της, η Πέτσμαν.Τι ισχύει για τους μετανάστες που έχουν ζητήσει άσυλο

Ο Αμερικανός υπουργός Δικαιοσύνης ανακοίνωσε τον Απρίλιο την εφαρμογή μιας πολιτικής, σύμφωνα με την οποία, μερικοί από τους μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο και για τους οποίους υπάρχουν βάσιμοι φόβοι απέλασης από την χώρα, δεν έχουν δικαίωμα δικαστικής ακρόασης για την αποφυλάκισή τους.

Η δικαστική αυτή απόφαση ανατρέπει προηγούμενη δικαστική απόφαση που άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο της διαρκούς κράτησης των μεταναστών, που έχουν ενεργοποιήσει την διαδικασία αίτησης για την χορήγηση ασύλου.

Η Πέτσμαν επισημαίνει ακριβώς ότι αρκετοί από τους μετανάστες που έχουν αιτηθεί άσυλο βρίσκονται αντιμέτωποι με την απειλή της διαρκούς κράτησής τους, χωρίς το δικαίωμα αποφυλάκισης και για όσο χρονικό διάστημα καθυστερεί η απόφαση για την τύχη της αίτησης τους.

Η εφαρμογή της δικαστικής απόφασης κατά της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ θα αρχίσει σε δύο εβδομάδες, πρόσθεσε η Πέτσαμ.

Η απόφαση αυτή σημαίνει ότι το υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας δεν θα έχει το αποκλειστικό δικαίωμα απόφασης για την αποφυλάκιση μεταναστών, που έχουν διασχίσει παράνομα την συνοριακή γραμμή κι αργότερα έχουν αιτηθεί την χορήγηση ασύλου, όπως θα προέκυπτε από την εφαρμογή της πολιτικής που προωθεί η κυβέρνηση Τραμπ.Πλήγμα στον Τραμπ

Οι υποστηρικτές των δικαιωμάτων των μεταναστών τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος κράτησης για όσους μετανάστες επιζητούν ασφάλεια στις ΗΠΑ κι έχουν ξεπεράσει τα εμπόδια, αποδεικνύοντας ότι το αίτημα που εκφράζουν είναι αξιόπιστο.

Οι ενώσεις ακτιβιστών (American Civil Liberties Union (ACLU), Northwest Immigrant Rights Project, American Immigration Council) είχαν καταθέσει μήνυση κατά των υπηρεσιών συνοριακής ασφάλειας τον Μάιο, αλλά και κατά του υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, προκειμένου να εμποδίσουν την εφαρμογή της πολιτικής Τραμπ.

“Η δικαστική αυτή απόφαση απορρίπτει δυναμικά την προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ για την αυθαίρετη φυλάκιση όσων αιτούνται άσυλο, χωρίς δικαστική ακρόαση. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να παρακάμπτει το Σύνταγμα των ΗΠΑ, προκειμένου να αποτρέπει τους μετανάστες από την κατάθεση αιτήσεων για την χορήγηση ασύλου,” ανέφερε σε ανακοίνωση του, ο Μάικλ Ταν υψηλόβαθμος δικηγόρος της ACLU.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ