Περικοπές μισό δις $ στον αμυντικό προϋπολογισμό της Ιταλίας


Η Ιταλία θα κάνει περικοπές ύψους 450 εκατομμυρίων ευρώ (περίπου 512,3 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ) από τις προγραμματισμένες αμυντικές της δαπάνες το 2019, αναστέλλοντας αγορές ελικοπτέρων, μαχητικών αεροσκαφών, πυραύλων, αναβαθμίσεων και ακυρώνοντας μετακόμιση γραφείων του υπουργείου Άμυνας.

Όλα αυτά στα πλαίσια της προσπάθειας της κυβέρνησης να ενισχύσει την κοινωνική πολιτική και να περιορίσει την φορολογία.

Πιο συγκεκριμένα ο προϋπολογισμός της Ιταλίας για την Άμυνα θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες στο κοινοβούλιο, εν μέσω προσπάθειας της λαϊκιστικής κυβέρνησης της Ρώμης να εξασφαλίσει υποστήριξη των βουλευτών για τον κρατικό προϋπολογισμό της, που προβλέπει δισεκατομμύρια ευρώ για ένα νέο επίδομα για τους ανέργους.

Έτσι σε μία περίοδο που τα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη κάνουν στροφή σε αυξήσεις στις αμυντικές τους δαπάνες, η Ιταλία προχωρά σε περικοπές.

Αναλυτικά, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το defensenews, κατά τη διάρκεια του 2019:

1) Όλες οι αγορές ελικοπτέρων NH-90 για τον ιταλικό Στρατό και Ναυτικό θα ανασταλούν. Κανονικά η Ιταλία σχεδιάζει να αγοράσει 60 ΝΗ-90 για τον Στρατό και 56 για το Ναυτικό με συνολικό κόστος 4 δισ. Ευρώ, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται το 2024.

2) Οι αναβαθμίσεις στα αεροσκάφη Tornado θα ανασταλούν κι αυτές, εξοικονομώντας 370 εκατομμύρια ευρώ.

3) Η αγορά του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας Camm-Er της MBDA θα αναβληθεί για ένα χρόνο, εξοικονομώντας 30 εκατομμύρια ευρώ για το 2019.

4) Ακόμα 50 εκατομμύρια ευρώ – για τελικό σύνολο περικοπών 450 εκατομμυρίων ευρώ – θα προέλθουν από την ακύρωση των σχεδίων για την μετακόμιση του αρχηγείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ιταλίας από τα χωριστά κτίριά τους στο κέντρο της πόλης της Ρώμης σε ένα ενοποιημένο κεντρικό κτήριο στα προάστια. Συνολικά, η κατασκευή του λεγόμενου «ιταλικού Πεντάγωνου» επρόκειτο να κοστίσει περί το 1,1 δις ευρώ.

5) Τέλος, οι αγορές F-35 θα «επιβραδυνθούν» προκειμένου οι πληρωμές να κατανεμηθούν σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου. Η Ιταλίδα υπουργός Άμυνας Ελισαμπέτα Τρέντα πρόκειται να συζητήσει το σχέδιο αυτό με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Τζιμ Μάττις όταν θα επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες το Νοέμβριο.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ