ΣΥΡΙΖΑ: Τσίπρας… με εκλογές. Οι σκέψεις για ολικό “λίφτινγκ”


«Κινητικότητα» στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την ήττα στις εθνικές εκλογές, με τις προτάσεις να πέφτουν «βροχή».
«Παίζει δυνατά» το σενάριο εκλογής του προέδρου του κόμματος από την βάση, στα πρότυπα των κινήσεων του Ανδρέα Παπανδρέου.
Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ που ακολούθησαν, οι φόβοι… ΠΑΣΟΚ-οποίησης και οι δύο κυριότερες «φωνές» μέσα στο κόμμα.
Η συζήτηση για την εκλογική «προίκα» των 17ρηδων και όλες οι εξελίξεις στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Την εκλογή του προέδρου από την βάση σκέπτονται στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μέσα από αυτή την διαδικασία αναμένεται να διευρυνθεί η βάση του κόμματος του Αλέξη Τσίπρα. Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει συζήτηση στα κομματικά όργανα όλα δείχνουν ότι τελικά θα ακολουθηθεί αυτός ο δρόμος καθώς η τακτική αυτή έφερε σημαντικά αποτελέσματα στα κόμματα που την εφάρμοσαν.Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει… α λα ΠΑΣΟΚ

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να αλλάξει το κόμμα του ανοίγοντάς το στην κοινωνία, κάτι το οποίο μπορεί να γίνει μόνο με την εγγραφή νέων μελών, οι συνεργάτες του έχουν αρχίσει να μιλούν για εκλογή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ από την βάση.

Ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε μάλιστα στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ και τον διάλογο και την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για αύξηση των μελών του κόμματος. Όπως έγινε γνωστό πρόθεση της Κουμουνδούρου είναι το 2% που είναι σήμερα τα εγγεγραμμένα μέλη σε σχέση με το ποσοστό που ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ να γίνει 10%. Αυτό σημαίνει πως τα 30.000 μέλη πρέπει να αυξηθούν και να φτάσουν περίπου τα 170.000 έως το τέλος του χρόνου, στόχος αρκετά αισιόδοξος και καθόλου εύκολος

Η λογική όσων προτείνουν την εκλογή του προέδρου από την βάση έχει τις ρίζες της στο ΠΑΣΟΚ καθώς για πρώτη φορά η διαδικασία αυτή ακολουθήθηκε από τον Γιώργο Παπανδρέου όπου σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία είχαν κινητοποιηθεί περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ.

Όπως είναι γνωστό την ίδια τακτική ακολούθησε αργότερα και η ΝΔ με την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη και το ΚΙΝΑΛ με την επιλογή της Φώφης Γεννηματά.Οι προεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ

Φυσικά στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει αρχίσει ήδη η συζήτηση για το τι κόμμα θέλουν να φτιάξουν. Στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕ αν και δεν έγινε συζήτηση επί της ουσίας οι ομιλητές κατέθεσαν τις απόψεις τους για το νέο κόμμα. Θρίλερ δίχως τέλος! «Δεν τελείωσε η επανακαταμέτρηση» λέει ο Κουρουμπλής!

Απόψεις που σε ένα μεγάλο βαθμό διαφέρουν μεταξύ τους αλλά ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να τις συνθέσει λέγοντας: “Θέλουμε ένα κόμμα που θα αποτελεί τον κύριο εκφραστή της προοδευτικής παράταξης στον τόπο μας”, συμπληρώνοντας πως πρέπει να είναι λαϊκό, μαζικό, δημοκρατικό, σύγχρονο με ισχυρή ταυτότητα.

Οι προεδρικοί θεωρούν ότι σε αυτή την διαδικασία θα πρέπει να ακολουθηθεί μια σκληρή ριζοσπαστική λογική προκειμένου να αλλάξουν όλα και το κόμμα να αποκτήσει αναφορές στην κοινωνία.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι “η Προοδευτική Συμμαχία είναι το πρώτο βήμα για τη συγκρότηση αυτού του μεγάλους δημοκρατικού αριστερού ριζοσπαστικού κόμματος-παράταξης”.

“Να τολμήσουμε να επιχειρήσουμε να φτιάξουμε το κόμμα μας ξανά από την αρχή. Να μην φοβηθούμε να επανιδρύσουμε το κόμμα μας. Να κάνουμε restart. Να κρατήσουμε τις αξίες μας, τις ιδέες μας, αλλά να μην φοβηθούμε να γίνουμε δέντρο, όχι να παραμείνουμε θάμνος”, τόνισε χαρακτηριστικά για πρώτη φορά χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής.Και οι… κομματικοί

Από την άλλη οι κομματικοί επιθυμούν μεν το άνοιγμα στην κοινωνία θέτουν ωστόσο ένα πολιτικό περίγραμμά για το τι είδους κόμμα θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Ποιες δηλαδή θα είναι οι ιδεολογικές αναφορές του, η πολιτική του υπόσταση και γενικότερα η εικόνα του προς της κοινωνία. Κάποιοι μάλιστα εκφράζουν τον προβληματισμό τους μήπως τελικά μέσα από αυτή την αναγέννηση προκύψει ένα νέο ΠΑΣΟΚ.

Επιχειρώντας να κατευνάσει αυτούς τους φόβους ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην ΚΕ ανέφερε: “Οι σημαίες μας σήμερα αν θέλουμε να είναι επαναστατικές δεν μπορούν να είναι μόνο κόκκινες, αλλά και πράσινες. Όχι πράσινες που κοιτάνε στο χθες. Όχι πράσινες από το χρώμα του ΠΑΣΟΚ. Κανένας δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ, ούτε και το ίδιο το ΠΑΣΟΚ που ονομάστηκε αλλιώς δεν θέλει το ΠΑΣΟΚ. Αλλά πράσινες από το χρώμα της οικολογίας, που είναι το αύριο της Αριστεράς». ΣΥΡΙΖΑΣΥΡΙΖΑ

Με αυτή του την αναφορά ο πρώην πρωθυπουργός έδειξε περισσότερο να στρέφεται προς τους οικολόγους πράσινους της Ευρώπης για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ παρά προς τα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνεδρίαση της ΚΕ αναφέρθηκε ειδικά στη νέα γενιά καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε ιδιαιτέρως υψηλά ποσοστά στις ηλικίες από 17-34. Ήδη υπάρχει σκέψη να αξιοποιηθούν οι πρώην Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων οι οποίοι είναι κατά πλειοψηφία νέοι και γνωρίζουν καλά τα θέματα προκειμένου να πιέζουν αντιπολιτευτικά την κυβέρνηση.

*Της Ελένης Καλογεροπούλου
Φωτογραφίες: Intime.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ