Λεωφορεία – κινητές βιβλιοθήκες στην Καμπούλ.

Στα 27 της χρόνια η Freshta Karim είναι ιδρύτρια της Charmagz, μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που μετατρέπει τα λεωφορεία σε κινητές βιβλιοθήκες.

Κινούνται γύρω από την Καμπούλ, ώστε οι νεαρότεροι πολίτες του Αφγανιστάν να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν αγάπη για την κριτική σκέψη και την ανάγνωση.

«Είμαστε μια ομάδα νέων Αφγανών που έχουμε γίνει μάρτυρες του πολέμου και της άμεσης επίπτωσής του στην παιδική μας ηλικία» αναφέρει η ομάδα της Charmagz στη δήλωση αποστολής. «Η παιδική μας ηλικία, όπως εκατομμυρίων άλλων παιδιών στο Αφγανιστάν, χάθηκε προτού μπορέσουμε να τη ζήσουμε. Ο πόνος μας ενώνει για να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές άλλων παιδιών» υπογραμμίζουν.

Τα μπλε λεωφορεία της οργάνωσης μεταφέρουν 600 βιβλία το καθένα, όλα δωρεές από βιβλιοθήκες και εκδοτικούς οίκους και επισκέπτονται σχολεία, ορφανοτροφεία και πάρκα. Τα παιδιά ενθαρρύνονται να επισκέπτονται τις κινητές βιβλιοθήκες να διαβάζουν εκεί ή να δανείζονται βιβλία και να τα διαβάζουν πριν ή μετά το σχολείο και να μαθαίνουν να συζητούν.

«Πάνω από το 50% των παιδιών στο Αφγανιστάν δεν φοιτούν στο σχολείο. Αν μιλήσουμε για τα κορίτσια, το ποσοστό αυξάνεται στο 85%. Το ποσοστό αλφαβητισμού της χώρας είναι δυστυχώς μόλις 26%» εξήγησε η Freshta Karim σε παλαιότερη συνέντευξή της.

«Δεν ισχυρίζομαι ότι αυτή η πρωτοβουλία θα λύσει τα εκπαιδευτικά προβλήματα της χώρας. Η πρωτοβουλία μου είναι μία από τις χιλιάδες πρωτοβουλίες, ελπίζω ότι θα πετύχει» τόνισε.

Η Karim και η ομάδα της πιστεύουν ότι είναι σημαντικό τα παιδιά να επιλέγουν ελεύθερα τα βιβλία που απευθύνονται σε αυτά και να συνεχίζουν να διαβάζουν. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να αναπτύξουν κριτική σκέψη, αναφέρουν.

Φωτογραφίες: Reuters

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ