Καλοβλέπει… ΚΙΝΑΛ αλλά δεν θέλει ΠΑΣΟΚofication ο ΣΥΡΙΖΑ


Το εκλογικό αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών άνοιξε στην πραγματικότητα τη συζήτηση για τη δημιουργία ενός κεντροαριστερού φορέα το οποίο θα συσταθεί από τα δυο κόμματα που κινούνται σε αυτό το χώρο, δηλαδή τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ.

Σε αυτή την φάση στελέχη του ΚΙΝΑΛ είναι αυτά που ανοίγουν την συζήτηση καθώς το ποσοστό του κόμματος της Φώφης Γεννηματά δεν αφήνει πολλά περιθώρια για άλλες κινήσεις. Όμως και στον ΣΥΡΙΖΑ καλοβλέπουν και καλοδέχονται τις κινήσεις αυτές αφού κατά γενική ομολογία μια τέτοια προσέγγιση ανάμεσα στα δυο κόμματα θα δημιουργούσε νέα δεδομένα για την κεντροαριστερά. ΣΥΡΙΖΑ: Από φθινόπωρο τα σπουδαία για την… επόμενη μέρα – Τι ζήτησε…

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ότι η διεύρυνση είναι μονόδρομος. Στο πλαίσιο αυτό μάλιστα σήμερα αναμένεται να συναντηθεί με το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινήσεις που θα κάνουν το επόμενο διάστημα ενόψει του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στην Κουμουνδούρου πάντως παρακολουθούν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις δηλώσεις  στελεχών του ΚΙΝΑΛ όπως ο Δημήτρης Κρεμαστινός, ο Χάρης Καστανίδης και ο Σταμάτης Μαλέλης ο οποίος μάλιστα παραιτήθηκε από το κόμμα του.

«Τσίπρας και Γεννηματά θα έπρεπε να συνομιλήσουν. Αν το έκαναν ήδη, μπορεί να ήταν και κυβέρνηση» είπε ο Δημήτρης Κρεμαστινός μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό news247 στους 88,6, επιμένοντας ότι η συνεργασία των δυο αυτών κομμάτων είναι μονόδρομος.

Click4more: Σκληρή επίθεση Γεννηματά σε Χρυσοχοΐδη μετά τη διαγραφή

Πρόσθεσε δε, ότι την πρωτοβουλία κινήσεων προς αυτή την κατεύθυνση την έχει πάντα ο μεγαλύτερος σχηματισμός, σε αυτή την περίπτωση δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ. «Αυτό που λέμε δημοκρατική παράταξη έχει ένα ποσοστό πάνω 40%», είπε ακόμα.

Ο Σταμάτης Μαλέλης μίλησε για ηγεμονία του ΣΥΡΙΖΑ στην προοδευτική παράταξη και  ζήτησε από τη Χαριλάου Τρικούπη να γίνει πιο αριστερό κόμμα.

Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης είπε: «Θεωρώ ότι είναι θετικές αυτές οι φωνές, οι οποίες θέτουν πραγματικά το ζήτημα όπως πρέπει να είναι, δηλαδή να υπάρχει ένας ανοιχτός διάλογος σε προγραμματική βάση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, την πλατιά αριστερή δημοκρατική παράταξη, διότι αυτό εκφράζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, με το ΚΙΝΑΛ. Να υπάρχει ένας διάλογος και όχι σχέσεις πολιτικής».

«Το ΠΑΣΟΚofication είναι κάτι το τοξικό. Δεν θέλουμε να γίνουμε ΠΑΣΟΚ, να αναπαράξουμε λάθη του παρελθόντος. Να πάει στον οφθαλμίατρο όποιος θεωρεί ότι αντιγράφουμε τον Παπανδρέου» σημείωσε ακόμα ο Πάνος Σκουρλέτης.

Φυσικά όλα αυτά θα κριθούν στην πράξη και μέσα στο κοινοβούλιο. Για την ακρίβεια η Φώφη Γεννηματά θα πρέπει το αμέσως επόμενο διάστημα να αποφασίσει με ποιους θα πάει και ποιους θα αφήσει και αν θα θελήσει να ακολουθήσει μια κοινή αντιπολιτευτική γραμμή με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημαντικό στοιχείο ακόμα για να προχωρήσει μια τέτοια συνεργασία θα είναι και η τελική στάση που θα κρατήσει το ΚΙΝΑΛ στο θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Εάν δηλαδή θα επιμείνει στην ταύτιση του με την ΝΔ ότι είναι αναγκαία η αλλαγή και η κατάργηση της απλής αναλογικής ή θα επανακαθορίσει την θέση του κάτω από τα νέα δεδομένα.

Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα στο ΚΙΝΑΛ αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις με δεδομένο ότι πλέον οι δυο γραμμές για το μέλλον του κόμματος είναι ξεκάθαρες.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ