Συντάξεις χηρείας: Πότε θα γίνουν οι αυξήσεις και πόσα χρήματα θα πάρουν οι δικαιούχοι

Στα τέλη Σεπτεμβρίου με την σύνταξη του Οκτωβρίου εκτιμάται ότι θα καταβληθούν οι αυξήσεις στις συντάξεις χηρείας οι οποίες ανέρχονται σε 57.522 (δεν συμπεριλαμβάνονται οι προσωρινές και οι εκκρεμείς) ενώ 1.894 είναι οι συντάξεις των παιδιών έως 24 ετών.

Για την επίσπευση του υπολογισμού των συντάξεων χηρείας υπεγράφη την Πέμπτη η σχετική εγκύκλιος από τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Γιάννη Βρούτση με οδηγίες για την αναπροσαρμογή τους.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο καταργείται το όριο ηλικίας των 55 ετών που έθεσε ο νόμος Κατρούγκαλου και από 17/05/2019 (ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου νόμου) ο επιζών σύζυγος συνεχίζει να λαμβάνει τη σύνταξη λόγω θανάτου ανεξάρτητα από την ηλικία του. Ταυτόχρονα, το ποσοστό που δικαιούται ο επιζών αυξάνεται από 50% σε 70%. Δηλαδή οι δικαιούχοι θα λάβουν αναδρομικά 5-6 μηνών με τα κατώτατα όρια θα κυμαίνονται από 360 έως 384 ευρώ.

Η νέα σύνταξη υπολογίζεται ως εξής:

  • Εάν υπάρχει μόνο επιζών σύζυγος (ή μέρος συμφώνου συμβίωσης) θα λάβει το 70%.
  • Εάν υπάρχει εκτός από τον επιζώντα και διαζευγμένος (με 10ετή γάμο) το ποσοστό του διαζευγμένου ορίζεται στο 25% του ποσού που δικαιούται ο επιζών, ήτοι 17,5% του ποσού της σύνταξης που εδικαιούτο ο θανών ασφαλισμένος ή ελάμβανε ο θανών συνταξιούχος.
  • Ο θανών που αφήνει ένα ορφανό παιδί, αυτό λαμβάνει το 25% της σύνταξης του. Σε περίπτωση που το παιδί είναι και από τις δύο γονείς ορφανό τότε λαμβάνει το 50%.

Εάν ο θανών αφήνει πίσω του περισσότερα από δυο παιδιά:

  • Aν υπάρχει επιζών σύζυγος ή και διαζευγμένος, στα παιδιά θα επιμεριστεί ισόποσα το ποσοστό σύνταξης που απομένει, δηλαδή το 30%.
  • Aν δεν υπάρχουν άλλα δικαιοδόχα πρόσωπα εκτός των παιδιών, τότε κάθε παιδί θα λάβει το 25% της σύνταξης, αρκεί το άθροισμα να μην υπερβαίνει το 100% της σύνταξης του θανόντος.

Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο ο επανακαθορισμός του ποσοστού δεν καθιστά απαραίτητη την έκδοση νέας τροποποιητικής συνταξιοδοτικής απόφασης (παρότι μεταβάλει το ύψος της παροχής) επειδή ο νέος υπολογισμός θα αποτυπώνεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα.

Αξίζει να σημειωθεί πως αν ο θανών ήταν συνταξιούχος πριν τον νόμο Κατρούγκαλου και «έφυγε» μετά τις 13 Μαίου του 2016 τότε η νέα σύνταξη υπολογίζεται επί του συμφερότερου ποσού όπως αυτό προκύπτει από τη σύγκριση τριών ποσών:

  • Της σύνταξης που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12/05/2016
  • Της επανυπολογισμένης σύνταξης όπως προκύπτει με τους κανόνες του νόμου Κατρούγκαλου
  • Των κατωτάτων ορίων 360-384 ευρώ της εθνικής σύνταξης

Πηγή

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ