Ο φοιτητής που έλυσε… αιώνιο πρόβλημα την ώρα που έφτιαχνε το πρωινό του


Το αιώνιο άλυτο πρόβλημα της «σφαιρικής εκτροπής» που «ταλαιπώρησε» μέχρι και τον Ισαάκ Νιούτον έλυσε ο Ράφαελ Γκονζάλες, φοιτητής του Ινστιτούτου Τεχνολογίας στο Μοντερέι του Μεξικό.

«Θυμάμαι ένα πρωί που ετοίμαζα το πρωινό μου και ξαφνικά μου ήρθε η ιδέα», δηλώνει στην εφημερίδα του Πανεπιστημίου του ο Γκονζάλες. «Πήγα στο δωμάτιό μου, άρχισα να δουλεύω πάνω στο πρόβλημα και όταν όντως το έλυσα άρχισα να χοροπηδάω από την χαρά μου!» εξηγεί.

Το οπτικό φαινόμενο ανακαλύφθηκε πριν από περίπου 2.000 χρόνια από τον Έλληνα μαθηματικό Διοκλή και έκτοτε αρκετοί επιστήμονες, όπως ο Νιούτον και ο Λάιμπνιτς, προσπάθησαν να επιλύσουν το πρόβλημα της διατήρησης της ευκρίνειας των εικόνων όταν αυτές διαπερνούν σφαιρικούς φακούς αλλά απέτυχαν.

Ο Νιούτον κατάφερε να λύσει τη χρωματική εκτροπή (το ζήτημα της εστίασης όλων των χρωμάτων από μια πηγή φωτός) αλλά όχι τη σφαιρική εκτροπή. Το θέμα επισημοποιήθηκε το 1949 και έγινε γνωστό στην επιστημονική κοινότητα ως πρόβλημα Wasserman-Wolf.

Κανείς μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να βρει απάντηση. Ο Γκονζάλες όμως, που κάνει το διδακτορικό του στη νανοτεχνολογία, συνεργάστηκε με έναν συνάδελφό του και έλυσαν αυτό που ονόμασαν «μυθικό πρόβλημα»!

Η επίλυση του προβλήματος της σφαιρικής εκτροπής θα μπορούσε να φέρει επανάσταση στον τομέα της οπτικής και να βελτιώσει σημαντικά την τεχνολογία που χρησιμοποιείται σε τηλεσκόπια και κάμερες σε όλο τον κόσμο.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ