Φονική καταιγίδα Χαλκιδική: Συγκλονίζουν οι εικόνες που κατέγραψε ο δορυφόρος (pics-vid)


Την σφοδρότητα του φαινομένου που έπληξε την περιοχή της Χαλκιδικής και στοίχησε τη ζωή σε 7 συνανθρώπους μας κατέγραψε ο δορυφόρος.  

Σύμφωνα με αυτό τις βραδινές ώρες της Τετάρτης 10 Ιουλίου 2019 και πιο συγκεκριμένα κατά το διάστημα 21:00-00:00 καταιγίδες ιδιαίτερης σφοδρότητας, συνοδευόμενες στις περισσότερες περιοχές από σφοδρούς ανέμους και σε ορισμένες περιπτώσεις από χαλάζι μεγάλων διαστάσεων, έπληξαν περιοχές της Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας.

Δείτε το βίντεο:

Τα ισχυρότερα φαινόμενα εντοπίστηκαν στο νομό Χαλκιδικής, όπου έχασαν τη ζωή τους 7 άνθρωποι, οι περισσότεροι εκ των οποίων τουρίστες που παραθέριζαν στην περιοχή. Παράλληλα, έχουν καταγραφεί σχεδόν 120 τραυματίες.

Η σφοδρότητα των ανέμων, που αποτέλεσε και το βασικό αίτιο για την απώλεια ανθρωπίνων ζωών, οφείλεται τόσο στους πολύ ενισχυμένους ανέμους που έπονταν της βίαιης εισβολής του ψυχρού μετώπου στη Β. Ελλάδα, όσο και στα πολύ έντονα καθοδικά ρεύματα που συνοδεύουν τα κύτταρα των καταιγίδων.

Στο χάρτη που ακολουθεί παρουσιάζονται: η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα καταγράφηκε από το σύστημα ανίχνευσης ηλεκτρικών εκκενώσεων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr “ZEUS” στη Β. Ελλάδα, οι περιοχές όπου χάθηκαν ανθρώπινες ζωές και οι μεγαλύτερες ταχύτητες ανέμου στους πλησιέστερους μετεωρολογικούς σταθμούς του δικτύου μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr.

Νέα προειδοποίηση

Εν τω μεταξύ, η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, με επείγουσα ανακοίνωσή της, προειδοποιεί για ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία ενδέχεται να εκδηλωθούν τις επόμενες ώρες στην Ανατολική Αττική.

Στο… μάτι των έντονων καιρικών φαινομένων, αναμένεται να μπουν ο Ωρωπός, το Δήλεσι και ο Κάλαμος.

Οι Αρχές ζητούν από τους κατοίκους των περιοχών αυτών να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τις επόμενες ώρες και να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ανυπολόγιστες είναι ζημιές σε εγκαταστάσεις και ιδιωτικές περιουσίες του δήμου Νέας Προποντίδας, στο παραλιακό τμήμα από τον Άγιο Παύλο έως την Καλλικράτεια και την Ποτίδαια, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα προβλήματα. Στέγες σπιτιών και καταστημάτων κατέρρευσαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, πινακίδες ξηλώθηκαν, κολώνες φωτισμού έπεσαν, δένδρα ξεριζώθηκαν, με την Πυροσβεστική Υπηρεσία να βρίσκεται όλη τη νύχτα στο «πόδι» για διασώσεις ατόμων, αντλήσεις υδάτων και κοπές δένδρων. Συνολικά, η Πυροσβεστική δέχθηκε πάνω από 600 κλήσεις και επενέβη σε 235 συμβάντα, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν.

Η ενημέρωση της Πυροσβεστικής:

«Στις επιχειρήσεις παροχής βοήθειας στην ευρύτερη περιοχή της Κ. Μακεδονίας επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με 140 Πυροσβέστες και 44 οχήματα.

Συγκεκριμένα:

  • 80 πυροσβέστες με 39 οχήματα από ΔΙ.Π.Υ.Ν. Χαλκιδικής και ΔΙ.Π.Υ.Ν. Θεσσαλονίκης
  • 25 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την 2η Ε.Μ.Α.Κ. και
  • 35 πυροσβέστες ως πεζοπόρο τμήμα με ειδικό εξοπλισμό

Αναμένεται ενίσχυση των δυνάμεων από ΠΕΠΥΔ Δυτικής Μακεδονίας με:

  • 8 πυροσβέστες και 4 οχήματα

Το κέντρο επιχειρήσεων Πολυγύρου έλαβε περισσότερες από 600 κλήσεις για παροχή βοήθειας.

Μέχρι στιγμής έχουν επέμβει σε 235 συμβάντα για διασώσεις, αντλήσεις και κοπές δέντρων.»

Πηγή


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ