Τι είναι ο βόρακας και που χρησιμοποιείται


Οι περισσότεροι έχουμε ακουστά για τον βόρακα και ειδικά οι πιο μεγάλοι στην ηλικία, αφού έχουμε ακούσει από τις γιαγιάδες μας, ότι ο βόρακας είναι το ιδανικό καθαριστικό για δύσκολους λεκέδες που το χρησιμοποιούσαν στο καθαρισμό του σπιτιού και το πλύσιμο των ρούχων.

Οι περισσότεροι όμως, δεν γνωρίζουμε τι είναι ο βόρακας, που τον βρίσκουμε και πως το χρησιμοποιούμε; Παρακάτω θα βρούμε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε για να μας λυθεί κάθε απορία, σχετικά με το ορυκτό «πολυκαθαριστικό» και τις χρήσεις του.

Πρόκειται για ένα φυσικό ορυκτό με χημικό τύπο Na2B4O7 • 10H2O. Η επιστημονική ονομασία του είναι δεκαένυδρο τετραβορικό νάτριο και είναι πιο ευρέως γνωστό ως βορικό νάτριο ή τετραβορικό νάτριο, που είναι και μια από τις πιο σημαντικές χημικές ενώσεις που περιέχει ο βόρακας.

Που μπορούμε να το βρούμε
Ο βόρακας περιέχεται σε ορισμένα απορρυπαντικά ρούχων, και σαπούνια και μπορεί ακόμα να υπάρχει ως συστατικά σε κάποιες οδοντόκρεμες. Είναι δύσκολο να το βρείτε σε κάποιο σουπερ μάρκετ, γιαυτό πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση είναι να το παραγγείλετε διαδικτυακά.

Υπάρχει ως ακατέργαστος καθαρός βόρακας
Υπάρχει σε σκόνη και χρησιμοποιείται συνήθως για σαπούνι

Οι χρήσεις του
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του ή ως πρόσθετο συστατικό σε άλλα προϊόντα καθαρισμού, ακολουθούν μερικές χρήσεις του ως σκόνη και ως καθαρός βόρακας σε νερό:

  • Σκοτώνει τα έντομα και ιδιαίτερα της κατσαρίδες, είναι επίσης αποτελεσματικά και κατά του σκόρου
  • Είναι ένα αποτελεσματικό μυκητοκτόνο
  • Ζιζανιοκτόνο, αρκετά αποτελεσματικό σε ορισμένα ζιζάνια που καταστρέφουν τα φυτά σας.
  • Πολύ καλό καθαριστικό, κατάλληλο για απορρυπαντικά ρούχων
  • Γενικό καθαριστικό για τους δύσκολους λεκέδες στο σπίτι

Περιέχεται επίσης ως συστατικό σε πολλά προϊόντα, όπως:

  • Ρυθμιστικό διάλυμα
  • Προϊόντα λεύκανσης δοντιών
  • Υαλικά, κεραμικά και σκεύη αγγειοπλαστικής.

Συμβάλλει αποτελεσματικά στον καθαρισμό των δύσκολων λεκέδων

Λόγω του ότι έχει πολλές χημικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην αποτελεσματικότητα της απομάκρυνσης δύσκολων λεκέδων, ο βόρακας και άλλα καθαριστικά που τον περιέχουν, μετατρέπουν κάποια μόρια του νερού σε υπεροξείδιο του υδρογόνου (Η2Ο2). Αυτή η χημική αντίδραση είναι πιο αποτελεσματική σε ζεστό νερό. Το pH του είναι περίπου 9,5 και έτσι παράγει ένα βασικό διάλυμα στο νερό, αυξάνοντας με αυτό τον τρόπο την αποτελεσματική, λευκαντική του ιδιότητα.

Είναι ένα πολύ καλό καθαριστικό που μας παρέχει η φύση, το οποίο με την πάροδο του χρόνου έχει αρχίσει να χρησιμοποιείται όλο και λιγότερο, παίρνοντας τη θέση του κατασκευασμένες χημικές ουσίες. Αν θέλετε να το χρησιμοποιήσετε μπορείτε να το βρείτε πολύ εύκολα στο διαδίκτυο και θα έχετε πολύ καλά αποτελέσματα στην γενική καθαριότητα του σπιτιού.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ