Αιθιοπία: Νεκροί σε νέα διαδήλωση υπέρ της απόσχισης του νότου.


Τέσσερις νεκροί σε συγκρούσεις μεταξύ των δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών που ζητούν την ίδρυση μιας νέας εθνοτικής περιφέρειας στη νότια Αιθιοπία.

Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν από σφαίρες στην Αουάσα, στη νότια Αιθιοπία, όπου το τελευταίο διάστημα η εθνότητα Σιντάμα έχει κινητοποιηθεί και διαδηλώνει ζητώντας την ίδρυση ανεξάρτητης περιφέρειας.

Μετά τις διαδηλώσεις της Πέμπτης (18.7.2019), που σημαδεύτηκαν από τις συγκρούσεις των δυνάμεων ασφαλείας με τους διαδηλωτές, οι οποίοι εκτόξευαν πέτρες εναντίον τους, την Παρασκευή (19.7.2019) επικρατούσε σχετική ηρεμία στο κέντρο της Αουάσα. Σύμφωνα με μάρτυρες όμως, οι ταραχές επεκτάθηκαν το πρωί στα προάστια της πόλης.

Οι δυνάμεις ασφαλείας, που κατηγορούνται από τους ακτιβιστές Σιντάμα ότι χθες άνοιξαν πυρ εναντίον τους, προχώρησαν σήμερα σε συλλήψεις με σκοπό να αποκαταστήσουν την τάξη, μετέδωσε το ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Fana BC που πρόσκειται στην κυβέρνηση.

«Υπάρχουν τέσσερις νεκροί, τρεις άνδρες και μια γυναίκα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής του μεγαλύτερου νοσοκομείου της πόλης, Ζινάου Σερνίσο. Τα δύο από τα θύματα μεταφέρθηκαν νεκρά στο νοσοκομείο την Πέμπτη. Οι άλλοι δύο υπέκυψαν σήμερα στα τραύματά τους. Σύμφωνα με τον Σερνίσο, το ένα από τα θύματα είχε χτυπηθεί από σφαίρα στο κεφάλι και ένα άλλο στο στομάχι.

Οι Σιντάμα ζητούν εδώ και χρόνια να ανεξαρτητοποιηθούν από την Περιφέρεια των Λαών του Νότου (ΝΕΕΛΠ) στην οποία υπάγεται η περιοχή τους. Την Πέμπτη ανέμεναν ότι οι ηγέτες τους θα κήρυτταν μονομερώς την ίδρυση μιας νέας περιφέρειας. Όμως ο εκπρόσωπος του μεγαλύτερου κόμματός τους ανακοίνωσε μόνο ότι το κόμμα δέχτηκε να οργανωθεί δημοψήφισμα, όπως πρότειναν οι εκλογικές αρχές, για τα τέλη του έτους.

Πηγή: www.newsit.gr


Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ