Βουλή Live – Προγραμματικές με… τσακωμούς για Πρέσπες και μεταναστευτικό

Δεν έλειψαν οι καυγάδες από τη δεύτερη μέρα της συζήτησης στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις.
Άγριος καυγάς ανάμεσα στον Μάκη Βορίδη και τον Κυριάκο Βελόπουλο για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Ακυρώστε την ή πάτε σπίτια σας» είπε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης.
«Ζητήσατε την ακύρωσή της και τι πήρατε; 3%».
Τσακωμός Βούλτεψη με Βούτση και Βελόπουλο.
Λεπτό προς λεπτό η συζήτηση στο live blog του newsit.gr.

Δεν ήταν δυνατόν συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης να περάσει χωρίς… ένταση. Η συζήτηση που ξεκίνησε το βράδυ του Σαββάτου (20.07.2019) με την ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα και τον άλλων πολιτικών αρχηγών, συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί το βράδυ της Δευτέρας με την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η δεύτερη μέρα της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις χαρακτηρίστηκε από τον καυγά ανάνεσα στον Μάκη Βορίδη και τον Κυριάκο Βελόπουλο με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών, από την κόντρα του Γιώργου Κουμουτσάκου με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο για τη μετανάστευση, ενώ επεισόδιο σημειώθηκε και ανάμεσα στη Σοφία Βούλτεψη και τον αρχηγό της Ελληνικής Λύσης.

Καυγάς Βούλτεψη με Βούτση και Βελόπουλο

Ο τσακωμός ανάμεσα στη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση και τον Κυριάκο Βελόπουλο έγινε με αφορμή τις αρμοδιότητες που μεταφέρθηκαν στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Η Σοφία Βούλτεψη μίλησε, κατά την ομιλία της στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις, σε «δύο σύγχρονους προπαγανδιστικούς μύθους που δημιουργήθηκαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες». Είπε ότι ο πρώτος αφορά στο ότι «ο πρωθυπουργός πήρε στην αρμοδιότητά του την ΕΡΤ, το ΑΠΕ και την ΓΓΕΕ» ενώ «υπήρξε μάλιστα και δυσφημιστική ερώτηση από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Κομισιόν».

Click4more: «Τσακώθηκαν» Βορίδης – Βελόπουλος για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Η κα Βούλτεψη τόνισε ότι «οι αρμοδιότητες του πρωθυπουργού απορρέουν από τον Κώδικα νομοθεσίας για τη κυβέρνηση και τα κυβερνητικά όργανα» και ότι «ο πρωθυπουργός παίρνει τις αρμοδιότητές του από τον λαό που τον ψηφίζει». «Ο πρωθυπουργός έχει αρμοδιότητα για όλο τον δημόσιο τομέα, η ΕΡΤ είναι δημόσια επιχείρηση, το ΑΠΕ Ανώνυμη Εταιρεία του Δημοσίου με έναν μόνο μέτοχο, το Δημόσιο, για την ΓΓΕΕ δεν συζητάμε, ποιός θα θέλατε να έχει την εποπτεία για την τήρηση των νόμων, όχι για έλεγχο περιεχομένου όπως γινόταν επί της προηγούμενης κυβέρνησης ακόμα και με προσωπικές προγραφές μέσα στην ΕΡΤ» είπε, απευθυνόμενη στην αντιπολίτευση.

«Ας μας απαντήσει ο κ. Τσίπρας όταν με ΦΕΚ ανέθετε στον κ. Παππά τη Γενική Γραμματεία και τη δημόσια ραδιοτηλεόραση από πού είχε πάρει αρμοδιότητα; Ας μας απαντήσει η κ. Γεννηματά όταν ο κ. Παπανδρέου ανέθετε στον κ. Ραγκούση τη Γραμματεία και το ΑΠΕ και στον κ. Χυτήρη την ΕΡΤ πού είχε βρει την αρμοδιότητα» είπε η κ. Βούλτεψη σημειώνοντας ότι η αρμοδιότητα των δύο πρώην πρωθυπουργών απέρρεε από την ψήφο του λαού και τους νόμους. Είπε ακόμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε «καταργήσει το ΕΣΡ τις αρμοδιότητες του οποίου με νόμο είχε πάρει ο κ. Παππάς».

Ως δεύτερο «προπαγανδιστικό μύθο» ανέφερε την «επιλογή και τον διορισμό των γενικών γραμματέων» για τους οποίος εγκαλούν την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ. Υπό μορφή ρητορικού ερωτήματος, η κ. Βούλτεψη σημείωσε ότι το 2015 «ο κ. Τσίπρας είχε μοιράσει με τον συνεταίρο του κ. Καμμένο τις Γραμματείες και είχε διορίσει όλους τους αποτυχόντες βουλευτές των δύο κομμάτων, ενώ ο ίδιος ο κ. Βούτσης ως υπουργός Εσωτερικών είχε πει ότι αυτό ήταν αναγκαίο προκειμένου οι γενικοί γραμματείς να εφαρμόσουν τις προγραμματικές θέσεις.

Πρόσθεσε ότι με παρέμβαση της τρόικας ψηφίστηκε ο νόμος του 2016, «καταστρατηγήθηκε αγρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ με φωτογραφικές διατάξεις για συγκεκριμένα πρόσωπα, η τρόικα παρενέβη εκ νέου, απορρίφθηκαν 33 από τους 69 ως ακατάλληλοι και τρία χρόνια μετά είχε διοριστεί μόνο ένας».

Σημείωσε επίσης ότι και με τη διαδικασία του «opengov» επί πρωθυπουργίας Γ. Παπανδρέου, «είχαν διοριστεί μόνο κομματικά στελέχη» και με μεγάλη χρονική καθυστέρηση. «Ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αποφάσισε άμεσα να διορίσει Γενικούς Γραμματείς για να πιάσουν δουλειά, όλοι θα κριθούν επί του πεδίου και θα δώσουμε ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την κυβέρνηση που θα εργάζεται και δεν θα σέρνεται επί μήνες».Ο Νίκος Βούτσης

Μετά την ομιλία της Σοφίας Βούλτεψη, πήρε το λόγο ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ο οποίος είπε: «Το θέμα των Γενικών Γραμματέων συνομολογήθηκε στην τρίτη δανειακή σύμβαση από πλευράς των θεσμών. Μέχρι τότε, το εξάμηνο που ήμουν υπουργός Εσωτερικών, τα πράγματα πήγαιναν όπως πήγαιναν.

Αυτό που μπορούσα τότε να κάνω σε σχέση με τους Γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων που ήταν κομματικά στελέχη κατά παράδοση το έκανα και είναι μια μεγάλη παρακαταθήκη καθώς μπήκαν κατά νόμο οι αρχαιότεροι γενικοί διευθυντές μέχρι μετά από έναν χρόνο μέσω ΑΣΕΠ μπήκαν Γραμματείς των αποκεντρωμένων διοικήσεων έξω από τις κομματικές επιλογές» είπε ο Ν. Βούτσης τονίζοντας ότι «αυτό ήταν μεγάλη τομή και θα είχε ολοκληρωθεί πολύ πιο γρήγορα αν δεν διεξάγονταν οι εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015».Αντιπαράθεση με τον Βελόπουλο

Στην αρχή της ομιλίας της η Σοφία Βούλτεψη απευθυνόμενη στον πρόεδρο της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκο Βελόπουλο, είπε ότι «ο λαός έχει το ένστικτο να ξεχωρίζει τον πραγματικό πατριωτισμό από την πατριδοκαπηλεία».

Απαντώντας αργότερα ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης είπε, μεταξύ άλλων, ότι «υπουργός της ΝΔ είπε πως αν στις εκλογές κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει το πολιτικό δικαίωμα να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, αν κερδίσει η ΝΔ θα έχει το πολιτικό δικαίωμα να την ακυρώσει». «Ας αφήσουμε τα ψέματα και τις ετικέτες, εγώ δεν επιτρέπω σε κανένα να αποκαλεί την Ελληνική Λύση όπως θέλει αυτός» κατέληξε στην απάντησή του ο κ. Βελόπουλος.

Πηγή: www.newsit.gr

Αφήστε ένα μήνυμα

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ