Ποιος παράγοντας μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου

Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το επίμονο στρες που νιώθουμε και δυστυχώς δεν κάνουμε τίποτα να το αποβάλλουμε, μπορεί να προκαλέσει σημαντική βλάβη στον εγκέφαλο μας, όπως την απώλεια μνήμης καθώς και συρρίκνωση του εγκεφαλικού υλικού.

Σύμφωνα με άρθρο της Medical Doctor, Clinical Pharmacologist, Ananya Mandal MD, οι συγγραφείς της νέας μελέτης, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού Neurology, επεσήμαναν ότι τα υψηλότερα επίπεδα στρες μεταφράζονται σε αυξημένα επίπεδα κορτιζόλης στο αίμα.

Εξηγώντας τα ευρήματα της μελέτης, η Δρ Sudha Seshadri, καθηγήτρια Νευρολογίας στο UT Health του San Antonio, τόνισε ότι ένα αυξημένο επίπεδο κορτιζόλης στο αίμα μπορεί να προβλέψει το μέγεθος του εγκεφάλου, τη λειτουργία και την απόδοση του ατόμου όταν αντιμετωπίζει γνωστικές εξετάσεις. Όπως είπε, στη μελέτη διαπίστωσαν ότι υπήρχε απώλεια μνήμης και συρρίκνωση του εγκεφάλου σε σχετικά νέους ανθρώπους, πολύ πριν εμφανιστούν συμπτώματα, από την ύπαρξη συνεχόμενου στρες.

Ο επικεφαλής συγγραφέας Dr. Justin B. Echouffo-Tcheugui, βοηθός καθηγητή ιατρικής στο Johns Hopkins, τόνισε επίσης, ότι τα συμπτώματα απώλειας μνήμης που σχετίζονται με το άγχος και βλάβης του εγκεφάλου μπορεί να μην είναι εμφανή μέχρι να έχουν ήδη γίνει πολλές βλάβες.

Τα επίπεδα κορτιζόλης συνδέονται με την απώλεια μνήμης

Οι ειδικοί έχουν επισημάνει στο παρελθόν, ότι η ορμόνη του άγχους η κορτιζόλη αυξάνεται στο αίμα όταν ένα άτομο αντιμετωπίζει συνεχείς απειλές που κάνουν το σώμα να είναι «ετοιμοπόλεμο» για να τις αντιμετωπίσει.  Αυτή η ορμόνη διακόπτει έπειτα αρκετές σωματικές λειτουργίες και επικεντρώνεται στον «αναμενόμενο κίνδυνο». Και ενώ, έπειτα από μια κρίση στρες τα επίπεδα κορτιζόλης που είναι υψηλά πρέπει να πέσουν και οι λειτουργίες του σώματος να επανέλθουν στο φυσιολογικό, σε κάποια άτομα αυτό δεν συμβαίνει, τα επίπεδα κορτιζόλης παραμένουν υψηλά και πυροδοτούν συνεχόμενες απειλές για το σώμα.

Αυτό οδηγεί σε προβλήματα όπως έντονο άγχος, εμφάνιση καρδιακών παθήσεων, έναρξη κατάθλιψης, αύξηση ή απώλεια βάρους, δυσκολία στον ύπνο, πονοκεφάλους, δυσκολία συγκέντρωσης και γενικά σε καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από τους επιστήμονες ως «μετεωρολογική βλάβη» για τον οργανισμό μας. Επιπλέον, όπως λένε, ο εγκέφαλος επηρεάζεται περισσότερο επειδή είναι ζωτικής σημασίας να λαμβάνει θρεπτικά συστατικά για να λειτουργεί κανονικά.

Μάλιστα, προηγούμενες μελέτες που ασχολήθηκαν με τη σχέση μεταξύ των επιπέδων κορτιζόλης και της απώλειας μνήμης εστίασαν ως επί το πλείστον σε ηλικιωμένους, καθώς αποτελεί την πιο επισφαλής ομάδα για προβλήματα απώλειας μνήμης. Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει τη σχέση των επιπέδων κορτιζόλης και απώλειας μνήμης σε νεότερα άτομα καθώς όπως λέει η Δρ.Sheshadri  οι συμμετέχοντες είχαν μέσο όρο ηλικίας τα 48 έτη. Επιπλέον, ενώ οι παλαιότερες μελέτες επικεντρώθηκαν σε μια περιοχή του εγκεφάλου – τον ιππόκαμπο – που αποτελεί την έδρα της μνήμης, για να ανιχνεύσουν τη συσχέτιση της απώλειας μνήμης και της κορτιζόλης, αυτή η μελέτη εξέτασε με μαγνητική MRI του εγκεφάλου, όλο το πεδίο.

ΠΗΓΗ

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ