Δημοσκόπηση: Οι Αυστριακοί στηρίζουν την υπηρεσιακή κυβέρνηση της Μπιρλάιν


«Γενικά καλή για την Αυστρία», όπως διαπιστώνει σημερινή αντιπροσωπευτική δημοσκόπηση, θεωρεί η πλειονότητα των Αυστριακών ψηφοφόρων την υπηρεσιακή κυβέρνηση υπό την καγκελάριο Μπριγκίτε Μπιρλάιν που είχε αναλάβει καθήκοντα στις 3 Ιουνίου και πρόκειται να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές της 29ης Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εφημερίδας Der Standard, οι ψηφοφόροι σε ποσοστό 56 % αξιολογούν θετικά – και μόνον σε ποσοστό 27 % αρνητικά — την υπηρεσιακή κυβέρνηση, της οποίας τον σχηματισμό είχε αναθέσει τέλη Μαίου στην έως τότε πρόεδρο του Συνταγματικού Δικαστηρίου Μπριγκπίτε Μπίρλαϊν ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.

Η προκήρυξη πρόωρων εκλογών και η ορκωμοσία υπηρεσιακής κυβέρνησης υπήρξαν επακόλουθο της κυβερνητικής κρίσης που συντάραξε την Αυστρία το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαίου, έπειτα από την αποκάλυψη του διαβόητου βίντεο της αποκαλούμενης «Υπόθεση Ίμπιζα».

Πρόκειται για το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς και πολιτικής συναλλαγής στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται ο Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, ο πρώην αντικαγκελάριος και πρώην αρχηγός του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, που συμμετείχε από τον Δεκέμβριο του 2017 στην κυβέρνηση συνασπισμού με το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς, η οποία διαλύθηκε στι2 21 Μαίου εξαιτίας του σκανδάλου.

Στη δημοσκόπηση της Der Standard, οι ερωτηθέντες, θα επιθυμούσαν σε ποσοστό 35 % την παραμονή της Μπριγκίτε Μπίρλαϊν στην πολιτική και μετά την λήξη της θητείας της ως υπηρεσιακή καγκελάριος έπειτα από τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης μετά τις εκλογές, ενώ σε ποσοστό 43 % θεωρούν επιθυμητή την αποχώρησή της από την πολιτική, όπως, εξάλλου, έχει προαναγγείλει η ίδια.

Στην ίδια δημοσκόπηση, σχεδόν δύο μήνες μετά το ξέσπασμα της κυβερνητικής στην Αυστρία, που οδήγησε στην ανατροπή του κυβερνητικού συνασπισμού, του οποίου το ίδιο ηγείτο, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του πρώην καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς παραμένει πρώτο, και μάλιστα με ποσοστό 36 % έναντι του 31,5 % του αποτελέσματός του στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου 2017.

Στη δεύτερη θέση βρίσκεται, με μεγάλη απόσταση, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα, με χαμηλό ποσοστό 21 % (26,9 % το 2017) , ενώ τρίτο έρχεται, με ελάχιστη διαφορά, το έως πρόσφατα συγκυβερνών Κόμμα των Ελευθέρων, επίσης με μειωμένο το ποσοστό του στο 20 %, έναντι 26 % στις εκλογές του 2017.

Στην τέταρτη θέση στη δημοσκόπηση, και με ποσοστό 11 % εμφανίζονται οι Πράσινοι, οι οποίοι τον Οκτώβριο του 2017 είχαν βρεθεί κάτω από το όριο του 4 % και δεν εκπροσωπούνται στην παρούσα Βουλή.

Ακολουθούν, το θεωρούμενο νεοφιλελεύθερο ΝΕΟΣ (Νέα Αυστρία) με ποσοστό 10 % έναντι του 5,3 % στις εκλογές του 2017, και η «Λίστα Τώρα» (πρώην «Λίστα Πιλτς») με μόλις 1% , έναντι του 4,4 % στις τελευταίες εκλογές, με το οποίο είχε εξασφαλίσει την εκπροσώπηση στη Βουλή.

Το Λαϊκό Κόμμα του Σεμπάστιαν Κουρτς είχε πετύχει ιδιαίτερα σημαντική αύξησης της δύναμης του ήδη στις πρόσφατες εκλογές της 26 ης Μαίου για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά τις οποίες, αποσπώντας ποσοστό 34,9 % (αύξηση κατά 7,9 μονάδες σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014) αναδείχθηκε σε πρώτη πολιτική δύναμη με το υψηλότερο ποσοστό που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές στη χώρα, έχοντας απόσταση ρεκόρ 11,5 μονάδων από το δεύτερο κόμμα τους Σοσιαλδημοκράτες, που περιορίστηκαν στο 23,4 %.

Η κυβερνητική κρίση που συντάραξε την Αυστρία, έπειτα από την «Υπόθεση Ίμπιζα», όχι μόνον δεν επηρέασε, αλλά τουναντίον ευνόησε τον πρώην καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς και το κόμμα του, όπως επίσης φέρεται να τους ευνοεί και ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών της 29ης Σεπτεμβρίου.

Σχεδόν αλώβητο από το σκάνδαλο φάνηκε ότι παρέμεινε στις Ευρωεκλογές, το Κόμμα των Ελευθέρων, του οποίου η δύναμη μειώθηκε μερικώς στο 17,2 % έναντι του 19,7 % κατά τις τελευταίες Ευρωεκλογές του 2014, ενώ σχεδόν αμετάβλητο στο 23,4 % (μείον 0,7) παρέμεινε το ποσοστό των Σοσιαλδημοκρατών.

Στα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών, ακολουθούν ως τέταρτο κόμμα οι Πράσινοι που με 14 % πέτυχαν σχεδόν το ποσοστό τους ρεκόρ του 2014 (14,5 %), ελαφρά αύξηση στο 8,7 % (από το 8,1 %) είχε το νεοφιλελεύθερο κόμμα ΝΕΟΣ, ενώ εκτός Ευρωκοινοβουλίου παρέμειναν το κόμμα «Τώρα» (πρώην Λίστα Πιλτς), με ποσοστό 1 % και το ΚΚ Αυστρίας (0,8 %).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ