Αρκτική αλεπού έφτασε από τη Νορβηγία στον Καναδά, διανύοντας 3.500 χιλιόμετρα σε 76 ημέρες


Μια αρκτική αλεπού διένυσε περισσότερα από 3.500 χιλιόμετρα από τη Νορβηγία ως τον Καναδά σε διάστημα μόλις 76 ημερών, προκαλώντας έκπληξη στους επιστήμονες του Νορβηγικού Πολικού Ινστιτούτου.

Στο ζώο είχε τοποθετηθεί συσκευή ανίχνευσης τον Ιούλιο του 2017. Αναχώρησε από το Σπιτσμπέργκεν στο αρχιπέλαγος Σβάλμπαρντ της Νορβηγίας στις 26 Μαρτίου 2018.

Έπειτα από 21 ημέρες και 1.512 χιλιόμετρα κατέληξε στην Γροιλανδία στις 16 Απριλίου. Το ταξίδι της συνεχίστηκε ως το Έλσμερ Άιλαντ του Καναδά, όπου έφτασε την 1η Ιουλίου.

«Αρχικά δεν πιστεύαμε ότι ήταν αλήθεια», σχολίασε η ερευνήτρια Εύα Φάγκλεϊ που παρακολουθούσε την αρκτική αλεπού.

Σε έκθεσή του με τίτλο «Η μακρά πορεία ενός θηλυκού στον θαλάσσιο πάγο» το ινστιτούτο αναφέρει ότι το ταξίδι της αρκτικής αυτής αλεπούς είναι το μεγαλύτερο που έχει καταγραφεί ποτέ.

Ήταν μάλιστα τόσο μεγάλο που στην αρχή οι επιστήμονες είχαν πιστέψει ότι ίσως κάποιος να της είχε αφαιρέσει το κολάρο που της είχαν τοποθετήσει και να το είχε βάλει σε ένα πλοίο.

Κινούμενη πάνω σε θαλάσσιους πάγους και παγόβουνα η αλεπού διένυε κατά μέσο όρο 46,3 χιλιόμετρα την ημέρα, με μία ημέρα μάλιστα να φτάνει τα 155 χιλιόμετρα πάνω σε ένα στρώμα πάγου στη βόρεια Γροιλανδία. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η αλεπού κατάφερε να διανύσει μια τόσο μεγάλη απόσταση σε μία και μόνο ημέρα χρησιμοποιώντας τον θαλάσσιο πάγο «ως μεταφορικό μέσο».

«Ο θαλάσσιος πάγος είναι ζωτικής σημασίας ώστε οι αρκτικές αλεπούδες να μπορούν να μετακινούνται μεταξύ των περιοχών, να συναντούν άλλους πληθυσμούς και να βρίσκουν τροφή», τόνισε η Φάγκλεϊ.

Το ταξίδι της αλεπούς προκάλεσε όμως και την ανησυχία στους επιστήμονες για τις επιπτώσεις που θα έχει η κλιματική αλλαγή στους θαλάσσιους πάγους και κατ’ επέκταση στην ικανότητα των ζώων να μετακινούνται.



Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ