Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Εκλέχτηκε πρόεδρος της Κομισιόν και τώρα… τρέχει να βρει πλειοψηφία.


Αδύναμη από την χαμηλή υποστήριξη που εξασφάλισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατά την χθεσινή εκλογή της, η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει τώρα να δηλώσει την ανεξαρτησία της απέναντι στα κράτη μέλη και να σχηματίσει μία πλειοψηφία για να ξεπεράσει τις διαιρέσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

«Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έκανε μία πολύ ωραία ομιλία, πολύ ευρωπαϊκή, αλλά το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό με μία πολύ αδύναμη πλειοψηφία», δηλώνει στο AFP ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Ενρίκο Λέτα, πρόεδρος του Institut Jacques Delors.

«Αυτό κινδυνεύει να βαρύνει σε όλη την κοινοβουλευτική περίοδο. Πρέπει να κερδίσει τους Πράσινους και όλους τους σοσιαλιστές», προειδοποιεί. Οι Πράσινοι (74 έδρες) και περί το ένα τρίτο των 154 ευρωβουλευτών της ομάδας των σοσιαλιστών αρνήθηκαν να την ψηφίσουν.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν έχει συναίσθηση της στάσης των βουλευτών. «Κατανοώ και αποδέχομαι την πικρία και την απογοήτευση», δήλωσε μετά την χθεσινή ψηφοφορία, καλώντας τους ευρωβουλευτές να ξεπεράσουν την οργή που προκάλεσε η απόφαση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων να την επιβάλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρακάμπτοντας τους δικούς τους spitzekandikaten.

«Θέλω να εργασθώ μαζί με τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα για τον σχηματισμό μίας σταθερής πλειοψηφίας. Πρέπει να βρούμε λύσεις για να ξεπεράσουμε τις διαιρέσεις ανάμεσα στην Ανατολή και την Δύση, ανάμεσα στον Βορρά και τον Νότο», είπε.

Θα είναι δύσκολο, γιατί οι Πράσινοι είναι πολύ σκληροί», παραδέχεται ωστόσο το περιβάλλον της.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν αποφάσισε χθες να πάρει την κατάσταση σε χέρια της και να ποντάρει στην υποστήριξη των τριών άλλων ευρωπαϊκών κομμάτων : των συντηρητικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της δικής της πολιτικής οικογένειας, των σοσιαλιστών και των φιλελευθέρων-κεντρώων του Renew Europe, εξηγούν στελέχη του ΕΛΚ.Προδοσίες

Αυτές οι τρεις ευρωομάδες , που μετρούν συνολικά 444 έδρες, προδόθηκαν μεταξύ τους και συνέβαλαν στον αποκλεισμό των υποψηφίων αλλήλων, στερώντας σε όλους την πλειοψηφία. Επέτρεψαν έτσι στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της Ένωσης να επιβάλουν την φον ντερ Λάιεν ως υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν.

Η απόλυτη πλειοψηφία των εδρών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν 375 έδρες. Η Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν συγκέντρωσε 383 ψήφους και εξελέγη με οριακή πλειοψηφία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Περί τους 60 φιλοευρωπαίοι βουλευτές την καταψήφισαν. Οι ομάδες αλληλοκατηγορούνταν χθες και οι κατηγορίες που διατυπώθηκαν καθιστούν αβέβαιη την συγκρότηση φιλοευρωπαϊκής πλειοψηφίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.Πράσινοι: Θα έρθει προς εμάς

«Θα έλθει προς εμάς, διότι δεν έχει σταθερή πλειοψηφία χωρίς τους Πράσινους», δήλωσε σήμερα ο εκ των προέδρων τους ο Φιλίπ Λάμπερτς.

«Ενα θέλουν να διαπραγματευθούν μαζί μας, δεν θα φθηνό», προειδοποίησε. Οι Πράσινοι απαιτούν «τουλάχιστον τέσσερις ευρωπαίους επιτρόπους στην ομάδα που θα συγκροτήσει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ο Φιλίπ Λάμπερτς.

Η συγκρότηση της ομάδας των 27 επιτρόπων -ένας για κάθε κράτος μέλος- και η παρουσίασή τους ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για έγκριση τον Οκτώβριο θα είναι σημαντικό βήμα, δήλωνε σήμερα υψηλόβαθμος ευρωπαίος διπλωμάτης. «Εάν διευρύνει την πλειοψηφία της, θα έχει νικήσει».

Ομως, οι απαιτήσεις των Πρασίνων περιπλέκουν το έργο της, διότι οι απαιτήσεις αυτές είναι δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να γίνουν δεκτές από τα κράτη μέλη.«Μπορεί να ζήσουμε πέντε πολύ δύσκολα χρόνια»

«Αν η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει σταθερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα ζήσουμε πέντε πολύ δύσκολα χρόνια», δήλωσε στο AFP άλλος ευρωπαίος διπλωμάτης χωρίς να κατονομασθεί.

Ομως, αυτή η απαισιοδοξία δεν είναι γενικευμένη. «Η ψήφος εκλογής της δεν είναι ενδεικτική του τρόπου με τον οποίο θα εργασθεί το Κοινοβούλιο», σύμφωνα με τον Ερίκ Μορίς, της Fondation Schuman.

«Πολλές αρνητικές ψήφοι δεν έχουν σχέση με την προσωπικότητα και το πρόγραμμά της», εξηγεί.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα πρέπει να σβήσει την στάμπα της Ανγκελα Μέρκελ, της οποίας έχει υπάρξει στενή συνεργάτιδα, και του Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος διεκδικεί τον διορισμό της από το Συμβούλιο.

Αλλωστε η ίδια δηλώνει ότι δεν χρωστάει σε κανέναν: «Επιλέχθηκα από 28 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων », απάντησε στο AFP κατά την διάρκεια συνέντευξης, πριν διορθώσει: «Οχι, από 27, διότι η καγκελάριος δεν με ψήφισε…».

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ