Τι είναι έωλο κυρία Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών;


Στην προτελευταία Σύγκλητο προσπάθησα να φέρω σε ψηφοφορία ένα ψήφισμα που εξέφραζε τον προβληματισμό μας για τη λειτουργία των νέων τμημάτων χωρίς ούτε ένα μέλος ΔΕΠ, ζητώντας την απένταξη τους από το μηχανογραφικό για ένα τουλάχιστον χρόνο.

του καθηγητή Δημήτρη Σ. Ματαρά (Κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής)

Η κυρία Πρύτανης έκανε ότι μπορούσε για να μην τεθεί σε ψηφοφορία το ζήτημα και έφτασε στο σημείο να πει ότι το κάνει για να προφυλάξει τα μέλη της Συγκλήτου από πειθαρχικές ευθύνες «γιατί δεν επιτρέπεται να λέμε τέτοια πράγματα στον υπουργό». Υποσχέθηκε ότι θα θέσει το ζήτημα στην επόμενη Σύγκλητο πράγμα που φυσικά δεν έγινε ποτέ.

Διάβασα με προσοχή την τοποθέτηση της Πρυτάνεως στα τοπικά ΜΜΕ όπου χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρα πράγματα» αυτά που γίνονται με την κατάργηση της Νομικής σχολής και «έωλο» το σκεπτικό της νέας υπουργού. Όλα αυτά ενώ η ίδια και ο προηγούμενος υπουργός έκαναν πράγματι «πρωτόγνωρα πράγματα» και αγνόησαν προκλητικά την με συντριπτική πλειοψηφία απορριπτική απόφαση της Συγκλήτου για τη συγχώνευση με τα ΤΕΙ.

Η κυρία Πρύτανης έχει επίσης στείλει πρόσκληση για μια ακόμη έκτακτη Σύγκλητο τη Δευτέρα με μοναδικό θέμα αυτό της Νομικής. Έχει μάλιστα προαναγγείλει και συνέντευξη τύπου μετά.

Χαίρομαι ιδιαίτερα γι αυτή την πρόσκληση γιατί είναι η μοναδική στην οποία εγγράφεται η Νομική ως θέμα στην ημερήσια διάταξη της Συγκλητου. Όλες οι σχετικές αποφάσεις ως τώρα ελήφθησαν χωρίς να έχει εγγραφεί το θέμα, χωρίς καμία μελέτη και χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Να θυμίσω εδώ ότι έχω επανειλημμένα ζητήσει στη Σύγκλητο να μας κοινοποιηθεί η μελέτη σκοπιμότητας για την ίδρυση Γεωπονικής που ισχυρίσθηκε η Πρύτανης στη Βουλή ότι υπάρχει. Επειδή δεν μας έχει κοινοποιηθεί τίποτε μπορώ βασιμως να συμπερανω ότι δεν υπάρχει τίποτε ή τουλάχιστον δεν υπήρχε τίποτε τη στιγμή που αναφέρθηκε στη Βουλή. Όντως «πρωτόγνωρα πράγματα»!

Ανεξάρτητα από το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς με την ίδρυση της Νομικής, και ελπίζω ανεξάρτητα από την πολιτική τοποθέτηση του καθενός μας, αναρωτιέμαι αν η συνείδηση των συναδέλφων Συγκλητικών συμφωνεί με αυτή την εργαλειοποίηση κατά το δοκουν της Συγκλήτου και με την ανακόλουθη και ασυνεπή, όσον αφορά στις αποφάσεις της, στάση της Πρυτανικής αρχής.

Επιπλέον με λύπη μου βλέπω να ταυτίζεται το Πανεπιστήμιο Πατρών με συγκεκριμένο κόμμα, όχι μόνο λόγω της επιλεκτικής παρουσίας της Πρυτάνεως σε προεκλογικές συγκεντρώσεις αλλά και μέσω στοχευμένων αποφάσεων της Συγκλήτου. Το πανεπιστήμιο μας οφείλει να είναι υπεράνω κομμάτων και κομματικών τοποθετήσεων οποιουδήποτε.

Λυπάμαι αλλά δεν μπορώ να συνεργήσω σε αυτόν τον «έωλο» δρόμο και πέραν τούτου επιμένω ότι η λειτουργία τμημάτων χωρίς καθόλου ή με ελάχιστο προσωπικό πρέπει να αναβληθεί άμεσα για τουλάχιστον 1 έτος. Η ευθύνη απέναντι στους φοιτητές μας ανήκει σε όλους μας. Αναρωτιέμαι ποιος θα αναλάβει την βαρύτατη ευθύνη να βεβαιώσει τη νέα υπουργό ότι όλα έχουν καλώς με αυτά τα τμήματα.


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ