11 τρόφιμα που χρησιμεύουν ως «καύσιμα» για τους δρομείς


Το να είσαι ένας καλός δρομέας, το να τρέχεις σε ικανοποιητικά επίπεδα δεν είναι μόνο ζήτημα της φυσικής σου κατάστασης και των ψυχολογικών σου δυνάμεων. Ο τρόπος με τον οποίο τρέφεσαι πάντα παίζει μεγάλο ρόλο.

Υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα που λειτουργούν ως «καύσιμα» για τον οργανισμό και αν εισαχθούν στην καθημερινή τροφή σας, η διαφορά στην ποιότητα του τρεξίματός σας θα φανεί άμεσα.

Οι παρακάτω 11 τροφές αποτελούν τα καλύτερα «καύσιμα»:
1. Γλυκοπατάτες

Με πολύ χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη και με το αντιοξειδωτικό β-καροτένιο να καθορίζει την ποιότητά τους, οι γλυκοπατάτες είναι ό,τι πρέπει για έναν ανεφοδιασμό πριν από κάθε αγώνα. Φάτε δυο ψημένες γλυκοπατάτες το προηγούμενο βράδυ μιας κούρσας και τα αποτελέσματα θα είναι αισθητά.

2. Κόκκινο γκρέιπφρουτ

Ό,τι πρέπει για τροφή λίγο πριν έναν αγώνα. Σύμφωνα με έρευνα του πανεπιστημίου Vanderbilt των ΗΠΑ, το γκρέιπφρουτ επιταχύνει τον μεταβολισμό του ανθρώπινου οργανισμού. Το να φάτε ένα γκρέιπφρουτ για πρωινό μαζί με λίγο μέλι είναι μια εξαιρετική επιλογή ειδικά όταν ακολουθεί ένας αγώνας.

3. Λάδι καρύδας

Το λαυρικό οξύ που περιέχει το λάδι καρύδας ενισχύει σε εντυπωσιακό βαθμό ανοσοποιητικό σύστημα ενώ τα τριγλυκερίδιά του δρουν ακριβώς όπως οι υδατάνθρακες, βοηθώντας άμεσα το μεταβολισμό στο ήπαρ. Αν είστε δρομέας χρησιμοποιήστε το στο καθημερινό σας μαγείρεμα και η διαφορά θα είναι αισθητή.

4. Πορτοκάλια

Καμία έκπληξη εδώ, μάλλον η πιο αναμενόμενη τροφή της λίστας. Είναι χαρακτηριστικό πως πολλοί δρομείς όχι απλά επιλέγουν να τρώνε πορτοκάλια αλλά το κάνουν ακόμα και κάτα την διάρκειας μιας κούρσας. Το πορτοκάλι έχει μια διπλή θετική ιδιότητα. Από την μια απελευθερώνει ενέργεια για το σώμα, από την άλλη ξεδιψάει απίστευτα ικανοποιητικά.

5. Άσπρο ρίζι
Ο καταλληλότερος υδατάνθρακες πριν τον αγώνα. Δεν υπάρχει καλύτερη επιλογή για πρωινό πριν από έναν αγώνα από το να φάτε ένα μπολ άσπρου ριζιού με θαλασσινό αλάτι και πιπέρι.

6. Κινόα

Η κινόα είναι θάμνος που οι σπόροι του τρώγονται και υπάρχουν σε πολλά χρώματα: άσπρο, κόκκινο, μαύρο αλλά και μπλε. Περιέχει πρωτεΐνες που ενδυναμώνουν τους μυς. Σε περιόδους αναβαθμισμένης προπόνησης η κινόα μπορεί να συνοδεύει το κρέας, το ψάρι, ακόμα και τα λαχανικά που τρώτε.

7. Σπόροι Chia

Μικροί σπόροι, μεγάλη δύναμη! Περιέχουν πάρα πολλά θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες, πρόκειται για ένα άψογο διατροφικό πακέτο και είναι ένα από τα πιο αποτελεσματικά «καύσιμα» του οργανισμού.

8. Μπανάνες

Μετά τα πορτοκάλια το άλλο μεγάλο φαβορί για αυτή την λίστα. Οι περισσότεροι θεωρούν ότι τρώγεται μετά την προπόνηση. Ναι, ισχύει και αυτό. Έρευνες έχουν δείξει πως οι μπανάνες και τα τονωτικά ροφήματα έχουν ακριβώς ίδια επίδραση στον οργανισμό ενός αθλητή. Πριν από μια κούρσα, το να φας μια μπανάνα είναι μια εξαιρετική επιλογή. Πρέπει όμως να είναι ώριμη.

9. Σπιρουλίνα
Φυτό με θεραπευτικές ιδιότητες και κατάλληλο για διατροφή όσων θέλουν να βελτιώσουν την υγεία τους. Εμπεριέχει πάνω από 40 θρεπτικά συστατικά. Δύο κουταλιές της σούπας μέσα σε ένα χυμό μήλου είναι η καλύτερη χρήση της.

10. Ζάχαρη καρύδας
Χίλιες φορές προτιμότερη από άλλα είδη ζάχαρης, η ζάχαρη καρύδας είναι ένα «καύσιμο» για τον οργανισμό υπό μορφή σακχάρου. Η ιδανική της χρήση είναι μέσα σε ένα χυμό γκρέιπφρουτ για πρωινό πριν από το τρέξιμό σας.

11. Μέλι

Σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου του Cardiff, το μέλι σκοτώνει τα κακά βακτηρίδια στο έντερο, επιταχύνοντας το μεταβολισμό. Το πρωινό ενός αγώνα φάτε μια κουταλιά από αυτό πριν ξεκινήσετε από το σπίτι και λίγο ακόμα καθ’ οδόν προς τον αγώνα.

ΠΗΓΗ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ