Τράπεζα Ελλάδος: Μεγαλώνει η “τρύπα” στο εμπορικό ισοζύγιο

Επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των εισαγωγών καταγράφεται στο ισοζύγιο αγαθών το Μάιο του 2019, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται έλλειμμα κατά 756 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο του αντίστοιχου μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Τα ίδια στοιχεία από την Τράπεζα Ελλάδος, καταδεικνύουν ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών σημείωσαν βραδύτερη άνοδο κατά 3,7% και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών το διάστημα Ιανουαρίου – Μαΐου 2019 ανέρχεται στα 4,187 δις ευρώ, κυρίως από τις αυξημένες  εισπράξεις από τουρισμό και ναυτιλία.

Ειδικότερα, οι εξαγωγές αγαθών χωρίς καύσιμα αυξήθηκαν με ρυθμό 9,3% (9,2% σε σταθερές τιμές). Οι εισαγωγές αγαθών επιταχύνθηκαν σημαντικά, καταγράφοντας αύξηση κατά 19,6% και 17,3% σε τρέχουσες και σε σταθερές τιμές, αντίστοιχα.

Συνολικά το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παρουσίασε πλεόνασμα 301 εκατ. ευρώ παρουσίασε τον Μάιο του 2019, αυξημένο κατά 263 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του 2018, κυρίως λόγω της βελτίωσης του ισοζυγίου δευτερογενών εισοδημάτων, καθώς επίσης και των ισοζυγίων υπηρεσιών και πρωτογενών εισοδημάτων.

Η βελτίωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών ήταν περιορισμένη, καθώς η άνοδος των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μεταφορών αντισταθμίστηκε μερικώς από την αύξηση των καθαρών πληρωμών για λοιπές υπηρεσίες. Σημειώνεται ότι οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 9,3%, παρά τη μείωση των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών κατά 2,6%. Επίσης, η βελτίωση του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται κυρίως στη μείωση του ελλείμματος των λοιπών (εκτός των θαλάσσιων) μεταφορών.Τράπεζα Ελλάδος: Ισοζύγιο Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών

Το Μάιο του 2019, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι καθαρές υποχρεώσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού, που αντιστοιχούν σε άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα, κατέγραψαν αύξηση κατά 695 εκατ. ευρώ, με σημαντικότερη συναλλαγή την εξαγορά της Εθνικής Πανγαίας ΑΕΕΑΠ από την Invel Real Estate B.V. (Netherlands).

Στις επενδύσεις χαρτοφυλακίου, η καθαρή μείωση των απαιτήσεων των κατοίκων έναντι του εξωτερικού οφείλεται κυρίως στη μείωση (κατά 606 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεών τους σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού. Η καθαρή αύξηση των υποχρεώσεών τους οφείλεται στην αύξηση (κατά 531 εκατ. ευρώ) των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου.

Στο τέλος Μαΐου 2019, τα συναλλαγματικά διαθέσιμα της χώρας διαμορφώθηκαν σε 6,4 δισεκ. ευρώ, στο ίδιο επίπεδο με εκείνο του Μαΐου του 2018.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ