Μητσοτάκης: Η πρώτη συνέντευξη στα… δύσκολα του BBC.

Συνέντευξη έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εκπομπή HARDtalk του BBC και την δημοσιογράφο Zeinab Badawi.
Ο νέος πρωθυπουργός επέλεξε να δώσει την πρώτη συνέντευξη μετά την εκλογή του σε μια εκπομπή που φημίζεται για τις «δύσκολες» ερωτήσεις που θέτει.
Κατηγορηματική διάψευση για τυχόν περικοπές και ξεκάθαρη θέση για το Brexit.
Τι απάντησε για τον μικρό αριθμό γυναικών στο υπουργικό του συμβούλιο. Δείτε βίντεο με τα πρώτα αποσπάσματα.

«Το μεγάλο μου στοίχημα είναι η ισχυρή ανάπτυξη με κοινωνική δικαιοσύνη», τόνισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο HARDtalk του BBC.

Σε μια από τις πιο επιτυχημένες δημοσιογραφικές εκπομπές διεθνώς, που είναι διάσημο για τις «σκληρές» ερωτήσεις που θέτει στους καλεσμένους του, επέλεξε να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρώτη του συνέντευξη ως Πρωθυπουργός.

Η Zeinab Badawi και το συνεργείο του BBC πήραν τη συνέντευξη χθες στο Μέγαρο Μαξίμου. H διάσημη δημοσιογράφος βρέθηκε στην Αθήνα ειδικά για την συνέντευξη που θα μεταδοθεί σήμερα, Πέμπτη, στις 22:30 ώρα Αγγλίας, από το BBC World. ΜητσοτάκηςΜητσοτάκης

Δύο αποσπάσματα της συνέντευξης, ωστόσο, έχουν ήδη δημοσιευτεί από το BBC.

Το πρώτο, αφορά στην θέση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Brexit, με τον Έλληνα πρωθυπουργό να τονίζει αρχικά πως δεν μπορεί να πάρει δημοσίως θέση υπέρ της μίας ή της άλλης πλευράς όσον αφορά στην διάδοχη κατάσταση για την πρωθυπουργία στην Αγγλία.

Ερωτηθείς για το Brexit, ωστόσο, ήταν ξεκάθαρος: «Δεν βλέπω άλλη επιλογή για το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν συμμετείχα στις προηγούμενες διαπραγματεύσεις. Έγινε μια συμφωνία, μετά από μακρά διαπραγμάτευση και δεν βλέπω λόγο να αλλάξει αυτό που έχει συμφωνηθεί».Δείτε το βίντεο Ο Μητσοτάκης για τις γυναίκες στο υπουργικό

Το δεύτερο απόσπασμα που έχει δημοσιευτεί ήδη, αφορά στον πολύ μικρό αριθμό γυναικών στο κυβερνητικό σχήμα. Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι προφανώς θα ήθελε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή τους, αλλά αυτό δεν κατέστη εφικτό. «Δυστυχώς, δεν είχαμε τόσες γυναίκες να ενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική», είπε και εξήγησε πως το 40% των υποψηφίων της ΝΔ ήταν γυναίκες, αλλά δεν εξελέγησαν με αντίστοιχο ποσοστό στη βουλή.

«Εγώ ωστόσο είμαι σίγουρη ότι εγώ θα μπορούσα να βρω έμπειρες γυναίκες στην Ελλάδα και να τις τοποθετήσω στις κυβέρνηση και ως εξωκοινοβουλευτικές υπουργούς» τον διέκοψε η δημοσιογράφος για να λάβει την εξής απάντηση του Πρωθυπουργού: «Ζήτησα από πολλές γυναίκες να μπουν (με αυτόν τον τρόπο) στην κυβέρνηση, αλλά ήταν πολύ πιο διστακτικές από ό,τι οι άντρες».

Μιλώντας δε απολύτως ειλικρινά παραδέχθηκε ότι «δεν είμαι χαρούμενος για τη σύνθεση (της κυβέρνησης) με κριτήριο το φύλο και το αναγνωρίζω ανοιχτά, ωστόσο οι γυναίκες που έχουμε είναι πάρα πολύ ικανές και είμαι σίγουρος ότι θα κάνουν εξαιρετική δουλειά». Στο θέμα δε της αναλογίας πρόσθεσε ότι υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης προαναγγέλλοντας εμμέσως ότι πολύ περισσότερες γυναίκες απ ό,τι στην κυβέρνηση, θα ενταχθούν στον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό.Δείτε το σχετικό βίντεο Φάκελος ανάπτυξη

«Πιστεύω ότι είμαστε έτοιμοι (ως κυβέρνηση) να επαναφέρουμε την Ελλάδα σε μια τροχιά ισχυρής ανάπτυξης», τονίζει ο κ. Μητσοτάκης αναφορικά με την οικονομία και προσθέτει: «Και αυτό που θέλω να διασφαλίσω είναι ότι η οικονομική μεγέθυνση θα μοιράζεται με δίκαιο τρόπο. Για μένα αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση που θα κληθώ να αντιμετωπίσω». Πρωτογενή πλεονάσματα και κατηγορηματική διάψευση για περικοπές

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζει επίσης ότι η εδραίωση της αξιοπιστίας της χώρας θα ανοίξει τον δρόμο στην διαπραγμάτευση για τη μείωση του ύψους των πρωτογενών πλεονασμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ. Ερωτηθείς από την κ. Badawi αν το φιλόδοξο πρόγραμμα μείωσης των φόρων που θα υλοποιήσει η νέα κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο τα κοινωνικά επιδόματα και τις συντάξεις, ο Πρωθυπουργός απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε τέτοιο ενδεχόμενο.

«Κανένας δεν μιλάει για κανενός είδους περικοπή στο ασφαλιστικό μας σύστημα» τονίζει. «Ο πρώτος γύρος μείωσης των φόρων και της φορολογίας για τις επιχειρήσεις και τον ΕΝΦΙΑ, θα συμβεί την 1η Ιανουαρίου του 2020. Είμαι βέβαιος ότι έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο ώστε να γίνει πράξη στον Προϋπολογισμό του 2020».

Η κ. Badawi αναφέρθηκε στο έτος ορόσημο του 2021, όταν και θα έχουν συμπληρωθεί 200 χρόνια από την ελληνική επανάσταση. Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για την εικόνα που θα ήθελε να αντανακλά η Ελλάδα στο Εξωτερικό σε τρία χρόνια από σήμερα, σημείωσε πως στόχος του είναι η Ελλάδα να αποπνέει «δυναμισμό και αισιοδοξία, με μία ισχυρή ομογένεια που θα στηρίζει τη χώρα». ΜητσοτάκηςΜητσοτάκης

Ανέφερε, ακόμη, πως θέλει η Ελλάδα «να είναι έτοιμη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις ενός διαρκώς μεταβαλλόμενου κόσμου και να πάψει να θεωρείται φορέας των προβλημάτων που χαρακτηρίζουν την Ευρώπη».

Ρεπορτάζ: Αιμίλιος Περδικάρης
Φωτογραφίες από: Μαξίμου.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ