Αθωώθηκε ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα στην Τουρκία, ο Ερόλ Εντέρογλου


Αθωώθηκε σήμερα από τουρκικό δικαστήριο ο εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα (RSF) στην Τουρκία, ο Ερόλ Οντέρογλου, που κατηγορούνταν για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» επειδή συνεργάστηκε με φιλοκουρδική εφημερίδα.

Η απόφαση του δικαστηρίου να αθωωθεί ο Οντέρογλου, που δεν ήταν παρών στο δικαστήριο, έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από τους παριστάμενους στην αίθουσα.

Ο Οντέρογλου κινδύνευε να καταδικαστεί σε περισσότερα από 14 χρόνια κάθειρξη επειδή συμμετείχε σε μια εκστρατεία αλληλεγγύης προς την Ozgur Gundem, μια εφημερίδα της Κωνσταντινούπολης που έκλεισε εξαιτίας των φερόμενων δεσμών της με το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Επίσης αθωώθηκαν ο συγγραφέας και δημοσιογράφος Αχμέτ Νεσίν και η πρόεδρος του Ιδρύματος Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Σεμπνέμ Κορούρ Φινκατσί.

Και οι τρεις είχαν συλληφθεί τον Ιούνιο του 2016 και αφού κρατήθηκαν επί δέκα ημέρες αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους για όσο διάστημα διαρκούσε η μακρά δίκη τους για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας», «υπεράσπιση του εγκλήματος» και «υποκίνηση σε διάπραξη εγκλημάτων».

Εξάλλου το δικαστήριο έκρινε ότι μπορούν να ζητήσουν «οικονομική αποζημίωση» για τις ημέρες που πέρασαν υπό κράτηση.

«Είμαστε βαθιά ανακουφισμένοι από την αθώωση του Ερόλ Οντέρογλου και των συναδέλφων του. Όμως τρία χρόνια παράλογων διαδικασιών αποτελούν ήδη μια μορφή τιμωρίας», ανέφεραν οι RSF σε ανακοίνωσή τους στο Twitter.

Ο Οντέρογλου, που αυτή την περίοδο βρίσκεται στο εξωτερικό, κατηγορείται για διασπορά «τρομοκρατικής προπαγάνδας» και σε μια άλλη υπόθεση, η δίκη για την οποία θα ξεκινήσει στις 7 Νοεμβρίου. Κατηγορείται ότι στήριξε τους πανεπιστημιακούς που υπέγραψαν αίτηση με την οποία ζητούσαν τον τερματισμό των επιχειρήσεων των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, όπου ζουν κυρίως Κούρδοι.

«Οι κατηγορίες αυτές πρέπει να εγκαταλειφθούν», πρόσθεσαν οι RSF.

«Η αθώωση του Ερόλ Οντέρογλου, εκπροσώπου των RSF στην Τουρκία, που κατηγορούνταν για διασπορά τρομοκρατικής προπαγάνδας εδώ και τρία χρόνια, είναι μια εξαιρετική νίκη της δικαιοσύνης και της ελευθερίας του Τύπου σε μια χώρα όπου και οι δύο παραβιάζονται καθημερινά», επεσήμανε από την πλευρά του ο Κριστόφ Ντελουάρ, γενικός γραμματέας των RSF.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ