Λάδι, σύκα, σταφίδες και δικηγόροι…


Και ξαφνικά οι Σιωπηλοί απέκτησαν φωνή: Η Πρύτανις του Πανεπιστήμιου Πατρών κ. Κυριαζοπούλου, που παρέμεινε σιωπηλή στο βιασμό του Πανεπιστημίου από τον Υπουργό Γαβρόγλου με τη συνένωση Πανεπιστημίου-ΤΕΙ δεν προφταίνει να δίνει συνεντεύξεις, να γράφει επιστολές στον ΣΚΑΙ, να εκδίδει ανακοινώσεις της νέας, προσαρμοσμένης και εν πολλοίς δοτής Συγκλήτου, ξεχνώντας ότι την προηγούμενη Σύγκλητο, την κανονική, την νομιμοποιημένη, την αγνόησε, την εξευτέλισε και την απαξίωσε.

του Σπύρου Παντελάκη*

Ο σιωπηλός Πρόεδρος της Επιτροπής για την Ίδρυση της Νομικής Σχολής γράφει τώρα άρθρα και δίνει συνεντεύξεις στη γνωστή για την πολιτική της ουδετερότητα και αντικειμενικότητα “Εφημερίδα των Συντακτών” (πιο αντικειμενική είναι ίσως μόνο ο “Γαύρος”) κι επομένως νομιμοποιείται απολύτως να εγκαλεί, σε λυρικό είναι αλήθεια ύφος, π.χ. την “Καθημερινή” για χειραγώγηση της κοινής γνώμης!!

Ο σιωπηλός κ. Κώστας Μάρκου στην ίδρυση της Σχολής “Αποκατάσταση της Υγείας” χωρίς ΔΕΠ (αλήθεια την υγεία δεν την αποκαθιστούν οι γιατροί, δηλαδή ο ίδιος ο κ. Μάρκου;) τώρα αρθρογραφεί ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας πλέον μαζί με την τέως Υπουργό κ. Σία Αναγνωστοπούλου στο “Πανεπιστημιακό Βήμα” και μαζεύει υπογραφές εναντίον της κατάργησης της Νομικής στην Πάτρα.

Όλοι αυτοί οι Σιωπηλοί που μίλησαν επιτίθενται ομαδικά στην νέα ηγεσία του Υπουργείου η οποία κατήργησε πράγματι χωρίς διάλογο, μια Σχολή που ιδρύθηκε επίσης χωρίς κανένα διάλογο και χωρίς καμία έγκριση της Συγκλήτου παρά τις ψευδείς περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις ότι η Νομική ήταν περίπου η “Μεγάλη Ιδέα” του Πανεπιστημίου.

Είναι οι ίδιοι που παρέμειναν σιωπηλοί στην αυταρχική συνένωση με τα ΤΕΙ, στην Ίδρυση Σχολών χωρίς μελέτες σκοπιμότητας, χωρίς περιεχόμενο και πρόγραμμα Σπουδών , χωρίς Καθηγητές και χωρίς υποδομές, όπως π.χ. η Γεωπονική, παρέμειναν σιωπηλοί όταν η Πρύτανις εξευτέλιζε και καταργούσε τη Σύγκλητο, έγραφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις αποφάσεις των Τμημάτων και ψευδόταν στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων στη Βουλή.

Όλοι οι παραπάνω έχουν συμβολή και φέρουν τεράστια ευθύνη για την μετατροπή του Πανεπιστημίου μας σε κομματικό εργαλείο της αντιπολιτευτικής τακτικής του ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό κι η συντονισμένη και θορυβώδης επίθεση τους στην ορθή και επιβεβλημένη απόφαση κατάργησης της Νομικής Σχολής δεν περιέχει μεν σοβαρά επιχειρήματα παρέχει όμως εξαιρετική τροφή στον λαϊκισμό και τον επαρχιώτικο τοπικισμό που κατέστρεψαν την χώρα και κρατάνε τις τοπικές κοινωνίες και τον ελληνικό λαό στην πολιτική υπανάπτυξη.

Συγχρόνως, στήνει μια παγίδα στην νέα ηγεσία του Υπουργείου αλλά τις παρέχει κι ένα εξαιρετικό άλλοθι να “λύσει” δήθεν το πρόβλημα καταργώντας τη Νομική στην Πάτρα. Το πρόβλημα με το οποίο το Υπουργείο οφείλει να μετρηθεί δεν είναι η Νομική της Πάτρας. Είναι η εδραίωση της Ευρωπαϊκής κανονικότητας της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα.

Κανονικότητα σημαίνει μια υψηλής ποιότητας Πανεπιστημιακή-ακαδημαϊκή εκπαίδευση και μια υψηλής ποιότητας τεχνολογική εκπαίδευση, σε επίπεδο ΤΕΙ ή σε Πανεπιστημιακό επίπεδο, καθώς και ακαδημαϊκούς θεσμούς που γίνονται σεβαστοί και λειτουργούν με αυτονομία. Αυτή η κανονικότητα αποτελεί επείγουσα εθνική ανάγκη και στην προσπάθεια να εξασφαλιστεί, κομματικά μαγαζάκια, προσωπικές στρατηγικές και φτηνά κόλπα δεν έχουν καμιά δουλειά.

*καθηγητή του Πανεπιστημίου Πατρών και διευθυντή του Εργαστηρίου Τεχνολογίας και Αντοχής Υλικών


1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Η ΣΥΡΙΖΑΙΑ ΠΡΥΤΑΝΙΣ ΠΟΥ ΑΥΤΗ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΟΥΛΑ ΤΗΣ ΕΧΟΥΝ ΚΑΘΙΕΡΩΣΕΙ ΣΤΑΛΙΝΙΚΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΣΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ. ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΟΜΑΔΟΥΛΑ ΤΗΣ ΤΟ ΠΑΙΖΕΙ ΝΤΑΒΑΤΖΙΛΙΚΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕ ΚΑΙ Ο ΝΟΩΝ ΝΟΕΙΤΟ…..

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ